fbpx
Logodiatrofis.gr
Μαγειρεύω - Προστατεύω Ψάρια - Θαλασσινά

Θράψαλα γεμιστά με μπλε τυρί και σάλτσα ψητής πιπεριάς

thrapsala gemista mple tyri saltsa psiti piperia

Μία πρόταση για Θράψαλα γεμιστά με μπλε τυρί και σάλτσα ψητής πιπεριάς, της Ντίνας Νικολάου, που χαρακτηρίζεται από ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

thrapsala gemista mple tyri saltsa psiti piperia

Θράψαλα γεμιστά με μπλε τυρί και σάλτσα ψητής πιπεριάς

Θράψαλα γεμιστά με μπλε τυρί και σάλτσα ψητής πιπεριάς Θράψαλα γεμιστά με μπλε τυρί και σάλτσα ψητής πιπεριάς Εκτύπωση
Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος Μαγειρέματος:
Nutrition facts: - Θερμίδες - Λίπος

Υλικά

    • 2 μεγάλα θράψαλα καθαρισμένα ολόκληρα, περίπου 300-350 γρ. το καθένα
    • 40 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak
    • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
    • ½ κίτρινη πιπεριά, σε μικρούς κύβους
    • 100 γρ. μπλε τυρί Δανίας Castello Danablu, θρυμματισμένο
    • 200 γρ. σκληρή φέτα, θρυμματισμένη
    • 200 γρ. μοτσαρέλα Arla, τριμμένη
    • 2 κλαδάκια άνηθο, ψιλοκομμένο
    • Φύλλα από 2-3 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
    • 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
    • Ξύσμα από ½ λεμόνι
    • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    • Φρεσκοτριμμένο μείγμα πιπεριών
    • Αλάτι
  • Για τη σάλτσα
    • 500 γρ. ψημένες πιπεριές Φλωρίνης, από βάζο
    • 1-2 πιπερίτσες τσίλι
    • 30 ml ελαιόλαδο
    • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
    • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στο γκριλ.
  2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω το βούτυρο να ζεσταθεί.
  3. Ρίχνω την πιπεριά και το σκόρδο, αλατίζω και σοτάρω μέχρι να μαλακώσει η πιπεριά.
  4. Αδειάζω σε ένα μπολ και προσθέτω τα τριμμένα τυριά, το αυγό, τον άνηθο, το ξύσμα λεμονιού και το θυμάρι.
  5. Πασπαλίζω με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύω καλά.
  6. Γεμίζω τα θράψαλα με μπόλικο μείγμα (επειδή λιώνουν τα τυριά, γεμίστε μέχρι επάνω) και κλείνω το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα.
  7. Μεταφέρω τα θράψαλα σε ένα ταψάκι που έχω τοποθετήσει μια σχάρα, ραντίζω με το ελαιόλαδο και ψήνω στο γκριλ για 7-9 λεπτά γυρίζοντάς τα 1 φορά.
  8. Μέχρι να ροδίσουν και να λιώσουν τα τυριά.

Για τη σάλτσα:

  1. Στραγγίζω τις πιπεριές από την άρμη τους, τις βάζω στο μούλτι και προσθέτω τις πιπερίτσες τσίλι, το ελαιόλαδο, την πάπρικα και αλατοπίπερο.
  2. Πολτοποιώ μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και μοιράζω τη σάλτσα σε δύο βαθιά πιάτα.
  3. Βγάζω τα θράψαλα από το φούρνο, κόβω σε χοντρά κομμάτια και τα τοποθετώ στα πιάτα.
  4. Σερβίρω αμέσως.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκηdimitris grigorakis pyramida

Μία πρόταση της Ντίνας Νικολάου που χαρακτηρίζεται από ποικιλία θρεπτικών συστατικών όπως είναι οι αναγκαίες για την ενίσχυση του μυϊκού συστήματος πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ο φώσφορος και η βιταμίνη Α για καλύτερη όραση, το ασβέστιο και η βιταμίνη D για ένα θωρακισμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσης, περιλαμβάνονται αντιφλεγμονώδη ω-3 λιπαρά και πολλαπλές αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως βιταμίνες C και Ε, β-καροτένιο, λυκοπένιο, σελήνιο και φλαβονοειδή.

Όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά εξασφαλίζουν επιπρόσθετα μία ικανοποιητική καρδιαγγειακή λειτουργία και συμβάλλουν αποτελεσματικά στην πρόληψη από διάφορα σοβαρά χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα.

Τέλος, η προσθήκη μοτσαρέλας, αγελαδινού βούτυρο και μπλε τυριού Δανίας στην συνταγή ενισχύει την απόδοσή της σε ασβέστιο και βιταμίνες Α και D. Μία υπέροχη και παράλληλα πολύ θρεπτική συνταγή!

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

Περισσότερες συνταγές της Ντίνας Νικολάου θα βρείτε και στο dinanikolaou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ