Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Το μάνγκο μπορεί να μειώσει το σάκχαρο του αίματος σε παχύσαρκους ενήλικες

 H τακτική κατανάλωση μάνγκο από παχύσαρκους ίσως μειώνει το σάκχαρο.

 

Αυτό υποστηρίζεται απο μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrition and Metabolic Insights. Αυτή η πιλοτική μελέτη σχεδιάστηκε για να διερευνήσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης μάνγκο σε ανθρωπομετρικές μετρήσεις, βιοχημικές παραμέτρους, και τη σύσταση σώματος σε παχύσαρκους ενήλικες. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τη μελέτη 12 εβδομάδων, η οποία περιελάμβανε 20 ενήλικες (11 άνδρες και 9 γυναίκες) ηλικίας 20-50 ετών με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) από 30-45. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να διατηρήσουν τη συνήθη διατροφή τους, τις συνήθειες άσκησης και την συνηθισμένη αγωγή συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 10 γρ αποξηραμένα με ψύξη μάνγκο, η διαιτητική πρόσληψη παρακολουθήθηκε μέσω τριήμερωνκαταγραφών τροφίμων τα οποία αξιολογήθηκαν κατά την έναρξη της μελέτης και μετά από 6 και 12 εβδομάδες συμπληρωμάτων μάνγκο. Ανθρωπομετρικές μετρήσεις (ύψος, βάρος, και την περιφέρεια της μέσης και του ισχίου) μετρήθηκαν κατά την έναρξη της μελέτης και μετά από 6 και 12 εβδομάδες συμπληρωμάτων μάνγκο. Η σύνθεση του σώματος και αναλύσεις αίματος νηστείας των τριγλυκεριδίων, HDL-χοληστερόλης, της γλυκόζης, της αιμοσφαιρίνης A1c, και η συγκέντρωση της ινσουλίνης στο πλάσμα αξιολογήθηκαν κατά την έναρξη και κατά το τέλος των 12 εβδομάδων λήψης συμπληρωμάτων μάνγκο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από 12 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες είχαν μειώσει τη γλυκόζη του αίματος (-4.41 mg / dL). Δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στο συνολικό σωματικό βάρος, το ισχίο ή την περίμετρο μέσης, την περιφέρεια μέσης και ισχίων, στο ποσοστό λιπώδους μάζας και μυϊκής μάζας. Ωστόσο, η περιφέρεια ισχίου ήταν σημαντικά χαμηλότερη στους άνδρες (-3,3 cm), αλλά όχι στις γυναίκες. Σε γενικές γραμμές και με βάση το φύλο, δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στα τριγλυκερίδια, HDL-χοληστερόλη, ή την αρτηριακή πίεση.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η έρευνα δείχνει ότι το μάνγκο μπορεί στα παχύσαρκα άτομα να παρέχει μια διαιτητική επιλογή, βοηθώντας τους να διατηρήσουν ή να μειώσουντο σακχάρο στο αίμα τους. Ωστόσο, το συγκεκριμένο στοιχείο και ο μηχανισμός δεν έχει ακόμη βρεθεί και περαιτέρω κλινικές δοκιμές είναι απαραίτητες, ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν προβλήματα με τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, όπως οι διαβητικοί, είναι απαραίτητη, “δήλωσε ο EdralinLucas, Αναπληρωτής Καθηγητής Διατροφής Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τα αποτελέσματα από την παρούσα μελέτη θα μπορούσαν να έχουν επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων του μικρού μεγέθους του δείγματος, η έλλειψη μιας ομάδας ελέγχου, η διάρκεια των συμπληρωμάτων μάνγκο, ανακριβή αυτό-αναφορά της διαιτητικής πρόσληψης και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας από άτομα της μελέτης, ή από την έλλειψη συμμόρφωσης με καθημερινή κατανάλωση συμπληρωμάτων μάνγκο ως μέρος του πρωτοκόλλου της μελέτης. Συμπληρωματικές μελέτες σε ανθρώπους με μεγαλύτερα μεγέθη δειγμάτων και μεγαλύτερης διάρκειας λήψης των συμπληρωμάτων μάνγκο πρέπει να διεξαχθεί.



Μαργαρίτα Μπουλούμπαση

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Συνεργάτης της Ομάδας Logodiatrofis.gr
mbouloumpasi@outlook.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ