Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Το έλαιο των κριλ μπορεί να προσφέρει υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα λιπαρών οξέων σε σύγκριση με το ιχθ

Σύγκριση της βιοδιαθεσιμότητας των έλαιου των κριλ με το ιχθυέλαιο. 

 

Το κριλ περιέχει δύο θαλάσσια ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA), τα οποία βρίσκονται κυρίως στα φωσφολιπίδια. Τα τυπικά προϊόντα από τα κριλ είναι το έλαιο του κριλ και το κρέας του. Τα ιχθυέλαια περιέχουν EPA και DHA, τα οποία δεσμεύονται κυρίως στα τριγλυκερίδια. Η διαφορά στο χημικό δεσμό του ΕΡΑ και DHA έχει προταθεί ότι επηρεάζει τη βιοδιαθεσιμότητα τους, αλλά λίγα είναι γνωστά σχετικά με τη βιοδιαθεσιμότητα των ΕΡΑ και DHA στο κρέας του κριλ. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές έθεσαν ως στόχο να συγκρίνουν σε υγιή άτομα την ακριβή βιοδιαθεσιμότητα των δύο προϊόντων κριλ, δηλαδή του έλαιου του κριλ και του κρέατος του κριλ, με το ιχθυέλαιο.

Μια τυχαιοποιημένη έρευνα, μονής δοσολογίας, μη ορατή από τον δοκιμαστή, αλλά διασταυρούμενης και ενεργούς αναφοράς, διεξήχθη σε 15 άτομα, οι οποίοι έλαβαν έλαιο του κριλ, κρέας από κριλ και ιχθυέλαιο, που το καθένα από αυτά περιέχει περίπου 1.700 mg EPA και DHA. Επίσης μετρήθηκαν οι συνθέσεις λιπαρών οξέων τριγλυκεριδίων και φωσφολιπιδίων του πλάσματος κατ ‘επανάληψη για 72 ώρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα EPA και DHA στο έλαιο του κριλ είχαν υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα στις 72 ώρες, από ότι το κρέας του κριλ ή το ιχθυέλαιο. Στα ευρήματά τους βρέθηκε ότι η βιοδιαθεσιμότητα των EPA και DHA δεν ήταν διαφορετική στο κρέας του κριλ και του ιχθυέλαιου, πράγμα το οποίο συνηγορεί υπέρ της ερμηνείας ότι τα φωσφολιπίδια απορροφώνται καλύτερα από ό,τι τα τριγλυκερίδια. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι πιο μακροπρόθεσμες μελέτες οι οποίες χρησιμοποίησαν μια παράμετρο που αντικατοπτρίζει τη σύνθεση λιπαρών οξέων στον ανθρώπινο ιστό, όπως των ερυθρών αιμοσφαιρίων EPA συν DHA, είναι απαραίτητες.

Έλενα Φαφούτη
Φοιτ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr


elena.fafouti(a)gmail.com


 

Read this article in english
Krill oil may offer higher fatty acid bioavailability than fish oil

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ