Logodiatrofis.gr
ΓυναικαΣυμβουλες & Tips

Τι δεν πρέπει να τρώει μια έγκυος

Η περίοδος της εγκυμοσύνης σηματοδοτεί την εξέλιξη της ζωής ενός ανθρώπου.

Οι διατροφικές συνήθειες κατά την κύηση συστήνεται να είναι οι κατάλληλες για επαρκή θρέψη και ανάπτυξη χωρίς όμως να επιβαρύνουν το σωματικό βάρος της γυναίκας.

Υπάρχουν τρόφιμα που θα πρέπει να αποφεύγονται είτε λόγους υγιεινής και αποφυγής τροφογενών λοιμώξεων είτε για θρεπτικούς λόγους:

Τρόφιμα με ‘άδειες’ θερμίδες

Κάθε τρόφιμο που επιλέγει μία έγκυος πρέπει να περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Δυστυχώς κυκλοφορούν πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία προσδίδουν πολλές θερμίδες χωρίς θρεπτική αξία και επιβαρύνουν άσκοπα το σωματικό βάρος.

Αποφύγετε λοιπόν πατατάκια, γαριδάκια, κρουασάν, έτοιμες πίτες, σφολιάτα, κέικ, καραμέλες, σοκολάτες, παγωτό

Αποφύγετε το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Το αλκοόλ έχει συνδεθεί με πρόωρο τοκετό, διανοητική καθυστέρηση, γενετικές ανωμαλίες, και χαμηλό βάρος γέννησης του βρέφους.

Όταν είστε έξω για ποτό, επιλέξτε φυσικό μεταλλικό νερό, αφέψημα βοτάνων π.χ. χαμομήλι, μέντα, φασκόμηλο, φυσικό χυμό φρούτων, χυμό ντομάτας.

Περιορίστε την καφεΐνη σε 300 mg ανά ημέρα

Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη στα διάφορα ποτά, εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής και το είδος της πρώτης ύλης. Γενικά, ένα φλιτζάνι 240 ml καφέ έχει περίπου 150 mg καφεΐνης κατά μέσο όρο, ενώ το μαύρο τσάι έχει περίπου 80 mg.

Ένα κουτάκι (330ml) καφεϊνούχων αναψυκτικών τύπου κόλα περιέχει 30-60 mg καφεΐνης.

Σακχαρίνη

Η χρήση της σακχαρίνης δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα και μπορεί να παραμείνει σε εμβρυϊκούς ιστούς.

Όμως, η χρήση άλλων τεχνητών γλυκαντικών ουσιών που έχουν εγκριθεί από το FDA είναι αποδεκτή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η ασπαρτάμη, ακεσουλφάμη-Κ, σουκραλόζη και στέβια.

Μην καταναλώνετε βλαστούς από όσπρια (beans sprouts)

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, κάθε είδος ωμών βλασταριών θεωρείται ακατάλληλο για τις εγκύους.

Ανεξάρτητα από το πόσο καλά είναι πλυμένα, μπορεί ακόμη να περιέχουν επικίνδυνα βακτήρια.

Οπότε αποφύγετε σαλάτες ή σάντουιτς που περιέχουν βλαστούς.

Αποφύγετε τα ωμά τρόφιμα

Ίσως να σας διαφεύγει το γεγονός ότι η μαγιονέζα που υπάρχει στο κρύο σάντουιτς ή στην σαλάτα που παραγγείλατε περιέχει ωμό αυγό, το οποίο είναι επικίνδυνο για μεταφορά του μικροβίου της σαλμονέλλας.

Ωμά ή όχι καλά μαγειρεμένα κρέατα, πουλερικά και ψάρια (σούσι) πρέπει να αποφεύγονται καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος λοιμώξεων.

Πρέπει σε αυτήν την ευαίσθητη περίοδο της ζωής σας να καταναλώνετε πουλερικά ή κρέας βραστά ή καλά ψημένα.

Το κρέας που δεν είναι καλά μαγειρεμένο μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για να πάθετε μολύνσεις από μικρόβια, όπως το κολοβακτηρίδιο, τη σαλμονέλα αλλά και το τοξόπλασμα.

Γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν είναι παστεριωμένα

Το παστεριωμένο γάλα είναι καθαρό από μικρόβια και έτσι η έγκυος δεν κινδυνεύει να έχει επιπλοκές στην υγεία της αλλά και στην εγκυμοσύνη της.

Στη λίστα των μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων είναι το ροκφόρ, αλλά και τα γαλλικά καμαμπέρ και μπρι.

Μαλακά Τυριά

Η κατανάλωση μαλακών τυριών (brie, φέτα αγνώστου προελεύσεως ή κατσικίσιο τυρί) και αλλαντικών αγνώστου προελεύσεως μπορεί να περιέχουν βακτήρια (λιστέρια) που μπορεί να βλάψουν το μωρό σας.

Τρόφιμα με υψηλά επίπεδα υδραργύρου

Μην τρώτε καρχαρία, ξιφία, σκουμπρί, ή tilefish (ονομάζεται επίσης λευκό λυθρίνι), επειδή περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου.

Τα ψάρια αυτά έχουν ενοχοποιηθεί ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου, γεγονός το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου αλλά και του παιδικού εγκεφάλου στη συνέχεια.


Η υπογονιμότητα σήμερα αντιμετωπίζεται με σωστή ιατρική καθοδήγηση στο επίπεδο της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης – In Vitro Fertilization (IVF), αλλά και με την ενδεδειγμένη διατροφολογική παρέμβαση (IVF-Diet):

Nutrition & Genesis: Διατροφική Υποβοήθηση Αναπαραγωγής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ