Logodiatrofis.gr
Ο ειδικός απαντά...

Τι είναι η ζωϊκή ζελατίνη

Μάθετε τα πάντα για τη ζωϊκή ζελατίνη και το κολλαγόνο.

 

Με αφορμή τo άρθρο που ποσταρατε με τo νερό και λεμόνι θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορείτε να γράψετε κάποιο άρθρο σχετικά με τ ζωικη ζελατίνη. Τον τελευταίο καιρό εχει γίνει μεγάλος ντόρος και θα ήθελα να μάθω αν όντως ειναι τόσο καλό και βοηθά στους πόνους των αρθρώσεων. Παντού παρουσιάζουν την καλή πλευρά. Μήπως υπάρχει ομως και άλλη? Κάποια προβλήματα που δημιουργεί σε βάθος χρόνου? Σας ευχαριστώ πολύ! !!

Η ζωική ζελατίνη αναφέρεται στο κολλαγόνο, το οποίο πλέον μπορείτε να λαμβάνετε με τη μορφή συμπληρώματος και διατίθεται στα φαρμακεία. Στη συνέχεια σας παραθέτουμε αναλυτικές πληροφορίες για τις ευεργετικές ιδιότητες του κολλαγόνου στον οργανισμό.

Ωστόσο, το κολλαγόνο μου κίνησε την περιέργεια γιατί η δράση του εστίαζε στη βελτίωση συμπτωμάτων (π.χ. τριχόπτωση, εύθραυστα νύχια, πόνοι στις αρθρώσεις, αναιμία) που συναντώ καθημερινά στα άτομα που παρακολουθώ.

Έτσι, τεκμηριώνοντας επιστημονικά την εμπειρία μου σας απαντώ στις πιο συνηθισμένες απορίες για το κολλαγόνο:

Τι είναι το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο είναι μια απαραίτητη πρωτεΐνη, η οποία αντιπροσωπεύει το 30% του συνόλου της πρωτεϊνών του σώματος και πάνω από το το 75% της πρωτεΐνης που συνθέτει το δέρμα. Επιτελεί σημαντικό ρόλο στη δόμηση του σώματος διότι είναι υπεύθυνο για τη συνοχή, την ελαστικότητα και την αναπαραγωγή του δέρματος, των χόνδρων των αρθρώσεων, αλλά και των οστών.

Στο σώμα μας υπάρχουν 28 διαφορετικά είδη κολλαγόνου, εκ των οποίων οι βασικοί τύποι κολλαγόνου εντοπίζονται στο δέρμα, στα νύχια, στα μαλλιά, στους μύες, στους τένοντες και τέλος στα οστά.

Η παρασκευή του κολλαγόνου γίνεται είτε από τους ινοβλάστες (δέρμα, τένοντες, και συνδετικούς ιστούς) είτε από τους οστεοβλάστες (οστά).

Μπορούν όλοι να το προσλαμβάνουν;

Από την ηλικία των 25 και μετά τα επίπεδα του κολλαγόνου μειώνονται φυσιολογικά, με τις γυναίκες να χάνουν κολλαγόνο με γρηγορότερο ρυθμό από τους άνδρες, κατά τη διαδικασία της ωρίμανσης και αργότερα της γήρανσης.

Η μείωση της ποσότητας του διαθέσιμου κολλαγόνου έχει έντονα αρνητικό αντίκτυπο στο σώμα και τη φυσική μας κατάσταση. Συνέπεια της έλλειψής του είναι συχνά η εμφάνιση κούρασης, πόνων και μια γενικότερη μείωση της φυσικής απόδοσης του οργανισμού.

Ειδικότερα το κολλαγόνο συνίσταται: 

  • Σε ανθρώπους που πάσχουν από παθήσεις των αρθρώσεων
  • Σε όσους επιθυμούν να αναζωογονήσουν την επιδερμίδα τους (μείωση ρυτίδων  – νεανική όψη).
  • Σε όσους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της τριχόπτωσης ή έχουν ταλαιπωρημένα και αδύναμα μαλλιά
  • Σε όσους θέλουν να ενδυναμώσουν τα νύχια τους
  • Σε όσους ασκούνται συστηματικά
  • Σε άτομα υπέρβαρα ή που αναγκάζονται να κάνουν καθιστική ζωή
  • Σε άτομα που εφαρμόζουν δίαιτα αδυνατίσματος, διότι βελτιώνει το μεταβολισμό τους.
  • Σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυτταρίτιδας
  • Σε εκείνους που θέλουν να προσέχουν τόσο την εξωτερική τους εμφάνιση,  όσο  και τη γενικότερη ευεξία τους.

Που κάνει καλό το κολλαγόνο;

Συμβάλλει στην υγεία της επιδερμίδας, των μαλλιών και των νυχιών: Η συστηματική κατανάλωση υδρολυμένου κολλαγόνου αυξάνει τη σταθερότητα και ελαστικότητα των πρωτεϊνικών δομών. Αυτό με τη σειρά του βελτιώνει την ποιότητα των νυχιών και του τριχωτού της κεφαλής (αύξηση στη διάμετρο της τρίχας έως και 49%). Ταυτόχρονα, η συμπληρωματική χορήγηση κολλαγόνου ενισχύει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότατα της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η όψη των ρυτίδων.

Είναι πλούσιο σε Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη/Β1, ριβοφλαβίνη/Β2, παντοθενικό οξύ/Β5, πυριδοξίνη/Β6), οι οποίες  βοηθούν στην εξισορρόπηση του σμήγματος καθώς και στην λίπανση του. Η έλλειψή τους προκαλεί άφθες, γωνιακή χειλίτιδα και σμηγματοροϊκή δερματίτιδα.

Καταπολεμά τα συμπτώματα της αρθρίτιδας: Το υγρό πόσιμο κολλαγόνο μειώνει την καταστροφή του χόνδρου των αρθρώσεων, απαλύνει τον πόνο στην περιοχή των συνδέσμων και αυξάνει την αντοχή των οστών σε ανθρώπους που πάσχουν από αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα. Αυτό οφείλεται στην ικανότητά του να διεγείρει την ενδογενή παραγωγή κολλαγόνου από τα χονδροκύτταρα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Medical Sciences, σε άτομα που έπασχαν από αρθρίτιδα και έλαβαν θεραπεία με υγρό πόσιμο κολλαγόνο μειώθηκε το αίσθημα του πόνου και βελτιώθηκε σημαντικά η ανάπλαση του χόνδρου και του συνδετικού ιστού, σε σχέση με άτομα που στην ίδια μελέτη δεν έπαιρναν υγρό πόσιμο κολλαγόνο.

Συμβάλλει στη μείωση των μυϊκών “διαταραχών” (κράμπες, κόπωση κ.λ.π.), χάρη στην αυξημένη περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο.

Προλαμβάνει την οστεοπόρωση: Η λήψη υγρού πόσιμου κολλαγόνου ασκεί ευεργετική επίδραση στην αύξηση της οστικής πυκνότητας με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα σημαντικό μέσο για την καταπολέμηση της οστεοπόρωσης και της οστεοπενίας. Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Journal, στην οποία χορηγήθηκε υγρό κολλαγόνο με αποτέλεσμα τη ενίσχυση της ενδογενούς παραγωγής κολλαγόνου και πρωτεογλυκανών από τα χονδροκύτταρα, καθώς και την διέγερση οστεοβλαστών. Το φαινόμενο αυτό οδηγεί σε αυξημένη πυκνότητα των οστών, άρα και στην ενδυνάμωση των αρθρώσεων.

Βελτιώνει την οδοντική υγεία: το υδρολυμένο κολλαγόνο είναι πλούσιο σε πυρίτιο, που ενισχύει την αδαμαντίνη των δοντιών και βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας χαρίζοντάς μας ένα λαμπερό χαμόγελο που κρύβει τα χρόνια μας.

Ενισχύει την καρδιακή λειτουργία: Το κολλαγόνο είναι η βασική δομική πρωτεΐνη και των αγγείων της καρδιάς. Επομένως, η έλλειψή  του μπορεί να επιφέρει αρνητική επίδραση στην καρδιακή λειτουργία. Μειωμένα επίπεδα κολλαγόνου στον συνδετικό ιστό ως αποτέλεσμα της γήρανσης, μπορεί να οδηγήσουν σε οίδημα της καρδιάς και στεφανιαία καρδιοπάθεια.

Ενισχύει το μεταβολισμό: Μέσω της λήψης υγρού κολλαγόνου αυξάνεται ο μεταβολικός ρυθμός, με δεδομένο ο οργανισμός δαπανά μία ποσότητα ενέργειας προκειμένου να το μετατρέψει σε δομικό συστατικό του σώματος. Επιπλέον το υγρό κολλαγόνο είναι πλούσιο σε σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμμετέχουν στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων.

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου: Η αργινίνη, αμινοξύ που περιέχεται στο υδρολυμένο κολλαγόνο, συμβάλει στην καλή ποιότητα του ύπνου βοηθώντας σε ένα βαθύτερο και μεγαλύτερο σε διάρκεια ύπνο. Επίσης, η πρόσληψη υγρού κολλαγόνου διεγείρει και την έκκριση της αυξητικής ορμόνης η οποία με τη σειρά της δημιουργεί τις προϋποθέσεις ενός ποιοτικότερου ύπνου.

Ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις: Το υγρό υδρολυμένο κολλαγόνο περιέχει 8-9 απαραίτητα αμινοξέα όπως είναι η γλυκίνη, η προλίνη, η υδροξυπρολίνη, η αργινίνη κ.α. Με τον τρόπο αυτό ενισχύει την ανάπλαση του μυϊκού ιστού και επομένως μπορεί να βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις.

Άλλες εφαρμογές του υδρολυμένου κολλαγόνου: Το υγρό υδρολυμένο κολλαγόνο χρησιμοποιείται εκτενώς και σε νοσήματα του συνδετικού ιστού όπως ο ερυθηματώδης λύκος, οι μυοσίτιδες, η σκληροδερμία και οι αγγειίτιδες.

Ποιο κολλαγόνο να προτιμώ και πότε να το λαμβάνω;

Για καλύτερα αποτελέσματα στην απορρόφηση του κολλαγόνου από τον οργανισμό, συνιστάται να λαμβάνεται ημερησίως στην υδρολυμένη μορφή του, χωρίς προσθήκη υαλουρονικού οξέος, σε ποσότητα 20ml, 1-2 ώρες μετά την λήψη τροφής, έτσι ώστε να μην διασπάται από τα ισχυρά στοματικά ένζυμα. Για τον ίδιο λόγο, καλό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση τροφών και 2-3 ώρες μετά την πρόσληψη του κολλαγόνου. Ορατά θετικά αποτελέσματα παρατηρούνται συνήθως κατά τον τρίτο-τέταρτο μήνα από τη λήψη του υγρού πόσιμου κολλαγόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ