fbpx
Logodiatrofis.gr
Παθήσεις

Τί είναι η κυστική ίνωση & η διατροφική της αντιμετώπιση

ti einai kistiki inosi diatrofiki tis antimetopisi

Η Κυστική Ίνωση είναι μια γενετική ασθένεια της λευκής φυλής. 

 

Η Κυστική Ίνωση προκαλείται από την μετάλλαξη ενός γονιδίου.
Το ελαττωματικό αυτό γονίδιο προκαλεί το σώμα να παράγει μια αφύσικα παχιά, κολλώδη βλέννα που φράζει τους πνεύμονες και οδηγει σε επικίνδυνες μολύνσεις των πνευμόνων. Αυτές οι παχίες εκκρίσεις επηρεάζουν επίσης το πάγκρεας, αποτρέποντας τα ένζυμα της πέψης να φθάσουν στο έντερο και να βοηθήσουν στη διάσπαση και απορρόφηση των τροφών.

Ωστόσο επειδή οι ασθενείς που πάσχουν απο Κυστική Ίνωση είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αναπνευστικές λοιμώξεις, υποβάλλονται καθημερινά σε φυσιοθεραπεία και σε διάφορες θεραπευτικές αγωγές, με σκοπό την αντιμετώπιση της χρόνιας λοίμωξης του αναπνεύστικου και την μείωση της καταστροφής των πνευμόνων. Το 95% της νοσηρότητας και θνητότητας των ασθενών σχετίζεται με το αναπνευστικό σύστημα.

Άλλα όργανα που πλήττονται από την πάθηση είναι το ήπαρ (κίρρωση) και η καρδιά (δημιουργία πνευμονικής καρδιάς ,καρδιακή ανεπάρκεια).

Αναπτύσονται επιπλοκές από μικρή κιόλας ηλικία, οπως διαβητης, οστεοπόρωση, οστεοπενία, ρευματοειδής αρθρίτιδα και στειρότητα στη πλειοψηφία των ανδρών και δυσκολία σύλληψης αλλα και αποθάρρυνση μιας πιθανής εγκυμοσύνης στις γυναίκες λόγω της κακής αναπνευστικής τους κατάσταση.

Ένα από τα κύρια όμως προβλήματα των ασθενών με ΚΙ είναι η ραγδαία μείωση της θρέψης και η δυσκολία στην αύξηση του σωματικού βάρους. Πολλοί είναι οι παράγοντες που εμπλέκονται στην ραγδαία μείωση της θρέψης των ασθενών με ΚΙ, όπως η ελλιπής θερμιδική πρόσληψη, οι αυξημένες απώλειες θρεπτικών συστατικών λόγω κακής θρέψης και δυσαπορρόφησης, η αυξημένη κατανάλωση ενέργειας, λόγω του αυξημένου έργου αναπνοής και της χρόνιας ενδοβρογχικής λοίμωξης..

Οι ασθενείς με ΚΙ συνήθως δεν καταφέρνουν να καλύψουν τις αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ανάπτυξης στα παιδιά και την εγκατάσταση δυσθρεψίας στους ενήλικες, παράγοντες που σχετίζονται με μειωμένη αναπνευστική λειτουργία και μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης Ακόμη και μετά τη χορήγηση εκχυλισμάτων παγκρεατικών ενζύμων οι ενεργειακές ανάγκες δεν αποκαθίστανται 100%

Βελτιώνοντας όμως την διατροφή έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει μια θετική επίδραση στην ασθένεια και την υγεία των πνευμόνων. Τις τελευταιές 2 δεκαετίες παρατηρήθηκε ότι η διατροφή αποτελεί μια ευνοίκη παράμετρος της υγείας των πνευμόνων, που έχει σαν επακόλουθο την αύξηση του ορίου ζωής των νηπίων, των παιδίων και των νέων ενηλίκων με ΚΙ.

Οι κύριοι στόχοι της διατροφικής αντιμετώπισης των ασθενών με Κυστική Ίνωση είναι

 1. Αύξηση της διαιτητικης πρόσληψης
 2. Ελαχιστοποιήση της απώλειας υγρών και ηλεκτρολυτών μέσω ελέγχου της διάρροιας και της στεατόρροιας.
 3. Αναπλήρωση των απωλειών σε ηλεκτρολύτες ,βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία
 4. Χορήγηση επαρκούς ποσότητας απαραίτητων λιπαρών οξέων
 5. Επαρκής αναπλήρωση των παγκρεατικών ενζύμων που δεν μπορεί να παράγει το ίδιο το πάγκρεας με εξωτερική χορήγηση, ώστε να γίνει η πέψη του λίπους της τροφής και να αντιμετωπιστεί η στεατόρροια
 6. Πρόληψη οιδήματος
 7. Πρόληψη αναιμίας
 8. Πρόληψη πνευμονικής νόσου και άλλων επιπλοκών που σχετίζονται με την ωόσο ,όπως ο διαβήτης, η οστεοπόρωση, η ηπατική νόσος και τα καρδιαγγειακά.
 9. Αντιμετώπιση της διάρροιας που πιθανώς οφείλεται σε δυσανεξία στη λακτόζη.
 10. Μείωση του έργου αναπνοής με σωστό σχεδιασμό διαιτολογίου.
 11. Απόκτηση διατροφικών συνηθειών που διαευκολύνουν την αντιμετώπιση των διαφόρων επιπλοκώντης νόσου.

Οι διατροφικές συστάσεις πρέπει να είναι εξατομικευμένες, ανάλογα με τις ατομικές ενεργειακές απαιτήσεις, την ηλικία, το φύλλο, το βαθμό παγκρεατικής δυσλειτουργίας, το επίπεδο αναπνευστικής λειτουργίας και την παρουσία ειδικών επιπλοκών της νόσου, όπως ηπατική βλάβη ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η κυστική ίνωση χαρακτηρίζεται απο υπερμεταβολισμό γι’αυτό οι ασθενείς χρειάζονται μια υπερθερμιδική διατροφή.

Μία υψηλή σε θερμίδες και λίπος δίαιτα είναι δυνατόν να επιτύχει φυσιολογική ανάπτυξη, βελτιώνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με ΚΙ. Για το λόγο αυτό οι ασθενείς επιβάλλεται να εφαρμόζουν υπερθερμιδικό διαιτολόγιο.
 

Διατροφικές – Διαίτολογικές Συστάσεις

 • Οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες υπολογίζονται σύμφωνα με μελέτες στις 120-150% RDA
 • Το Λίπος στο 35-50% της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης.
  Έχει αποδειχθεί συμφωνά με έρευνες ότι τα λίπη όπως το λινολενίκο οξύ, τα ω-3 λιπαρά οξέα και τα τριγλυκερίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιβίωση του σωματικού βάρους και στην καλύτερη ανάπτυξη.
 • Η Πρωτείνη στο 15-20% της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης.
  Οι ανάγκες σε πρωτείνη είναι ιδιαίτερα αυξημένες λόγω του υποσιτισμού και για την αποκατάσταση της πνευμονικής λειτουργίας.
 • Οι Υδατάνθρακες στο 40-45% της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης.
  Οι υδατάνθρακες πρέπει να κατανέμονται ομοιόμορφα μέσα στην ημέρα για να μην δυσχαιρένουν το αναπνευστικό έργο.
 • Επαρκής ποσότητα υγρών και νατρίου λόγω της διάρροιας, του πυρετού και των αυξημένων επιπέδων του ιδρώτα σε ηλεκτρολύτες.
 • Λιποδιαλυτές βιταμίνες (A,D,E,K) Η αντιοξειδωτική προστασία φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στο χειρισμό της ΚΙ για το λόγο αυτό χορηγούνται συμπληρώματα λιποδιαλυτών βιταμινών.

Η τακτική διαιτολογική παρακολούθηση αποσκοπεί στην εκτίμηση των προσλαμβανόμενων θερμίδων, στην ρύθμιση της δοσολογίας των παγκρεατικών ενζύμων και των συμπληρωμάτων βιταμινών και στην έγκαιρη διαιτολογική παρέμβαση για τη διόρθωση των ελλειμάτων.

paraskeui vassiΠαρασκευή Βάσση
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr


[email protected]

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ