Tips πριν την παραλία Εποχιακά Θέματα

Πλησιάζουν οι διακοπές με στόχο καλλίγραμμο σώμα και λαμπερό δέρμα! 

Προκειμένου να απολαύσουμε τον ήλιο και τη θάλασσα χωρίς περιττά κιλά, στοχεύουμε στα παρακάτω:

  1. Καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά, που εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με φυτικές ίνες που μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους και αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνες Ε, C , A), όπου προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και στη συχνότητα των καύσεων.
  2. Ακολουθούμε συχνότητα γευμάτων ανά 3 ώρες, έτσι ώστε να επιτύχουμε σταθεροποίηση καλύτερη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στον οργανισμό και έτσι έχουμε καλύτερη αίσθηση του κορεσμού , άρα μείωση του αισθήματος της πείνας και αποφυγή της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων φαγητού. Ιδανικό είναι να έχουμε 5-6 γεύματα την ημέρα , εκ των οποίων δυο να είναι τα κυρίως , ενώ τα άλλα τρία να είναι σνακ.
  3. Αυξάνουμε τη φυσική δραστηριότητα: Η άσκηση σε συνδυασμό με την διατροφή βοηθά και στην απώλεια βάρους, αλλά και στη σφριγηλότητα της επιδερμίδας.
  4. Ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας, ειδικά όταν υπάρχει εκτενής έκθεση στον ήλιο, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες αφυδατώνουν τον οργανισμό. Ένας επιπλέον λόγος για να πίνουμε πολλά υγρά είναι και το ότι η ενυδάτωση αυξάνει το μεταβολισμό. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (2003), η κατανάλωση 500ml νερού μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολισμού κατά 30%. Η επίδραση του νερού στο μεταβολισμό αρχίζει 10 λεπτά μετά την κατάποση, κορυφώνεται στα 30-40 λεπτά και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 1 ώρα. Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, κατανάλωση 1.5 λίτρου νερού ημερησίως μπορεί να αυξήσει την ημερήσια δαπάνη ενέργειας κατά 48 θερμίδες. Επιπλέον, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, τα ροφήματα με καφεΐνη, όπως είναι ο καφές, συμβάλλουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά παρόμοια με τα μη καφεϊνούχα ροφήματα (π.χ. ελληνικός ή στιγμιαίος καφές), μιας και η περιεκτικότητα τους σε νερό κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα (90-100%).
    Επιπρόσθετα, ο καφές συμβάλλει και στην ενίσχυση του μεταβολισμού μέσω αύξησης της θερμογένεσης, δηλαδή της παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό. Έτσι συμβάλλει στο αδυνάτισμα, διότι η δράση της καφεΐνης σε συνεργασία με τα αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες), διεγείρουν τη θερμογένεση, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό κι έτσι αυξάνονται οι βιολογικές καύσεις.
    Ωστόσο, προκειμένου ο καφές να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στο αδυνάτισμα αλλά και στην ανθρώπινη υγεία, προϋποθέτει η κατανάλωσή του να γίνεται με όσο το δυνατό λιγότερα πρόσθετα (π.χ. ζάχαρη), έτσι ώστε το θερμιδικό περιεχόμενό του να παραμένει χαμηλό.

Ακολουθώντας τις παραπάνω έξυπνες συμβουλές και στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορούμε να απολαύσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές, χωρίς να έχουμε το άγχος της ζυγαριάς.

 

Τσαμπίκα Κοντόγιαννου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ρόδος
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kontogiannou@logodiatrofis.gr

 

Δείτε επίσης

Βασικές αρχές καλοκαιρινής διατροφής

Βασικές αρχές καλοκαιρινής διατροφής

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και όλοι αναζητάμε την ιδανική διατροφή προκειμένου να διατηρήσουμε τα κιλά μας σε φυσιολογικά επίπεδα και ταυτόχρονα να λαμβάνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, έτσι ώστε να ανταπεξέλθουμε στις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής.!

Γιατί τρώμε βακαλάο την 25η Μαρτίου? Ποια τα οφέλη του?

Γιατί τρώμε βακαλάο την 25η Μαρτίου? Ποια τα οφέλη του?

Η σκορδαλιά συνοδεία βακαλάου αποτελεί κατά παράδοση το επίσημο γεύμα σε σημαντικές γιορτές, όπως η 25η Μαρτίου, η Κυριακή των Βαΐων, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος και για τους Πατρινούς την γιορτή του Πολιούχου τους Αγίου Ανδρέου. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία