Ειδήσεις

Τσουκνίδα (Ortica dioica) Τροφογνωσία

Η τσουκνίδα, γνωστή και με τις ονομασίες κνίδη, ούρτικη, τσούχνα, αγκινίδα. 

 

Πρόκειται για μονοετές ή πολυετές, ποώδες, αυτοφυές φυτό με 40 περίπου είδη παγκοσμίως. Οι αδενώδεις τρίχες από τις οποίες καλύπτονται τα φύλλα της, τσιμπούν και δημιουργούν αλλεργικές αντιδράσεις κατά την διάρκεια επαφής τους με το δέρμα. Ωστόσο, οι βλαβερές της ιδιότητες εξουδετερώνονται με την μέθοδο του βρασμού προκειμένου να είναι κατάλληλη για κατανάλωση.

Ο Ιπποκράτης την χρησιμοποιούσε για την ανακούφιση πολλών συμπτωμάτων και ασθενειών, σαν ρόφημα ή κατάπλασμα .Ο Γαληνός το συνιστούσε ως διουρητικό και ως καθαρτικό. Η τσουκνίδα αποτελεί πολύτιμη πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών ουσιών. Περιέχει σίδηρο, νάτριο, ασβέστιο, βιταμίνες A, C, E, K, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, λυκοπένιο, β-καροτένιο, καφεϊκό οξύ, βεταΐνη, γαλλικό οξύ, χλωροφύλλη, γλυκοκινόνες, ταννίνες, ω-λιπαρά οξέα και φλαβονοειδή.

Η απουσία οξαλικού οξέος και οξαλικών αλάτων βοηθά στην απορρόφηση περισσοτέρου σιδήρου από τον οργανισμό. Η περιεκτικότητα της σε σεκρετίνη διεγείρει το πάγκρεας για την παραγωγή ινσουλίνης, συμβάλλοντα στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στους διαβητικούς. Η ισταμίνη που περιέχει προσφέρει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση ικανή να ανακουφίσει συμπτώματα φλεγμονών.

Ανακουφίζει από παθήσεις του αναπνευστικού, των νεφρών, της χολής, του στομάχου και του εντέρου. Επίσης μειώνει την πίεση, σταματά τις αιμορραγίες (λόγω βιταμίνη Κ). Στις παλιές εποχές η τσουκνίδα χρησιμοποιείτο ως γιατρικό για τους πόνους των μυών και των αρθρώσεων, λόγω των κυτοκινών που περιέχει, δρώντας για την επούλωση των φλεγμονών και ενδυναμώνοντας τις αρθρώσεις. Σήμερα η τσουκνίδα χρησιμοποιείται ως συστατικό στα προϊόντα κατά της πιτυρίδας και τα αιθέρια έλαια της σε κλινικές μελέτες σαν δοκιμαστική θεραπεία για τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. 

Επίσης χρησιμοποιείται στην μαγειρική πάντα βραστή ως συστατικό σε σαλάτες, πουρέ, σάλτσες πέστο και πολέντα . Κάποιες φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην παραγωγή του τυριού γκούντα (Gouda).

 

Νικολίνα Μάλλιου
Σύμβουλος Διατροφής

 

Δείτε επίσης

Υδατάνθρακες | Να τους γευόμαστε ή …να τους «φοβόμαστε»;

Υδατάνθρακες | Να τους γευόμαστε ή …να τους «φοβόμαστε»;

Για να κατανοήσουμε την επιρροή που έχουν πάνω μας οι υδατάνθρακες πρέπει αρχικά να τονίσουμε ότι διαχωρίζονται σε απλούς και σύνθετους ενώ σημαντικό κομμάτι αποτελεί και η ικανότητα μας να τους ξεχωρίζουμε έτσι ώστε κάθε φορά να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή.!

Τα οφέλη της β-γλυκάνης στην υγεία

Τα οφέλη της β-γλυκάνης στην υγεία

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς συνδέονται με μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά, όπως το κριθάρι και η βρώμη, μιας και είναι πλούσια στη διαλυτή ίνα της β-γλυκάνης.!

10 τροφές που καίνε το λίπος

10 τροφές που καίνε το λίπος

Οι υπερτροφές είναι στην ουσία, εμπλουτισμένες τροφές που ενισχύουν την αναδόμηση των οστών, αποτρέπουν την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, βελτιώνουν την όραση και ενισχύουν τη μνήμη.  !

10 τροφές ιδανικές για αποτοξίνωση

10 τροφές ιδανικές για αποτοξίνωση

Ο όρος αποτοξίνωση αναφέρεται κυρίως στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από τα νεφρά, το ήπαρ, τους ιδρωτοποιούς, τους σμηματογόνους αδένες και το παχύ έντερο. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία