Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Το λάδι από σπόρους σταφυλιού Μοσχάτου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της παχυσαρκίας

Λάδι σπόρων σταφυλιού Μοσχάτου μπορεί να μετριάσει τον σχηματισμό νέων λιποκυττάρων.

 

Αυτό συμβαίνει επειδή ο σπόρος αυτού του σταφυλιού  παράγει τοκοτριενόλη, η οποία είναι μία ακόρεστη μορφή βιταμίνης Ε.

Τα σταφύλια Μοσχάτου, τα οποία έχουν παχύ δέρμα και μεγάλους σπόρους, παράγονται στο Νότο και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κρασιού και χυμού. Κάθε χρόνο, χιλιάδες τόνοι στερεού παραπροϊόντος ελαιοπυρήνα προκύπτουν μετά την παραγωγή κρασιού και χυμού σταφυλιού. Παραδοσιακά, το μεγαλύτερο μέρος του πυρηνελαίου πηγαίνει σε χώρους υγειονομικής ταφής ως απόβλητο. Αλλά κάποια οινοποιεία χρησιμοποιούν τους σπόρους σταφυλιών Μοσχάτου για το λάδι.

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές πήραν σταφύλια Μοσχάτου τα οποία καλλιεργούνται κοντά στην Φλόριντα, και μέσα σε ένα εργαστήριο εξήγαγαν λάδι από τους σπόρους του καρπού. Οι ερευνητές βρήκαν πως η περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα έφθασε το 85%-90% των συνολικών λιπαρών οξέων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το έλαιο σπόρου σταφυλιών Μοσχάτου θα ήταν μια πολύτιμη προσθήκη στην αγορά των βρώσιμων ελαίων καθώς αποτελούν μοναδική πηγή τοκοτριενόλης. Επίσης αποτελούν καλή πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Επιπλέον, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι τα σπορέλαια σταφυλιών Μοσχάτου εμπλουτισμένα με πρόσθετα τοκοτριενόλης από μη χρησιμοποιούμενες ποικιλίες σταφυλιού Μασχατου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Αναΐς Ρενούφ
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
renouf(a)amcstudent.edu.gr 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ