Ειδήσεις

Τρόφιμα σύμμαχοι της υγείας μας Τροφογνωσία

 Τρόπος ενδυνάμωσης του οργανισμού αποτελεί η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής.

 

Ένας φυσικός τρόπος ενδυνάμωσης του οργανισμού αποτελεί η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής, ιδιαίτερα την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα, όπου ο οργανισμός είναι ευάλωτος σε ιώσεις και κρυολογήματα. Χαρακτηριστικά τρόφιμα αποτελούν:

Εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνια): είναι γνωστά για το πλούσιο περιεχόμενό τους στην αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία συντελεί στην αυξημένη παραγωγή λευκοκυττάρων, αντισωμάτων και επαρκών επιπέδων ιντερφερόνων, που είναι πρωτεΐνες που έχουν ως βασικό ρόλο την παρεμπόδιση πολλαπλασιασμού των ιών. Προκειμένου να προσλαμβάνουμε καθημερινά επαρκή ποσότητα βιταμίνης C καλό είναι να καταναλώνουμε 2-3 πορτοκάλια ή 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καπνιστές θα πρέπει να προσλαμβάνουν διπλάσια ποσότητα, με δεδομένο ότι ο καπνός του τσιγάρου καταστρέφει σημαντικό ποσό της βιταμίνης C.

Ελαιόλαδο: ο Όμηρος το ονόμαζε «Υγρό χρυσάφι» και το υψηλό περιεχόμενό του στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, δικαιολογεί απόλυτα αυτόν τον τίτλο εφόσον η συγκεκριμένη βιταμίνη συντελεί στην παραγωγή β-κυττάρων, μιας ειδικής κατηγορίας λεμφοκυττάρων, τα οποία ενισχύουν ειδικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Επίσης, η συστηματική μέτρια κατανάλωση ελαιολάδου (2-3 κουταλιές της σούπας ημερησίως) ενισχύει την υγεία της επιδερμίδας, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στους καπνιστές και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Καρότα, σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι: χαρακτηρίζονται από την αυξημένη περιεκτικότητά τους σε β-καροτένιο, το οποίο συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω της αύξησης της δραστικότητας των προστατευτικών φονικών κυττάρων (NΚ κυττάρων), τα οποία καταστρέφουν τα μολυσμένα από ιούς κύτταρα. Η καθημερινή κατανάλωση ενός βαθύ πιάτου από τα παραπάνω λαχανικά επαρκεί για την ικανοποιητική πρόσληψη β-καροτενίου.

Ξηροί καρποί, σολομός, σκουμπρί, κολιός, γαύρος, τόνος, θαλασσινά: αποτελούν τρόφιμα πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά και καρκίνο. Συνίσταται, η κατανάλωση μιας μικρής χούφτας ανάλατων ξηρών καρπών 3-4 φορές την εβδομάδα, η οποία μαζί με την κατανάλωση των παραπάνω ψαριών 2 φορές την εβδομάδα συμβάλλουν στην ικανοποιητική πρόσληψη των ω3 λιπαρών οξέων.

Τσάι: το τσάι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αλκυλαμίνες. Οι αλκυλαμίνες, όταν σε πειράματα τοποθετούνταν μαζί με Τ λεμφοκύτταρα (αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας εναντίον λοιμώξεων από διαφόρων ειδών μικρόβια), αποδείχτηκε ότι μπορούσαν να αυξάνουν την ικανότητα των κυττάρων αυτών να πολλαπλασιάζονται γρήγορα σε μεγάλο βαθμό, κατά 10 φορές. Καθημερινά μπορούμε να καταναλώνουμε 2 φλιτζάνια (1 φλιτζάνι = 240ml: προσοχή στην προστιθέμενη ζάχαρη)

Καφές: Μειώνει κατά 25% τα συμπτώματα του άσθματος γιατί περιέχει μια ουσία την θεοφιλίνη η οποία χαλαρώνει τους μυς στους βρόγχους. Καθημερινά μπορούμε να καταναλώνουμε 1-3 φλιτζάνια (1 φλιτζάνι = 240ml: προσοχή στην προστιθέμενη ζάχαρη).

 

kapoli75x100Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kapoli@logodiatrofis.gr

 

Δείτε επίσης

Νερό και Υγεία

Νερό και Υγεία

Όσο κοινότοπο κι αν θεωρούμε πλέον πως έχει γίνει το θέμα περί σημαντικότητας του νερού, δεν παύει να αποτελεί μείζονα παράγοντα όχι μόνο για να λειτουργεί ο οργανισμός μας αλλά και για να υπάρχει ζωή.!

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Οι “σούπερ” τροφές επιδρούν θετικά όταν εντάσσονται σε ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής, αλλιώς μπορεί να μην παρέχουν κανένα απολύτως όφελος.!

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Διέρχονται από τον οργανισμό μας φτάνοντας στο παχύ έντερο, δίχως να απορροφώνται ή να πέπτονται και αυτό τις καθιστά τόσο σημαντικές.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία