Logodiatrofis.gr
Αληθειες - ΜυθοιΔιατροφή

Τρεις μύθοι για το διαβήτη

Ας μάθουμε ποιοι είναι οι τρεις μεγαλύτεροι μύθοι για τον διαβήτη

1ος ΜΥΘΟΣ: Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας  ζάχαρης προκαλεί διαβήτη.

ΓΕΓΟΝΟΣ: Η ζάχαρη είναι ένας τύπος υδατάνθρακα και οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας. Η κατανάλωση υδατανθράκων από μόνη της, δεν οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2.

Η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων βάζει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη. Είναι σημαντικό να έχουμε μια υγιεινή διατροφή και άσκηση για να μειώσουμε τον κίνδυνο.

Ο διαβήτης τύπου 1 δεν προκαλείται από παράγοντες του τρόπου ζωής, αν και είναι σημαντικό να διατηρείτε ένα υγιή τρόπο ζωής προκειμένου να τον διαχειριστείτε καλύτερα.

2ος ΜΥΘΟΣ: Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να αποφεύγουν τα απλά σάκχαρα, όπως η γλυκόζη.

ΓΕΓΟΝΟΣ: Και πάλι, τα σάκχαρα είναι υδατάνθρακες, που αποτελούν περίπου το ήμισυ των μακροθρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας (το άλλο μισό είναι λίπος και πρωτεΐνη).

Οι Διαβητικοί άνθρωποι εξακολουθούν να χρειάζονται υδατάνθρακες για ενέργεια, αλλά  θα πρέπει να παρακολουθούν τις επιπτώσεις των τροφίμων στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Γνωρίζοντας την ποσότητα των υδατανθράκων σε ένα γεύμα βοηθάει  ώστε να γνωρίζει κανείς  το πόσο πρέπει να φάει.

3ος ΜΥΘΟΣ: Αν χρειαστεί ινσουλίνη για τη ρύθμιση του διαβήτη, η κατάστασή σας θα πρέπει να ελέγχεται ανεπαρκώς.

ΓΕΓΟΝΟΣ: Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που οι άνθρωποι με διαβήτη χρειάζονται ινσουλίνη.

Στο διαβήτη τύπου 1, δηλαδή σε εκείνους που δεν είναι σε θέση να παράγουν ινσουλίνη χρειάζεται να την λαμβάνουν  δια βίου.

Στο διαβήτη τύπου 2, μερικοί ασθενείς είναι σε θέση να ελέγχουν τα επίπεδα της γλυκόζης τους με δισκία. Ωστόσο, η παραγωγή της ινσουλίνης μπορεί να είναι ανεπαρκής σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, και έτσι η λήψη  ινσουλίνης είναι αναγκαία.

Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή | Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης.

 
 
 
 
 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Η 2η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

Μάθετε περισσότερα...

Συνεχείς επιστημονικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών!

Υπολογίζεται σήμερα ότι 1 στους 10 ενήλικες Έλληνες εμφανίζει κάποια αυτοάνοση διαταραχή. Τα νοσήματα με σημείο αναφοράς το ανοσοποιητικό όπως είναι οι Θυρεοειδίτιδες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσος Crohn, έκζεμα, λεύκη, κοιλιοκάκη κλπ. παρουσιάζουν σημαντική έξαρση τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό πληθυσμό.

Ταυτόχρονα, αυξανόμενες επιστημονικές πληροφορίες τονίζουν τη διατροφοεξαρτώμενη φύση των αυτοάνοσων και τη σημασία των διατροφικών συστατικών στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Διατροφικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων παθήσεων.

Το βιβλίο 'Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή', μάς μυεί εμπεριστατωμένα στην έννοια της «ανοσοπροστατευτικής» διατροφής.

Στο πρώτο του μέρος περιγράφει τις βασικές αρχές της διατροφικής προστασίας του ανοσοποιητικού. Προτείνοντας μια κατεξοχήν διατροφοκεντρική αντίληψη, συστήνει στρατηγικές αντιμετώπισης του εμπλεκόμενου καταστροφικού τρίπτυχου: ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ – ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ – ΦΛΕΓΜΟΝΗ. Επιπλέον, απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την κληρονομική φύση των αυτοάνοσων, τις αλήθειες και τους μύθους που διέπουν τη διαχείρισή τους, τις αναγκαίες εξετάσεις, τα συμπληρώματα διατροφής κ.ά.

Στο δεύτερο μέρος ασχολείται αναλυτικά με τη διατροφική φροντίδα των 21 πιο διαδεδομένων (και συνοπτικά έτερων 21 πιο σπάνιων) αυτοάνοσων διαταραχών. Συγκεκριμένα, αναλύονται εκτενώς αναφορικά με τη διατροφική τους διαχείριση τα παρακάτω νοσήματα:

 1. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
 2. Νόσος του Crohn
 3. Ελκώδης κολίτιδα
 4. Κοιλιοκάκη
 5. Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 6. Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία
 7. Αυτοάνοση ατροφική γαστρίτιδα
 8. Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
 9. Νόσος Graves
 10. Ινομυαλγία
 11. Λεύκη
 12. Μυασθένεια Gravis
 13. Ρευματική πολυαλγία
 14. Σκληρόδερμα
 15. Σύνδρομο Sjögren
 16. Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
 17. Ψωρίαση
 18. Σκλήρυνση κατά πλάκας
 19. Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα
 20. Αλλεργικό άσθμα
 21. Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα ή Σύνδρομο Bechterew ή νόσος Marie Strumpell

Επιπλέον, αναφέρονται και άλλες λιγότερο συχνές αυτοάνοσες παθήσεις, για τις οποίες οι έως σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες είναι περιορισμένες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι: αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS), αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, αυτοάνοση δερματίτιδα, αυτοάνοση νευροπάθεια, αυτοάνοση ηπατίτιδα, αυτοάνοση θρομβοκυτταροπενία, αυτοάνοση νόσος των επινεφριδίων, αυτοάνοση ωοθηκίτιδα και ορχίτιδα, γυροειδής αλωπεκία (Alopecia areata), δερματοπολυμυοσίτιδα, ερπητοειδής δερματίτιδα, θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα (TTP), κοκκιωματώδης αγγειίτιδα Wegener, κροταφική αρτηρίτιδα, μυϊκή δυστροφία, μυοσίτιδα, νόσος του Behçet, πρωτοπαθής χολική κίρρωση, αυτοάνοση μυοκαρδιοπάθεια και το σύνδρομο Guillain-Barré.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μέσα από την εκπομπή του "Στην υγειά μας ρε παιδια" στον ΣΚΑΪ, προτείνει το βιβλίο του Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη: "Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή", Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

Τρεις μύθοι για το διαβήτη - διαβήτης

...και η Ελένη Φιλίνη προτείνει το βιβλίο "Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή".

Τρεις μύθοι για το διαβήτη - διαβήτης

Δείτε το βίντεο-παρουσίαση του βιβλίου

Ο έγκριτος κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης παρουσιάζει ένα μοναδικό σύγγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους έναν απόλυτο οδηγό πρόληψης και αντιμετώπισης των αυτοάνοσων διαταραχών. Το βιβλίο προλογίζει ο Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Λάμπρος Συντώσης.

ISBN: 978-618-02-0762-0  ● Διαστάσεις: 14 Χ 20,5 ● Σελίδες: 400 ● Τιμή: 28,00 €

Διαβάστε τις κριτικές για το βιβλίο 'Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και διατροφή' ΕΔΩ!

Μπείτε στο επίσημο κατάστημα eshop του Logodiatrofis.gr και βρείτε όλα τα βιβλία των Επιστημονικών Εκδόσεων ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ!

Βιβλία Διατροφής και Υγείας, με ποικίλη θεματολογία για τον άντρα, τη γυναίκα, το παιδί, καθώς και βιβλία για δίαιτα, σωστή διατροφή, αλλά και βιβλία με υγιεινές συνταγές.

Αποκτήστε τα βιβλία στο eshop.logodiatrofis.gr με πλούσια ΔΩΡΑ σε κάθε σας παραγγελία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ