Ειδήσεις

Το γκουαρανά στη διατροφή μας Τροφογνωσία

 

Το Γκουαρανά είναι ένας θάμνος της οικογένειας Sapindaceae του γένους Paullinia cupana.

Γκουαρανά

Οι καρποί από το γκουαρανά περιέχουν περισσότερη καφεΐνη από οποιοδήποτε άλλο φυτό στον κόσμο (συνολικά γύρω στα 60 φυτά περιέχουν καφεΐνη). Η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη είναι περίπου τέσσερις φορές περισσότερη από ότι στον καφέ. Περιέχει επιπλέον ίχνη θεοβρωμίνης, θεοφυλλίνης και άλλα αλκαλοειδή της ομάδας των ξανθινών.

Το γκουαρανά ενεργεί ως διεργετικό για το νευρικό σύστημα αυξάνει το καρδιακό ρυθμό και κατά συνέπεια τον μεταβολικό ρυθμό. Λόγω της καφεΐνης που περιέχει καταστέλλει την όρεξη με αποτέλεσμα να βοηθά τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Επιστημονικές έρευνες που ακολούθησαν απέδειξαν ότι οι ιδιότητες που έχει το εκχύλισμα του γκουαράνα οφείλονται βασικά στην καφεΐνη που περιέχει. Είναι όμως πιο έντονες λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε καφεΐνη γεγονός που επιβάλλει να γίνεται η κατανάλωση με πολύ μεγαλύτερη προσοχή προς αποφυγή των δυσάρεστων επιπτώσεων της κατάχρησης .

Όπως και η καφεΐνη η υπερβολική δόση του γκουαρανά είναι δυνατό να παρουσιάσει αρνητικές παρενέργειες, όπως αϋπνία, άγχος, υπερκινητικότητ . Μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιοπάθεια.

Το γκουαρανά δεν θα πρέπει να συνδυάζεται με:

  • Αλκοόλ: Μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, πονοκέφαλο και ταχυκαρδία, επειδή το αλκοόλ μειώνει την ταχύτητα μεταβολισμού της καφεΐνης.
  • Ορισμένα φάρμακα (π.χ. για το άσθμα, την κατάθλιψη, τον διαβήτη και τις καρδιοπάθειες, αντιπηκτικά, αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά και χάπια οιστρογόνων), γιατί καθυστερούν επίσης τη διάσπαση της καφεΐνης από τον οργανισμό προκαλώντας ίδια αποτελέσματα με το αλκοόλ: αυξημένη νευρικότητα, πονοκέφαλο και ταχυκαρδία.
  • Διεγερτικές ουσίες όπως αμφεταμίνες, το φυτικό συστατικό εφεδρίνη (δρα σαν τις αμφεταμίνες και ενίοτε συνυπάρχει με το γκουαρανά) και νικοτίνη.

vasilakopoulou-iwannaΙωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πάτρα
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
vasilakopoulou@logodiatrofis.gr

 

Δείτε επίσης

Τα οφέλη της β-γλυκάνης στην υγεία

Τα οφέλη της β-γλυκάνης στην υγεία

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς συνδέονται με μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά, όπως το κριθάρι και η βρώμη, μιας και είναι πλούσια στη διαλυτή ίνα της β-γλυκάνης.!

10 τροφές ιδανικές για αποτοξίνωση

10 τροφές ιδανικές για αποτοξίνωση

Ο όρος αποτοξίνωση αναφέρεται κυρίως στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από τα νεφρά, το ήπαρ, τους ιδρωτοποιούς, τους σμηματογόνους αδένες και το παχύ έντερο. !

10 τροφές που καίνε το λίπος

10 τροφές που καίνε το λίπος

Οι υπερτροφές είναι στην ουσία, εμπλουτισμένες τροφές που ενισχύουν την αναδόμηση των οστών, αποτρέπουν την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, βελτιώνουν την όραση και ενισχύουν τη μνήμη.  !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία