Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Το γάλα μπορεί να είναι ευεργετικό για τον εγκέφαλο

Η κατανάλωσης του γάλακτος συσχετίστηκε με τα επίπεδα της γλουταθειόνης.

 

Αυτό υποστηρίχθηκε από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Αμερικανικό Περιοδικό Κλινικής Διατροφής. «Έχουμε καιρό σκεφτεί ότι το γάλα, είναι πολύ σημαντικό για τα οστά σας και εξίσου σημαντικό για τους μύες σας,” είπε ο Debra Sullivan, συν-συγγραφέας της μελέτης αυτής, καθηγητής και πρόεδρος της διαιτολογίας και της διατροφής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Κάνσας. «Αυτή η μελέτη προτείνει ότι το γάλα θα μπορούσε να είναι σημαντικό για τον εγκέφαλό σας.»

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους 60 συμμετέχοντες στη μελέτη σχετικά με τη διατροφή τους κατά τις ημέρες που προηγήθηκαν σαρώσεις του εγκεφάλου, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να παρακολουθούν τα επίπεδα της αντιοξειδωτικής γλουταθειόνης στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν δηλώσει ότι είχαν καταναλώσει γάλα, είχαν πρόσφατα υψηλότερα επίπεδα της γλουταθειόνης στον εγκέφαλό τους. Οι ερευνητές είπαν ότι αυτό είναι σημαντικό, επειδή η γλουταθειόνη θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να αποφευχθεί το οξειδωτικό στρες και η προκύπτουσα ζημιά που προκαλείται απόαντιδράσεις χημικών ενώσεων που παράγονται κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής μεταβολικής διαδικασίας που γίνεται στον εγκέφαλο. Το οξειδωτικό στρες είναι γνωστό ότι συνδέεται με έναν αριθμό διαφορετικών ασθενειών και καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Alzheimer, της νόσου του Parkinson, καθώς και πολλών άλλων.

Αρκετοί Αμερικανοί υπέδειξαν ότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη γαλακτοκομικών είναι τρεις μερίδες την ημέρα, δήλωσε ο Sullivan. Η νέα μελέτη έδειξε ότι όσο πιο κοντά σε αυτές τις μερίδες έφτασαν οι ηλικιωμένοι, τόσο πιο υψηλά ήταν τα επίπεδα της γλουταθειόνης που ανιχνεύθηκαν. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη που αποσκοπεί να καθορίσει την ακριβή επίδραση της κατανάλωσης γάλακτος στον εγκέφαλο εξακολουθεί να είναι απαραίτητη και είναι το επόμενο λογικό βήμα προς αυτή την έρευνα.

Έλενα Φαφούτη
Φοιτ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr


elena.fafouti@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ