Όταν ορισμένα άτομα εμφανίζουν διάρροια και εμετό, αυτό μπορεί να οφείλεται σε γρίπη. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε τροφική δηλητηρίαση.
Πολλές φορές δε γίνεται διάγνωση γιατί οι άρρωστοι αναρρώνουν χωρίς να επισκεφτούν γιατρό.
Οι περιπτώσεις των τροφικών δηλητηριάσεων από σπιτικά φαγητά πιστεύεται ότι θα οξυνθούν στο μέλλον, διότι οι σημερινές οικογένειες δίνουν μικρότερη σημασία και γνωρίζουν λιγότερα για την ασφάλεια των τροφίμων συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε τελευταία έδειξε ότι οι άντρες γνωρίζουν λιγότερα για την ασφάλεια των τροφίμων, σε σύγκριση με τις γυναίκες, ενώ οι άνθρωποι κάτω των 40 φροντίζουν λιγότερο για την ασφάλεια των τροφίμων μέσα στο σπίτι σε σχέση με τους μεγαλύτερους.
Για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκαν εάν είναι ασφαλές να καταναλώσουν ένα μαγειρεμένο φαγητό το οποίο έμεινε εκτός ψυγείου όλο το βράδυ, χωρίς να το ξαναζεστάνουν -μία πολύ επισφαλής πρακτική-, το 12% των αντρών έναντι 5% των γυναικών έδωσε θετική απάντηση.
Συγκριτικά με την ηλικία, σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων κάτω των 40 ετών παραδέχτηκαν ότι δεν πλένουν επαρκώς τις επιφάνειες που χρησιμοποιούν για να κόβουν τρόφιμα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ερωτηθέντων άνω των 60 ετών είναι 25%.
Η αύξηση στη χρήση “εύκολων” τροφίμων, τα οποία παρασκευάζονται με ειδικές διαδικασίες και την παρουσία χημικών, περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση μέσα στο σπίτι αναφορικά με τις πρακτικές ασφάλειας τροφίμων. Αυτά τα τρόφιμα που διατηρούνται με κάποιο ιδιαίτερο τρόπο δίνουν στους καταναλωτές την λανθασμένη εντύπωση ότι και τα αντίστοιχα τρόφιμα που μαγειρεύονται στο σπίτι είναι εξίσου ασφαλή αν διατηρούνται αναλόγως.
Κωνσταντίνος Αποστολάκης,
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc
Χημεία & Τεχνολογία Τροφίμων, BSc
Eγκεκριμένος Εκπαιδευτής ΕΦΕΤ.