Ειδήσεις

Τροφές που αγαπούν την καρδιά (2 στις ΔΥΟ - Etv) Τροφογνωσία

Η Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη μας μίλησε στην εκπομπή «2 στις ΔΥΟ» στο E tv για τις τροφές που αγαπούν την καρδιά. 

Η υγεία της καρδιάς απειλείται από:

  • Διατροφή δυτικού τύπου
  • Παχυσαρκία
  • Αυξημένη περίμετρος κοιλιάς
  • Κάπνισμα
  • Μειωμένη φυσική δραστηριότητα.
  • Υπέρτασης
  • Σακχαρώδης διαβήτης

Τροφές που αυξάνουν τη χοληστερόλη

  • Πρόχειρο φαγητό (junk food) & γλυκά
  • Αγελαδινό βούτυρο
  • Κόκκινο κρέας
  • Λιπαρές σάλτσες (π.χ. μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος)
  • Πλήρη γαλακτοκομικά
  • Τηγανιτά φαγητά

Τροφές που αγαπούν την καρδιά

  • Τρόφιμα ολικής αλέσεως
  • Σπανάκι
  • Σκόρδο
  • Πράσινο & μαύρο τσάι
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Εμπλουτισμένα τρόφιμα με φυτικές στερόλες (π.χ. μαλακή μαργαρίνη)
  • Όσπρια
  • Κόκκινο κρασί
  • Λιπαρά ψάρια
  • Ανάλατοι Ξηροί καρποί/λιναρόσπορος
  • Αβοκάντο
  • Ελαιόλαδο
  • Το αυγό δεν αυξάνει τη χοληστερόλη

Διατροφικά Tips για γερή καρδιά:

  • 1-2 φέτες ψωμί από αλεύρι δίκοκκου σιταριού & μαλακή μαργαρίνη εμπλουτισμένη με φυτικές στερόλες
  • Σαλάτα σπανάκι με αβοκάντο & σολομό
  • Σαλάτες με όσπρια & ξηρούς καρπούς
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί καθημερινά
  • 1-2 φλιτζάνια τσάι καθημερινά
  • 10-15γρ. μαύρη σοκολάτα καθημερινά
  • Ελαφριά μαγειρική με ελαιόλαδο
  • 2 φορές εβδομαδιαία ψάρι
  • Καθημερινά 30΄ άσκηση

Γεωργία Καπώλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kapoli @ logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Μέλι, μια ανεξάντλητη πηγή νεότητας

Μέλι, μια ανεξάντλητη πηγή νεότητας

Η χρησιμότητα του μελιού στην παραδοσιακή ιατρική είναι γνωστή από την αρχαιότητα και ενισχύεται με νεότερες έρευνες που αποδεικνύουν τη δράση του μελιού ως φυσική ασπίδα προστασίας απέναντι στις ελεύθερες ρίζες και στο οξειδωτικό στρες.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία