Logodiatrofis.gr
Ψάρια - Θαλασσινά Μαγειρεύω - Ενδυναμώνω

Τσιπούρες με εσπεριδοειδή και μουστάρδα και πλιγούρι με μυρωδικά και σουσάμι

tsipoures esperidoeidi pligouri mirodika sousami

Μια εύκολη, νόστιμη και απολύτως θρεπτική συνταγή όπως οι Τσιπούρες με εσπεριδοειδή και μουστάρδα και πλιγούρι με μυρωδικά και σουσάμι επιβάλλεται να συνοδεύει ένα οικογενειακό τραπέζι.

tsipoures esperidoeidi pligouri mirodika sousami

Τσιπούρες με εσπεριδοειδή και μουστάρδα και πλιγούρι με μυρωδικά και σουσάμι

Τσιπούρες με εσπεριδοειδή και μουστάρδα και πλιγούρι με μυρωδικά και σουσάμι Τσιπούρες με εσπεριδοειδή και μουστάρδα και πλιγούρι με μυρωδικά και σουσάμι Εκτύπωση
Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος Μαγειρέματος:
Nutrition facts: - Θερμίδες - Λίπος
Βαθμολογία 5.0/5
( 14 ψήφισαν )

Υλικά

  • 2 μεγάλες τσιπούρες ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας Fish from Greece, ολόκληρες καθαρισμένες
  • Χυμό από 2 πορτοκάλια
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 λάιμ
  • 1 λεμόνι
  • 1 γκρέιπφρουτ
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν
  • 4-5 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Για το πλιγούρι

  • 250 γρ. πλιγούρι
  • 380 ml ζωμό λαχανικών, καυτό
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ½ πιπερίτσα κόκκινη καυτερή
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ¼ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • ¼ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 5-6 φύλλα βασιλικό, ψιλοκομμένα
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο
  • 100 γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • Σπόρους από ½ ρόδι
  • ¼ κουτ. γλυκού πάπρικα σε νιφάδες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C με αέρα. Πλένω καλά τα φρούτα και τα κόβω σε λεπτές φέτες.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύω το χυμό από τα πορτοκάλια, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  3. Ανοίγω 2 μεγάλες λαδόκολλες, στρώνω μια σειρά από διάφορες φέτες φρούτων και ακουμπώ επάνω τα ψάρια.
  4. Ραντίζω με το μείγμα της μουστάρδας τα ψάρια, φροντίζοντας να βραχούν και εσωτερικά (στις κοιλιές).
  5. Γεμίζω τις κοιλιές με μαϊντανό, καλύπτω με τις υπόλοιπες φέτες και σκορπίζω τη ρίγανη.
  6. Κλείνω καλά τις λαδόκολλες και μεταφέρω σε μια λαμαρίνα του φούρνου. Ψήνω για 30 λεπτά.

Για το πλιγούρι:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τον ζωμό και το πληγούρι.
  2. Ανακατεύω καλά, σκεπάζω το μπολ και αφήνω το πλιγούρι να φουσκώσει και να τραβήξει όλο το ζωμό.
  3. Μόλις δω ότι έχει φουσκώσει καλά το πλιγούρι, προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα μυρωδικά και τα καρυκεύματα.
  4. Αλατίζω και ανακατεύω καλά.
  5. Σερβίρω με τις τσιπούρες.
Περισσότερες συνταγές της Ντίνας Νικολάου θα βρείτε και στο dinanikolaou.gr

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκηdimitris grigorakis pyramida

Το αιώνιο ζήτημα των Ελληνίδων νοικοκυρών… Τι θα μαγειρέψω αύριο για όλη την οικογένεια;

Μια εύκολη, νόστιμη και απολύτως θρεπτική συνταγή όπως οι ΤΣΙΠΟΥΡΕΣ ΜΕ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΚΑΙ ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΣΟΥΣΑΜΙ επιβάλλεται να συνοδεύει ένα οικογενειακό τραπέζι.

Τα ψάρια με την ταυτότητα FISH FROM GREECE, προσφέρονται για γαστριμαργικές εμπειρίες που περικλείουν το γευστικό πλούτο και τη νοστιμιά της παράδοσής µας.

Γενικότερα, τα ψάρια πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις διατροφικές συνήθειες όλων τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα και αυτό διότι είναι πλούσια σε απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Α για υγιή όραση και προστασία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, ασβέστιο για γερά οστά και βιταμίνη D για ενίσχυση και προστασία του ανοσοποιητικού.

Η παραπάνω συνταγή είναι πλήρως αντιοξειδωτική με αντιφλεγμονώδη προστασία τόσο από τα εσπεριδοειδή όσο και από τις πιπεριές , το σουσάμι και το ρόδι που είναι πλούσια σε βιταμίνη C και Ε.

Τέλος, το πλιγούρι προσφέρει φυτικές ίνες στην συνταγή προκαλώντας κορεσμό και μειώνει το γλυκαιμικό φορτίο λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη προτρέποντας και διαβητικούς να την δοκιμάσουν και να την απολαύσουν.

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ – ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΩ μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ