fbpx
Logodiatrofis.gr
Χωρίς κατηγορία

Τι είναι το κολλαγόνο;

ti einai to kollagono

Το κολλαγόνο είναι η βασική πρωτεΐνη του συνδετικού ιστού η οποία αντιπροσωπεύει το 30% του συνόλου της πρωτεϊνών του σώματος. Είναι υπεύθυνο για τη συνοχή, την ελαστικότητα και την αναπαραγωγή του δέρματος, των χόνδρων, των αρθρώσεων αλλά και των οστών.

Από την ηλικία των 25 και μετά τα επίπεδα του κολλαγόνου μειώνονται φυσιολογικά, με τις γυναίκες να χάνουν κολλαγόνο με γρηγορότερο ρυθμό από τους άνδρες, κατά τη διαδικασία της ωρίμανσης και αργότερα της γήρανσης. Η μείωση της ποσότητας του διαθέσιμου κολλαγόνου έχει έντονα αρνητικό αντίκτυπο στο σώμα και τη φυσική μας κατάσταση. Συνέπεια της έλλειψής του είναι συχνά η εμφάνιση κούρασης, πόνων και μια γενικότερη μείωση της φυσικής απόδοσης του οργανισμού. Πολλές ασθένειες χαρακτηριστικές του γήρατος, όπως η οστεοαρθρίτιδα και οι πόνοι στις αρθρώσεις είναι στενά συνδεδεμένες με τη μη επαρκή ποσότητα κολλαγόνου που υπάρχει στον οργανισμό.

Τι προσφέρει στον οργανισμό το κολλαγόνο;

Καταπολεμά τα συμπτώματα της αρθρίτιδας:
Το υγρό πόσιμο κολλαγόνο μειώνει την καταστροφή του χόνδρου των αρθρώσεων, απαλύνει τον πόνο στην περιοχή των συνδέσμων και αυξάνει την αντοχή των οστών σε ανθρώπους που πάσχουν από αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Medical Sciences, σε άτομα που έπασχαν από αρθρίτιδα και έλαβαν θεραπεία με υγρό πόσιμο κολλαγόνο μειώθηκε το αίσθημα του πόνου και βελτιώθηκε σημαντικά η ανάπλαση του χόνδρου και του συνδετικού ιστού, σε σχέση με άτομα που στην ίδια μελέτη δεν έπαιρναν υγρό πόσιμο κολλαγόνο.

Προλαμβάνει την οστεοπόρωση:
Η λήψη υγρού πόσιμου κολλαγόνου ασκεί ευεργετική επίδραση στην αύξηση της οστικής πυκνότητας με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα σημαντικό μέσο για την καταπολέμηση της οστεοπόρωσης και της οστεοπενίας.

Βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος:
Η αύξηση της ηλικίας έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να χαλαρώνει και να εμφανίζονται ρυτίδες. Το πόσιμο υδρολυμένο κολλαγόνο αυξάνει την πυκνότητα των ινιδίων κολλαγόνου και την πυκνότητα των ινοβλαστών (που είναι τα κύρια κύτταρα του δέρματος και εκείνα που παράγουν κολλαγόνο), με αποτέλεσμα να ενισχύεται η σφριγηλότητα της επιδερμίδας.

Συντελεί στην υγεία των μαλλιών και νυχιών, καθώς τα δυναμώνει και τους δίνει λάμψη:
Αυξάνει την πυκνότητα των κυττάρων του δέρματος. Τα πεπτίδια του πόσιμου κολλαγόνου έχουν ιδιότητες που επιδρούν θετικά στην ανάπτυξη των ινοβλαστών, βελτιώνοντας την υγρασία την απαλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος και δυναμώνοντας νύχια και μαλλιά.

Συμβάλλει στην ξεκούραση και τον χαλαρωτικό ύπνο και αυτό βοηθά στην αντιγήρανση:
Ο ύπνος διαιρείται σε φάσεις και επίπεδα και είναι πολύ σημαντικός διότι βάση της ποιότητάς του καθορίζεται η νεότητα και η ηλικία. Η αργινίνη, αμινοξύ που περιέχεται στο υδρολυμένο κολλαγόνο, συμβάλει στην καλή ποιότητα του ύπνου βοηθώντας σε ένα βαθύτερο και μεγαλύτερο σε διάρκεια ύπνο.

Ενισχύει την καρδιακή λειτουργία:
Το κολλαγόνο είναι η βασική δομική πρωτεΐνη και των αγγείων της καρδιάς. Επομένως, η έλλειψή του μπορεί να επιφέρει αρνητική επίδραση στην καρδιακή λειτουργία.

Τι να προτιμήσω: Υγρή μορφή ή κάψουλες;
Δυστυχώς το κολλαγόνο δεν μπορούμε να το προσλάβουμε από το φαγητό, συνεπώς η χορήγησή του στον οργανισμό μέσω συμπληρωμάτων διατροφής καθίσταται απαραίτητη. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί τόσο σε υγρή μορφή όσο και σε κάψουλες. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως η υγρή μορφή απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε ποσοστό πάνω από 90%, κάτι που αδυνατούν οι ταμπλέτες όσο και οι κάψουλες. Επιπλέον οι στερεές μορφές συμπληρωμάτων διατροφής επιβαρύνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος σε αντίθεση με την υγρή, πόσιμη μορφή που είναι εύληπτη, εύπεπτη και με ταχεία απορρόφηση.

Το καθαρό υδρολυμένο κολλαγόνο εκτός των άλλων περιέχει μαγνήσιο, πυρίτιο και πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β5 και Β6). Πρόκειται για μια κορυφαία εξέλιξη στην τεχνολογία του κολλαγόνου, διότι στην υγρή του μορφή το κολλαγόνο είναι εξαιρετικά απορροφήσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό

Για καλύτερα αποτελέσματα στην απορρόφηση του από τον οργανισμό, συνιστάται να λαμβάνεται 20ml ημερησίως 2 – 3 ώρες μετά την λήψη τροφής (υπάρχουν ισχυρά στοματικά ένζυμα). Επιπλέον, δε πρέπει να καταναλώνεται κάποια τροφή για 4 ώρες μετά από τη λήψη του προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη απορρόφηση του υγρού κολλαγόνου.

Tokmakidou BalasiaΒαλασία Τοκμακίδου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Θεσσαλονίκη
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας