Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Υδατάνθρακες: ‘’Καλοί’’ VS ‘’Kακoί’’, μια διαφορετική προσέγγιση.

Υδατάνθρακες: ‘’Καλοί’’ VS ‘’Kακoί’’, μια διαφορετική προσέγγιση. - διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες

Ένα από τα τρία κύρια μακροθρεπτικά συστατικά, μαζί με τις πρωτεΐνες και το λίπος, είναι οι υδατάνθρακες, μία από τις καλύτερες πηγές ενέργειας για τον οργανισμό.

Ωστόσο έχουν απαξιωθεί σε κάποιο βαθμό τα τελευταία χρόνια, καθώς η χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων εξακολουθεί να είναι μία δημοφιλής τάση και ο διαχωρισμός των «καλών» από των «κακών» υδατανθράκων υδρεύει.

Οι ‘’τίτλοι’’ αυτοί που αποδίδονται σε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, βασίζονται σε διαχωρισμό του προϊόντος με βάση τον γλυκαιμικό δείκτη και την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.

Ωστόσο, ενώ και τα δύο αυτά κριτήρια συμβάλουν στον χαρακτηρισμό του προϊόντος, δεν αντικατοπτρίζουν την πλήρη εικόνα της ποιότητας των υδατανθράκων. Για παράδειγμα, ο γλυκαιμικός δείκτης δεν είναι αντιπροσωπευτικός της πραγματικής διαιτητικής πρόσληψης όταν οι υδατάνθρακες καταναλώνονται με άλλα τρόφιμα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση τους καταναλωτές όταν πρόκειται για διατροφικές συστάσεις, όπως φρούτα και λαχανικά. Για παράδειγμα, εάν ορισμένα φρούτα ή λαχανικά θεωρούνται «υψηλά σε υδατάνθρακες», ενδέχεται να μην επιλέγονται.

Έτσι, μια διαφορετική προσέγγιση θα ήταν η εκτίμηση της ποιότητας των υδατανθράκων και όχι μόνο η ποσότητά τους.

Προτεινόμενη στρατηγική για τους υδατάνθρακες

Εκτός από τον αριθμητικό υπολογισμό των υδατανθράκων, καλό είναι να εξετάζονται τα παρακάτω:

  • Περιεκτικότητα σε ολική άλεση
  • Ποσότητα προστιθέμενων σακχάρων
  • Ποσότητα ινών
  • Αναλογία ολικού υδατάνθρακα προς φυτικές ίνες και πρόσθετη ζάχαρη
  • Ποιότητα πρωτεΐνης
  • Βαθμός επεξεργασίας
  • Περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τροφίμων

Η ερώτηση για το σιτάρι

Πέρα από τα φρούτα και τα λαχανικά, που είναι μια καλή και εύκολη επιλογή για κατανάλωση υδατανθράκων, σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας έχουν και τα δημητριακά.

Κάθε τρόφιμο ή θρεπτικό συστατικό μπορεί να είναι μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, αλλά όταν πρόκειται για εξευγενισμένους υδατάνθρακες υποστηρίζεται η άποψη να τα  αντικαθιστούμε με δημητριακά ολικής αλέσεως.

ΕΡΕΥΝΑ

Μια μελέτη εξέτασε την κατανάλωση και των δύο τύπων σιτηρών σε 21 χώρες, με πάνω από 137.000 συνολικούς συμμετέχοντες και συνέκρινε τα διατροφικά πρότυπα σε μια περίοδο 16 ετών, με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, λιπιδίων του αίματος, αρτηριακής πίεσης και συνολικής θνησιμότητας.

Τα εκλεπτυσμένα προϊόντα σιτηρών περιλάμβαναν:

  • Λευκό ψωμί
  • Ζυμαρικά
  • Δημητριακά πρωινού
  • Προϊόντα αρτοποιίας

Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων από επτά μερίδων εξευγενισμένων δημητριακών ημερησίως σχετίζεται με 27% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, 33% υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και 47% υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όσον αφορά το γιατί οι εξευγενισμένοι κόκκοι μπορεί να έχουν αυτό το αποτέλεσμα, η μελέτη σημείωσε ότι αυτά τα προϊόντα έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και στερούνται βιταμινών και μετάλλων, βασικών λιπαρών οξέων και φυτοχημικών.

Ως αποτέλεσμα, απορροφώνται γρήγορα στο λεπτό έντερο, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα – μια κατάσταση που συνδέεται με τη φτωχότερη καρδιαγγειακή υγεία.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως χαμηλότερου βαθμού επεξεργασίας και υψηλότερης ποσότητα ινών.

Για καθημερινή κατανάλωση, λοιπόν, τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι καλύτερη επιλογή για φυτικές ίνες καθώς και μετάλλων όπως μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και νάτριο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ