Ειδήσεις

Το παρεξηγημένο αυγό Τροφογνωσία

Θρεπτικό αλλά παρεξηγημένο καθώς κατηγορείται για αύξηση της χοληστερόλης στo σώμα.

 

Παρόλο που τα αυγά περιέχουν χοληστερόλη, είναι ακίνδυνα για εκείνους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με υψηλό δείκτη της τιμής αυτής. Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι η «διαιτητική χοληστερόλη» επηρεάζει ελάχιστα τη χοληστερόλη αίματος, ενώ δεν δημιουργεί πρόβλημα εάν η διατροφή είναι χαμηλή σε λιπαρά. Δικαίως το αυγό έχει λάβει θέση στο καθημερινό μας διαιτολόγιο επιβεβαιώνοντας περίτρανα πόσο σημαντική είναι για την υγεία μας η διατροφική του αξία!

Τα επιμέρους τμήματα που αποτελούν το αυγό είναι:

  • Κέλυφος: Η φυσική «συσκευασία» του αυγού.
  • Λευκό του αυγού (Ασπράδι): Το οποίο αποτελεί το 67% του βάρους του αυγού.
  • Κρόκος: Ο οποίος αποτελεί περίπου το 33% του βάρους του αυγού.

Το αυγό είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών και πολύ καλή πηγή ασβεστίου. Συγκεκριμένα, μετά το μητρικό γάλα, η πρωτεΐνη του αυγού έχει την υψηλότερη βιολογική αξία στη φύση.

Η υψηλή περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνες παίζει σημαντικό ρόλο στο επίπεδο ενέργειας του οργανισμού, ενώ συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση της μυϊκής μάζας και δύναμης.

Παράλληλα εμποδίζει την απώλεια μυϊκής μάζας στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ασπράδι του αυγού είναι αυτό που αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνες, ανώτερες όλων των άλλων φυσικών τροφών αφού περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας.

Το αυγό περιέχει πολλές βιταμίνες όπως Α, D,  Ε και του συμπλέγματος Β, όπως φυλλικό οξύ. Είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β (και ειδικότερα της χολίνης), που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της μνήμης και στη βελτίωση της ικανότητας της αυτοσυγκέντρωσης.

Επίσης, εμπεριέχει σημαντικό ποσοστό ασβεστίου το οποίο έχει καθοριστικό ρόλο στη δομή και δύναμη των οστών και των δοντιών. Ανεπαρκή πρόσληψη  ασβεστίου προξενεί οστεοπόρωση. Τέλος, περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες (π.χ. Λουτεϊνη), οι οποίες μπορούν να δράσουν προληπτικά έναντι ασθενειών των ματιών, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Επίσης, οι ουσίες αυτές καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που ενοχοποιούνται για πολλές ασθένειες και ιδιαίτερα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο.

Ξεχωριστά τις βιταμίνες Α, D και Ε τις βρίσκουμε μόνο στον κρόκο του αυγού, ενώ τις βιταμίνες της οικογένειας Β τις συναντάμε και στον κρόκο και στο ασπράδι. Το αυγό είναι πηγή ιχνοστοιχείων και μετάλλων όπως κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, νάτριο, νιασίνη, βιοτίνη, φώσφορο, ιώδιο και ψευδάργυρος.

Επίσης είναι χαμηλό σε περιεκτικότητα λίπους (περίπου 5 γρ. Λίπους), ενώ έχει αποδειχθεί πως η κατανάλωσή τους στο πρωινό συμβάλλει στην χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων στο υπόλοιπο διάστημα της ημέρας. Επίσης, μπορεί εύκολα να ενταχθεί σε δίαιτες μείωσης βάρους, λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε θερμίδες (ένα μεσαίου βάρους αυγό μας δίνει περίπου 75 Kcal) και του αισθήματος κορεσμού που προκαλεί.

Έτσι, το αυγό αποτελεί πλήρη φυσική τροφή αφού περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για μία πλήρη και ισορροπημένη διατροφή!

Νικόλ Τσιάνη
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Ομάδα ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
tsiani @ logodiatrofis.gr
 - nikoltsiani @ hotmail.com

Δείτε επίσης

Νερό και Υγεία

Νερό και Υγεία

Όσο κοινότοπο κι αν θεωρούμε πλέον πως έχει γίνει το θέμα περί σημαντικότητας του νερού, δεν παύει να αποτελεί μείζονα παράγοντα όχι μόνο για να λειτουργεί ο οργανισμός μας αλλά και για να υπάρχει ζωή.!

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Οι “σούπερ” τροφές επιδρούν θετικά όταν εντάσσονται σε ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής, αλλιώς μπορεί να μην παρέχουν κανένα απολύτως όφελος.!

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Διέρχονται από τον οργανισμό μας φτάνοντας στο παχύ έντερο, δίχως να απορροφώνται ή να πέπτονται και αυτό τις καθιστά τόσο σημαντικές.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία