Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Το αλάτι μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση

 

Η συμπληρωματική λήψη αλατιού μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση.

 

Οι επιστήμονες, με αρχηγό τον Juan Del Coso από το πανεπιστήμιο Camilo Jose Cera προτείνουν ότι η συμπληρωματική λήψη αλατιού αυξάνει την ποσότητα των υγρών που καταναλώνονται, αναπληρώνει τις απώλειες ηλεκτρολυτών και προάγει την κατακράτησή τους μέσω της όσμωσης, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την απόδοση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η συγκέντρωση νατρίου, καλίου και χλωρίου στα αθλητικά ποτά είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα που χάνονται μέσω του ιδρώτα, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα των αθλητικών ποτών.

Η μελέτη
Ερευνητές πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη διπλή τυφλή δοκιμή που συμπεριέλαβε 26 έμπειρους αθλητές του τριάθλου, τα δεδομένα των οποίων διορθώθηκαν για την ηλικία, το σωματότυπο και την προπονητική κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια ενός half-ironman τριάθλου, η ομάδα του αλατιού κατανάλωσε συνολικά 2.580 mg νατρίου, 3.979 mg χλωρίου, 756 mg καλίου και 132 mg μαγνησίου, ενώ στην ομάδα ελέγχου δόθηκε κυτταρίνη.

Δείγματα αίματος λήφθηκαν πριν και μετά τη διεξαγωγή του τρίαθλου, ώστε να μετρηθούν τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών στον ορό και οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την κούραση.

Η ομάδα του αλατιού συμπλήρωσε το τρίαθλο σε σημαντικά χαμηλότερο χρόνο (307 λεπτά έναντι 333 λεπτών που έκανε η ομάδα ελέγχου), ξεπερνώντας την ομάδα ελέγχου στην ταχύτητα και στις 3 κατηγορίες (8,26 m/s έναντι 7,76 m/s στην ποδηλασία, για παράδειγμα).

Βέβαια δεν υπήρχε διαφορά στις 2 ομάδες ως προς την αντίληψη της προσπάθειας και το μυικό πόνο.

“Αυτά τα οφέλη πιθανώς προέρχονται από την υψηλότερη εθελοντική λήψη υγρών κατά τη διάρκεια του αγώνα και την υψηλότερη συγκέντρωση ηλεκτρολυτών στον ορό. Επιπρόσθετα, η λήψη αλατιού από το στόμα δεν είχε παρενέργειες όταν συγκρίθηκε με το εικονικό φάρμακο. Γι’ αυτό τα συμπληρώματα αλατιού από το στόμα μπορεί να έχουν εργογόνο δράση για τις περιπτώσεις των τριάθλων μεγάλων αποστάσεων”, υποστηρίζει η μελέτη.

Το νάτριο από μόνο του εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) το 2011 για το ρόλο του στη μυική λειτουργία, όμως ο ισχυρισμός απέτυχε να το βάλει στη σχετική λίστα ώστε να πάρει άδεια γιατί οι αρχές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεώρησαν ότι αυτό έρχεται σε αντιπαράθεση με την οδηγία για μείωση της πρόσληψης νατρίου που σχετίζεται με τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ESSNA (European Specialist Sports Nutrition Alliance) δρ. Mark Tallon: “Αυτό είναι ένα παράδειγμα όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωμοδοτεί πάνω σε ένα ζήτημα με βάση πολιτικούς λόγους και όχι επιστημονικούς. Υπάρχουν δύο διαφορετικά ζητήματα. Τ ο ένα έχει να κάνει με την κατανάλωση νατρίου από τα τρόφιμα και το άλλο έχει να κάνει με την κατανάλωσή του για αθλητικούς σκοπούς”.

Ο ίδιος επιστήμονας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει τη θέση της για την κατανάλωση νατρίου.

“Με επαρκή σήμανση πάνω σε ένα προϊόν, η οποία θα συγκεκριμενοποιεί το σκοπό και τις συνθήκες χρήσης π.χ. να καταναλωθεί μόνο κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης όταν υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης, η EFSA θα μπορούσε να παρέχει καλές πολιτικές υγείας για το γενικό πληθυσμό που δε βρίσκεται στην κατάσταση εκείνων που συμμετέχουν σε μια έντονη δραστηριότητα” .

 

 

Κωνσταντίνος Κρανιώτης
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
konstantinos.kkranio.kraniotis@gmail.com

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ