Ειδήσεις

Τι ξέρεις για τη στέβια; Τροφογνωσία

Xωρίς θερμίδες και με 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη!

 

Η στέβια με τη διεθνή επιστημονική ονομασία stevia rebaudiana berdoni, είναι ένα φυτό, το οποίο εδώ και 1500 χρόνια αποτελεί το παραδοσιακό γλυκαντικό των Ιθαγενών Guarani στην Παραγουάη.

Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν διάφορες φυσικές γλυκαντικές ουσίες όπως η στεβιοσίδη και η ρεμπαουδιοσίδη, που την καθιστούν 60-80 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη ενώ το τελικό προϊόν που εξάγεται με τη μέθοδο της εκχύλισης είναι 300φορές πιο γλυκό. Δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού τυποποιημένο εκχύλισμα στέβιας ισοδυναμεί σε γλυκύτατα με 1 φλιτζάνι ζάχαρη! Βέβαια, η βασική διαφορά είναι ότι η στέβια δεν περιέχει κανένα θερμιδογόνο συστατικό, άρα δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες και αποτελεί εξαιρετική πρόταση για όσους θέλουν να χάσουν κιλά ή πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή θέλουν να ελέγχουν την πρόσληψη σακχάρων.

Ένα ακόμη βασικό πλεονέκτημα της στέβια έναντι των άλλων γλυκαντικών είναι ότι δεν διασπάται σε υψηλές θερμοκρασίες μέχρι και τους 200 βαθμούς Κελσίου, κάτι που της δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική, αλλά και σε πλήθος ροφημάτων , αναψυκτικών κλπ.

Εκτός από την γλυκύτητά του, έχει κεντρίσει το επιστημονικό ενδιαφέρον, επειδή έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Τα φύλλα της στέβια έχουν πολλά μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες Β και φυτοστερόλες.

Δρα ως αντιυπερτασικό, αντιφλεγμονωδες, αντικαρκινικό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης έχει αντιγηραντική δράση, προλαμβάνει την τερηδόνα και φυσικά η χρήση της ενδείκνυται για διαβητικούς και υπέρβαρους.

Μία φυσική ζάχαρη με... 0 θερμίδες!


Αναστασία Δ. Κόκκαλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D.
Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων , British Dietetic Association
Υπεύθυνη Β. Ελλάδος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
anastasiakokkali@hotmail.com
anaskokkali@gmail.com

 

Δείτε επίσης

Νερό και Υγεία

Νερό και Υγεία

Όσο κοινότοπο κι αν θεωρούμε πλέον πως έχει γίνει το θέμα περί σημαντικότητας του νερού, δεν παύει να αποτελεί μείζονα παράγοντα όχι μόνο για να λειτουργεί ο οργανισμός μας αλλά και για να υπάρχει ζωή.!

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Οι “σούπερ” τροφές επιδρούν θετικά όταν εντάσσονται σε ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής, αλλιώς μπορεί να μην παρέχουν κανένα απολύτως όφελος.!

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Διέρχονται από τον οργανισμό μας φτάνοντας στο παχύ έντερο, δίχως να απορροφώνται ή να πέπτονται και αυτό τις καθιστά τόσο σημαντικές.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία