Ειδήσεις

Η θρεπτική αξία ελληνικού καφέ και τα οφέλη του στην υγεία Τροφογνωσία

Ο ελληνικός καφές έχει καθιερωθεί και είναι δημοφιλής όχι μόνο για το πλούσιο άρωμα και την χαρακτηριστική γεύση του

Είναι δημοφιλής και για την περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν το σώμα ενάντια στην πρόωρη φθορά που προκαλείται από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το στρες, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η υπεριώδης ακτινοβολία.  Συγκεκριμένα, Η κατανάλωση 1 φλυτζανιού (85ml) ελληνικού καφέ αποδίδει στον οργανισμό 223mg πολυφαινολών.

Ειδικότερα, τα αντιοξειδωτικά που συναντούμε στον  ελληνικό καφέ είναι οι πολυφαινόλες, το χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ, η θεοφιλίνη και θεοβρωμίνη που παρουσιάζουν ισχυρή αντικαρκινική δράση ιδιαίτερα ενάντια στον καρκίνο του οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα.

Ταυτόχρονα, η συνεργιστική δράση των αντιοξειδωτικών του ελληνικού καφέ με τη μέτρια περιεκτικότητά του σε καφεΐνη (40-110mg), μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων όπως:

Σακχαρώδης διαβήτης  τύπου 2 (ΣΔ2):

Ερευνητές του Harvard παρακολούθησαν πάνω από 100.000 ανθρώπους σε μια περίοδο 4 ετών και βρήκαν ότι οι άνθρωποι που αύξησαν την κατανάλωση καφέ πάνω από ένα φλιτζάνι την ημέρα είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ΣΔ2.

Αντίθετα, οι άνθρωποι που μείωσαν την κατανάλωση καφέ σε ένα φλιτζάνι την ημέρα  είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 17 %.

Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητα του καφέ σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και φαίνεται να βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Αλτσχάιμερ, μιας και τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι έχει αποδειχθεί ότι οι ιδιότητες που έχει ο καφές μπορούν να  αναστρέψουν την πλήρη απώλεια μνήμης. Ωστόσο, σε μια πρόσφατη μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις της καφεΐνης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια με Αλτσχάιμερ και διαπίστωσαν  τα εξής εντυπωσιακά αποτελέσματα:

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου η οποία έλαβε μόνο ψευδοφάρμακο/placebo, τα πειραματόζωα που ήπιαν καφέ είχαν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ μνήμης και βελτιώθηκαν οι αλλοιώσεις στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου που είναι η θέση μνήμης στα τρωκτικά.

Πάρκινσον (PD): Η πρώτη προοπτική μελέτη σε 8.004 Ιάπωνες της Αμερικής που ζουν στη Χαβάη (Honolulu Heart Program), η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια μέση διάρκεια 27 χρόνων, ανέφεραν μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της νόσου του πάρκινσον με 5 φορές πιο  μειωμένο κίνδυνο για εκείνους που έπιναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα σε σύγκριση με μη-καταναλωτές.

Μία ακόμη μετανάλυση έδειξε ότι ο συνολικός κίνδυνος εμφάνισης PD μειώθηκε κατά 24-32% ανά 300mg πρόσληψης καφεΐνης (δηλαδή  3 φλιτζάνια καφέ, περίπου).

Μηχανισμός δράσης

Η νόσος του Parkinson (PD) είναι η δεύτερη πιο κοινή νευροεκφυλιστική διαταραχή που προσβάλλει περίπου το 1% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 60 ετών. Η καφεΐνη μπορεί να παρέχει προστασία στην εκφύλιση/αλλοίωση των νεύρων μειώνοντας την εμφάνιση και εξέλιξη των συμπτωμάτων του πάρκισον (ακαμψία, βραδυκινησία, τρόμο ηρεμίας).

Προκειμένου να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές ιδιότητες του ελληνικού καφέ θα μπορούσαμε να καταναλώνουμε καθημερινά 3-4 φλιτζανάκια (το καθένα με 1κ.γ. καφέ) στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Κολωνάκι: Σκουφά 32 & Δημοκρίτου, ΤΚ. 106 73Τηλ.: 2103647517, 2103617502, 2103615603 - Fax: 2103615603
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, ΤΚ. 111 43Τηλ.: 2102520977, 2102582465 - Fax: 2102582465
Email: grigorakis@logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Νερό και Υγεία

Νερό και Υγεία

Όσο κοινότοπο κι αν θεωρούμε πλέον πως έχει γίνει το θέμα περί σημαντικότητας του νερού, δεν παύει να αποτελεί μείζονα παράγοντα όχι μόνο για να λειτουργεί ο οργανισμός μας αλλά και για να υπάρχει ζωή.!

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Οι “σούπερ” τροφές επιδρούν θετικά όταν εντάσσονται σε ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής, αλλιώς μπορεί να μην παρέχουν κανένα απολύτως όφελος.!

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Διέρχονται από τον οργανισμό μας φτάνοντας στο παχύ έντερο, δίχως να απορροφώνται ή να πέπτονται και αυτό τις καθιστά τόσο σημαντικές.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία