Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Μέλι: Πόσες θερμίδες έχει και ποιες οι ευεργετικές του ιδιότητες

Το μέλι δεν παχαίνει αλλά χαρίζει υγεία!

Μια κουταλιά της σούπας μέλι προσδίδει 60 περίπου θερμίδες (kcal) δηλαδή έχει αντίστοιχη θερμιδική αξία με ένα φρούτο.

Επιπλέον, έχει μηδενικό ποσοστό λίπους.

Αντίθετα, περιέχει 15 γραμμάρια υδατανθράκων, η πρόσληψη των οποίων είναι απαραίτητη καθημερινά και θα πρέπει να καλύπτουν το 50% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.

Επιπρόσθετα, το μέλι αποτελεί τροφή πλούσια σε απλά σάκχαρα (γλυκόζη), που είναι το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου.

Η κατανάλωσή του στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής όχι μόνο δεν παχαίνει αλλά μας οπλίζει με τις ευεργετικές του ιδιότητες, οι οποίες είναι:

Ενισχύει το μεταβολισμό

Το μέλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που αποτελούν βασικό παράγοντα για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, του λίπους και των πρωτεϊνών για την απελευθέρωση ενέργειας.

Καρδιά-Κυκλοφορικό

Η αυξημένη κατανάλωση μελιού από άτομα που πάσχουν από καρδιακές διαταραχές, έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της κατάστασής τους.

Τα σάκχαρα του μελιού, ιδίως η γλυκόζη, είναι απαραίτητα για τις συστολές του καρδιακού μυ και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά.

Ακόμη το μέλι με τη βοήθεια των σακχάρων του και της ακετυλοχολίνης διαστέλλει τα αγγεία και συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακή πίεσης.

Αναιμία

Το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, ιδίως σε παιδιά αυξάνεται με την κατανάλωση μελιού, κυρίως λόγω του σιδήρου και του χαλκού που περιέχει.

Στομαχοεντερικές παθήσεις

Το μέλι είναι βασικά αλκαλική τροφή λόγω των μεταλλικών αλάτων που περιέχει. Η αλκαλικότητα αυτή μειώνει την οξύτητα του στομάχου.

Το μέλι αποδεικνύεται πολύτιμο μέσο προστασίας κατά των ελκών του στομάχου και δώδεκαδακτύλου.

Τέλος, το μέλι θεωρείται σαν ένα από τα καλύτερα φυσικά ελαφρά καθαρτικά, μιας και η φρουκτόζη που περιέχει απορροφάται δυσκολότερα και σε συνδυασμό με τη χολίνη βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Η υψηλή περιεκτικότητα του μελιού στις αντιοξειδωτικές βιταμίνες C, E προστατεύουν τα αγγεία, συμβάλλοντας στη σωστή κυκλοφορία του αίματος, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού καθώς και στην υγεία της επιδερμίδας.

Αντισηπτικές ιδιότητες

Η μεγάλη περιεκτικότητα του μελιού σε φυσικά σάκχαρα έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να αναπτυχθούν μέσα σε αυτό διάφοροι μικροοργανισμοί.

Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά με τη μορφή καταπλάσματος και ανακουφίζει από τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις χάρη στην ινχιδίνη (inhidine) που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες.

Δεν είναι όλα τα μέλια ίδια

Όσο πιο σκουρόχρωμο τόσο πιο υγιεινό.

Το μέλι και μάλιστα αυτό που έχει σκούρο χρώμα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση αντίστοιχη αυτής πολλών φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Journal of Agricultural & Food Chemistry.

Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα το πλούσιο περιεχόμενο του μελιού σε αντιοξειδωτικά συμβάλλει στη μείωση της οξείδωση της LDL-κακής χοληστερόλης, η οποία οδηγεί στην ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας.

Πως μπορείτε να απολαμβάνετε το μέλι:

  • Προσθέστε στα ροφήματα σας και στα σπιτικά γλυκά μέλι αντί για ζάχαρη.
  • Εντάξτε καθημερινά στο πρωινό σας 1κ.γ. μέλι στο μέλι ή στο γιαούρτι

Συνεπώς, το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που μπορούμε να καταναλώνουμε στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ