Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Το ταξίδι του στιγμιαίου καφέ

 

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή  ροφήματα παγκοσμίως.

Στιγμιαίος καφές

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο στιγμιαίος καφέ είναι φυτικής προέλευσης από τις ποικιλίες Arabica και Robusta. Η διαδικασία παραγωγής του στιγμιαίου καφέ γίνεται στα εξής στάδια:

Ξήρανση: μπορεί να γίνει είτε με την ξηρή μέθοδο, όπου οι φρέσκοι κόκκοι καφέ απλώνονται σε ειδικά στρώματα και αφήνονται να στεγνώσουν στον ήλιο για 2-3 εβδομάδες, είτε με την υγρή μέθοδο, στην οποία χρησιμοποιείται ένα ειδικό μηχάνημα για την αφαίρεση του εξωτερικού φλοιού από τους καρπούς και το προϊόν που απομένει υφίσταται ζύμωση και ξεπλένεται με νερό για να αφαιρεθεί και το τελευταίο ίχνος πούλπας. Έπειτα, απομακρύνεται το εσωτερικό φλούδι και προκύπτουν οι πράσινοι κόκκοι καφέ.
Φιλτράρισμα: οι κόκκοι μετά το καβούρδισμα και το άλεσμα, εκχυλίζονται σε ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα που κρατούν το κατακάθι. Το ένα φιλτράρισμα διαδέχεται το άλλο μέχρι να αποβληθεί και το τελευταίο ίχνος από το κατακάθι. Αφού φιλτραριστεί πλήρως και απομακρυνθεί όλο το κατακάθι, ουσιαστικά φτάνει στην κούπα μας μόνο η «καρδιά» του καφέ, ένα 100% φυσικό προϊόν, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, προστατεύοντας το σώμα από την πρόωρη φθορά που προκαλείται από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το στρες, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η υπεριώδης ακτινοβολία.

Συγκεκριμένα, ο στιγμιαίος καφές περιέχει χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ, τα οποία παρουσιάζουν ισχυρή αντικαρκινική δράση ιδιαίτερα ενάντια στον καρκίνο του οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα. Παράλληλα, συμβάλλουν στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2 και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, η συστηματική κατανάλωση στιγμιαίου καφέ ενεργοποιεί το μεταβολισμό, εφόσον η συνδυαστική δράση των αντιοξειδωτικών με την καφεΐνη διεγείρει τη θερμογένεση, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό, αυξάνοντας έτσι και τις βιολογικές καύσεις. Επιπρόσθετα, η καφεΐνη επιδρά στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα αυξάνοντας, την εγρήγορση του οργανισμού. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει πως ο καφές βελτιώνει τις μαθησιακές επιδόσεις καθώς και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Ταυτόχρονα, η μέτρια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης, δεδομένης της ικανότητας της καφεΐνης να αυξάνει στον εγκέφαλο την έκκριση ουσιών με ψυχοδιεγερτικές ικανότητες, όπως η ντοπαμίνη.

Τέλος, όσον αφορά στη συσχέτιση του στιγμιαίου καφέ με τις στομαχικές διαταραχές, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν σαφή στατιστικά δεδομένα που να συνδέουν άμεσα τον στιγμιαίο καφέ με τη δυσπεψία, τη γαστρική κινητικότητα και το ρυθμό κένωσης του στομάχου, σε υγιείς ενήλικες παρά μόνο σε κάποιους ασθενείς με δυσπεψία. Έτσι, τα άτομα με γαστρεντερικές παθήσεις είτε είναι σε περίοδο έξαρσης της νόσου είτε ύφεσης, είναι απαραίτητο να ακολουθούν τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων, προκειμένου να αποφευχθούν ανυπόστατοι διατροφικοί αποκλεισμοί.

Είναι λοιπόν εμφανές πως η μέτρια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ (2-3 κούπες ή ποτήρια καθημερινά), στο πλαίσιο φυσικά μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής που περιέχει κι άλλες πηγές αντιοξειδωτικών, μπορεί να βοηθήσει στην «οχύρωση» του σώματός μας ενάντια στους επιβαρυντικούς παράγοντες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ