Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΤροφογνωσια

Η διατροφική αξία του δίκοκκου σιταριού

Το δίκοκκο σιτάρι είναι ένας τύπος αρχαίου δημητριακού που έχει καταναλωθεί για χιλιάδες χρόνια σε όλο τον κόσμο.

Αρχικά, η χρήση του δίκοκκου σιταριού  ήταν δημοφιλής στην Αίγυπτο όπου είχε αποκτήσει το ψευδώνυμο «σιτάρι του Φαραώ». Αργότερα, το δίκοκκο σιτάρι έγινε γνωστό και στην αρχαία ρωμαϊκή αυτοκρατορία, όπου πλέον η χρήση εξαπλώθηκε, μιας και καταναλωνόταν από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα.

Το δίκοκκο σιτάρι ήταν το δημοφιλέστερο προϊόν διατροφής και εμπορικών συναλλαγών των Αρχαίων Ελλήνων. Επίσης, σε ιστορικά κείμενα αναφέρεται ότι η Θεά Αθηνά κρατούσε το δίκοκκο και όχι το απλό σιτάρι.

Γνωριμία με το δίκοκκο σιτάρι

Εξωτερικά μοιάζει πολύ με το σιτάρι, έχει όμως διαφορετική  θρεπτική σύσταση. Αναφέρεται και ως όλυρα ή emmen.

Η επιστημονική της ονομασία είναι Triticum dicoccum. Πολλοί τη συγχέουν με το γερμανικό Dinkel, τη σίκαλη ακόμη και με το καλαμπόκι.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του δίκοκκου σιταριού

  • Περιέχει 10-20 φορές περισσότερο μαγνήσιο. Το μαγνήσιο θεωρείτο για τους Αρχαίους «τροφή του εγκεφάλου». « Νους υγιής εν σώματι υγιή» έλεγε ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης. Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυμικές διαδικασίες του εγκεφάλου.
  • Η περιεκτικότητα  σε πρωτεΐνη ανέρχεται στο 13-20% ενώ στο κοινό σιτάρι στο 11-12%
  • Περιέχει διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών η κατανάλωση των οποίων μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα.
  • Υψηλή περιεκτικότητα των βιταμινών Α,Β,C, και Ε. Η βιταμίνη Ε αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενώ η προβιταμίνη Α ενεργεί στην καλή όραση και την πρόληψη της ξηροδερμίας.
  • Περιέχει υψηλό ποσοστό του αμινοξέως λυσίνη. Η λυσίνη είναι το συστατικό των πρωτεϊνών που αυξάνει την πεπτικότητα τους, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι το βασικό στοιχείο στη βιομηχανική λειτουργία του εγκεφάλου.

Πως μπορούμε να εντάξουμε το δίκοκκο σιτάρι στην καθημερινή διατροφή μας

Το ψωμί με φυσικό προζύμι από αλεύρι δίκοκκου σιταριού είναι ένα τρόφιμο που μπορεί να ενταχθεί σε όλα τα ημερήσια μας γεύματα.

Είτε στο πρωινό με μέλι ή ταχίνι για ένα δυνατό ξεκίνημα, είτε συνοδεύοντας το μεσημεριανό μας φαγητό, είτε ως sandwich ή ελαφρύ βραδινό (ως μπρουσκέτα).

Συνδυάστε το και με άλλες τροφές, πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες όπως το τυρί, οι ελιές, το αυγό ή τη σαλάτα (π.χ. ντοματίνια) ώστε να μεγιστοποιήσετε το διατροφικό σας όφελος.

Η επιλογή ψωμιού σε φέτες με δίκοκκο σιτάρι, που μπορούμε να το βρούμε εύκολα σε όλα τα σούπερ μάρκετ, αποτελεί την πιο εύχρηστη, άμεσα διαθέσιμη και πρακτική επιλογή, προκειμένου να το απολαμβάνουμε φρέσκο κάθε στιγμή της ημέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ