Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Τί είναι τα φυτοχημικά και πως μας προστατεύουν από τον καρκίνο

 Φυτοχημικά ορίζονται οι χημικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία.

 

Επειδή οι φυτικές τροφές είναι πολύπλοκα μείγματα βιοδραστικών συστατικών, οι πληροφορίες για τις ευεργετικές τους επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία συνδέονται άμεσα με όσα γνωρίζουμε για τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΥΤΟΧΗΜΙΚΑ

  • Καροτενοειδή
  • Χλωροφύλλη και χλωροφυλλίνη
  • Κουρκουμίνη
  • Φυτικές ίνες
  • Φλαβονοειδή
  • Σκόρδο
  • Ινδόλη-3-Καρβινόλης
  • Ισοθειοκυανάτες
  • Λιγνανες
  • Φυτοστερόλες
  • Ρεσβερατρόλη
  • Ισοφλαβόνες σόγιας

ΚΑΡΟΤΕΝΟΕΙΔΗ

  • Στην οικογένεια των καροτενοειδών ανήκουν η α-καροτίνη, βήτα-καροτίνη, βήτα-κρυπτοξανθίνη, το λυκοπένιο, η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη.
  • Τα καροτενοειδή είναι οι κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες χρωστικές ουσίες των φυτών.
  • Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση αλλά και ευεργετικά οφέλη μέσω μηχανισμών εκτός των αντιοξειδωτικών ικανοτήτων τους.
  • Πολλές επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν ότι η υψηλή πρόσληψη λυκοπενίου από την ντομάτα και τα προϊόντα της, συνδέθηκε με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
  • Τα καροτενοειδή αφομοιώνονται καλύτερα με τη παρουσία λιπαρών στο γεύμα.

ΧΛΩΡΟΦΥΛΛΗ ΚΑΙ ΧΛΩΡΟΦΥΛΛΙΝΗ

  • Η χλωροφύλλη α και χλωροφύλλη β είναι οι φυσικές λιποδιαλυτές χλωροφύλλες των φυτών.
  • Η πρόσληψη συμπληρωμάτων χλωροφύλλης πριν το γεύμα μείωσε το δείκτη αφλατοξίνης στα ούρα, ο οποίος συνδέεται με καρκίνο του ήπατος σε σχετική μελέτη.
  • Η κατανάλωσή της μπορεί και να βοηθήσει στην ελάττωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ήπατος σε πληθυσμούς αυξημένου κινδύνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ