Ειδήσεις

Θεραπευτικές Ιδιότητες του Κρόκου Κοζάνης Τροφογνωσία

Ο Κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς σαφράν ή σαφράνι ή ζαφορά είναι ένα από τα πιο σπάνια φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες.

Καλλιεργείται και αναπτύσσεται αποκλειστικά στο Νομό Κοζάνης. Μπορεί να το συναντήσετε είτε με την μορφή σκόνης, είτε με την μορφή νηματιδίων, ενώ πλέον αποτελεί βασικό συστατικό συσκευασμένων ειδών διατροφής, όπως είναι τα βιολογικά αφεψήματα.

Τα θρεπτικά συστατικά του κρόκου είναι η βιταμίνη Β12, η λυκοπίνη, η ζεαξανθίνη, το α-β καροτίνιο καθώς περιέχει και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Τα βασικά του θεραπευτικά συστατικά είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη.

Ο κρόκος όπως αναφέραμε και παραπάνω έχει θεραπευτικές ιδιότητες όπως αντιοξειδωτική, αντιγηραντική δράση.

Μετά από έρευνες, έχει αποδειχτεί και η αντιθρομβωτική του δράση, καθώς το εκχύλισμα του κρόκου προκαλεί αναστολή της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων. Η ισχυρή του αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση του οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε κροκίνη και της σαφρανάλη που δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες.

Ο κρόκος συμβάλει στην βελτίωση της μνήμης και στην καταπολέμηση του άγχους κυρίως λόγω της κροκίνης και της κροκετίνης.

Μια άλλη ιδιότητά του, είναι ότι βοηθάει στην μείωση στης χοληστερόλης, στην ναυτία και στον πυρετό. Επίσης λόγω της τροποποίησης της σεροτονίνης μειώνει την κατάθλιψη. Ο κρόκος χρησιμοποιείται ακόμη και για φλεγμονές των ούλων. Τέλος στην αρχαιότητα δίνονταν στον κρόκο ακόμη και αφροδισιακές ιδιότητες.

Ο κρόκος είναι το ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο, λόγω της απαιτητικής και χειρωνακτικής διαδικασίας συλλογής και επεξεργασίας του φυτού. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάζονται περίπου 150.000 άνθη κρόκου για ένα κιλό αποξηραμένων στιγμάτων του.

Ο κρόκος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην μαγειρική ως μπαχαρικό δίνοντας μια ιδιαίτερη γεύση και χρώμα στο φαγητό. Η δοσολογία πρέπει να είναι μικρή, γιατί μπορεί να δώσει έντονη υπόπικρη γεύση.  Ακόμη στην ζαχαροπλαστική, στην ποτοποιία αλλά και στην τυροκομία.

Ωστόσο, ένας εύκολος τρόπος για να εντάξετε τον κρόκο Κοζάνης στην καθημερινότητά σας είναι η κατανάλωσή του σε συνδυασμό και με αλλά βότανα σε μορφή ροφήματος που μπορείτε να βρείτε σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ και καταστήματα βιολογικών τροφίμων.

Προσπαθήστε να προσλαμβάνετε 2-3 κούπες καθημερινά, όπου 1 φακελάκι δίνει 240 ml εξαιρετικού προϊόντος (καλύτερα προετοιμασία σε τσαγιέρα για ανάλογη διάλυση συστατικών στο διάλυμα).

Εύα Καφετζή
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πτολεμαΐδας 
Αναπληρωτής Υπεύθυνη Βορείου Ελλάδας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kafetzi @ logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Διέρχονται από τον οργανισμό μας φτάνοντας στο παχύ έντερο, δίχως να απορροφώνται ή να πέπτονται και αυτό τις καθιστά τόσο σημαντικές.!

Χαλβάς: Το υγιεινό γλυκό για όλες τις ώρες!

Χαλβάς: Το υγιεινό γλυκό για όλες τις ώρες!

Ο χαλβάς προέρχεται από την αραβική λέξη hulw, που σημαίνει γλυκό και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη νηστεία, μιας και είναι πλούσιος σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά (ασβέστιο, πρωτεΐνη), που ο οργανισμός στερείται λόγω αποχής από  τρόφιμα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία