ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου…
Τρώω κάθε εβδομάδα σολομό, επειδή μου αρέσει, αλλά και λόγω των ωφέλιμων Ω-3. Πρόσφατα μου είπανε οι φίλοι μου ότι ο σολομός έχει, ως μεγάλο ψάρι, βαρέα μέταλλα και δεν πρέπει να το τρώω τόσο συχνά. Είναι αλήθεια;
Ένα από τα ψάρια με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά είναι και ο σολομός.
Όσο πιο «μεγάλο» είναι το ψάρι (σολομός, τόνος, ξιφίας, μεγάλος κολιός, μεγάλο σκουμπρί) και όσο πιο «επιβαρυμένη» η τροφή του, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να συγκεντρώνει στις λιποαποθήκες του βαρέα μέταλλα, όπως είναι ο υδράργυρος. Υπό αυτή την έννοια τα μεγάλα ψάρια όπως είναι ο σολομός μπορούν, θεωρητικά, να γίνουν επιβλαβή, αν είναι επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα.
Οι μεγαλύτερες ποσότητες σολομού, που έρχονται στο πιάτο μας, προέρχονται από το εξωτερικό, με αμφίβολές συνθήκες διακίνησης και συντήρησης.
Η πιο ασφαλής λύση επιλογής σολομού (προκειμένου μόνο να επωφεληθούμε από τα οφέλη του) είναι να επιλέξουμε να είναι προέλευσης εκτροφείων (κατά προτίμηση να είναι βιολογικός) με ελεγχόμενες συνθήκες διατροφής (οπωσδήποτε όχι ιχθυάλευρα) ή ακόμη καλύτερα ένα φρέσκο ελληνικό σολομό, που μπορεί να προέρχεται και από εκτροφείο.
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, η συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στις ελληνικές θάλασσες είναι χαμηλότερη από το όριο ασφαλείας που έθεσε η Ε.Ε., εξηγώντας πώς κάθε διατροφικό προϊόν που προέρχεται από περιοχές με έντονη βιομηχανική δραστηριότητα είναι πιο επιβαρυμένο.
Μία δεύτερη λύση που προάγει την ασφάλεια του σολομού είναι η προσθήκη άφθονης ποσότητας λεμονιού, το οποίο λειτουργεί ως μικροβιοκτόνος και αντισηπτικός παράγοντας.
Συμπερασματικά, ακόμη και αν τρώμε ξιφία ή σολομό – από τα πιο επιβαρυμένα ψάρια – η κατανάλωση μια φορά την εβδομάδα θεωρείται ασφαλής. Στην περίπτωση αυτή τα οφέλη είναι πολύ περισσότερα και τα επικίνδυνα στοιχεία που είναι αμελητέα.
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,
θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!