Ειδήσεις

Το γκουαρανά στη διατροφή μας Τροφογνωσία

 

Το Γκουαρανά είναι ένας θάμνος της οικογένειας Sapindaceae του γένους Paullinia cupana.

Γκουαρανά

Οι καρποί από το γκουαρανά περιέχουν περισσότερη καφεΐνη από οποιοδήποτε άλλο φυτό στον κόσμο (συνολικά γύρω στα 60 φυτά περιέχουν καφεΐνη). Η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη είναι περίπου τέσσερις φορές περισσότερη από ότι στον καφέ. Περιέχει επιπλέον ίχνη θεοβρωμίνης, θεοφυλλίνης και άλλα αλκαλοειδή της ομάδας των ξανθινών.

Το γκουαρανά ενεργεί ως διεργετικό για το νευρικό σύστημα αυξάνει το καρδιακό ρυθμό και κατά συνέπεια τον μεταβολικό ρυθμό. Λόγω της καφεΐνης που περιέχει καταστέλλει την όρεξη με αποτέλεσμα να βοηθά τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Επιστημονικές έρευνες που ακολούθησαν απέδειξαν ότι οι ιδιότητες που έχει το εκχύλισμα του γκουαράνα οφείλονται βασικά στην καφεΐνη που περιέχει. Είναι όμως πιο έντονες λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε καφεΐνη γεγονός που επιβάλλει να γίνεται η κατανάλωση με πολύ μεγαλύτερη προσοχή προς αποφυγή των δυσάρεστων επιπτώσεων της κατάχρησης .

Όπως και η καφεΐνη η υπερβολική δόση του γκουαρανά είναι δυνατό να παρουσιάσει αρνητικές παρενέργειες, όπως αϋπνία, άγχος, υπερκινητικότητ . Μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιοπάθεια.

Το γκουαρανά δεν θα πρέπει να συνδυάζεται με:

  • Αλκοόλ: Μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, πονοκέφαλο και ταχυκαρδία, επειδή το αλκοόλ μειώνει την ταχύτητα μεταβολισμού της καφεΐνης.
  • Ορισμένα φάρμακα (π.χ. για το άσθμα, την κατάθλιψη, τον διαβήτη και τις καρδιοπάθειες, αντιπηκτικά, αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά και χάπια οιστρογόνων), γιατί καθυστερούν επίσης τη διάσπαση της καφεΐνης από τον οργανισμό προκαλώντας ίδια αποτελέσματα με το αλκοόλ: αυξημένη νευρικότητα, πονοκέφαλο και ταχυκαρδία.
  • Διεγερτικές ουσίες όπως αμφεταμίνες, το φυτικό συστατικό εφεδρίνη (δρα σαν τις αμφεταμίνες και ενίοτε συνυπάρχει με το γκουαρανά) και νικοτίνη.

vasilakopoulou-iwannaΙωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πάτρα
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
vasilakopoulou@logodiatrofis.gr

 

Δείτε επίσης

Νερό και Υγεία

Νερό και Υγεία

Όσο κοινότοπο κι αν θεωρούμε πλέον πως έχει γίνει το θέμα περί σημαντικότητας του νερού, δεν παύει να αποτελεί μείζονα παράγοντα όχι μόνο για να λειτουργεί ο οργανισμός μας αλλά και για να υπάρχει ζωή.!

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Οι “σούπερ” τροφές επιδρούν θετικά όταν εντάσσονται σε ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής, αλλιώς μπορεί να μην παρέχουν κανένα απολύτως όφελος.!

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Διέρχονται από τον οργανισμό μας φτάνοντας στο παχύ έντερο, δίχως να απορροφώνται ή να πέπτονται και αυτό τις καθιστά τόσο σημαντικές.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία