Logodiatrofis.gr

Θλιβερές διαπιστώσεις για το πρόβλημα Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα

Τα αποτελέσματα προέκυψαν από το αντικείμενο της διδακτορικής μου διατριβής, το οποίο παρουσίασε ένα πλήθος ενδιαφερόντων δεδομένων (από πανελλαδικό δείγμα 124.133 μαθητών, 3ης και 5ης δημοτικού) που δημοσιεύθηκαν στο έγκυρο διεθνές περιοδικό European Journal of Nutrition, τον Αύγουστο του 2015 (Grigorakis DA, Georgoulis M, Psarra G, Tambalis KD, Panagiotakos DB, Sidossis LS (2015). Prevalence and lifestyle determinants of central obesity in children. Eur J Nutr, Aug 2). Τα δύο πιο σημαντικά, και ταυτόχρονα ανησυχητικά, ευρήματα της μεγάλης πανελλαδικής επιδημιολογικής μελέτης που πραγματοποιήσαμε στα πλαίσια εθνικής έρευνας για τη διατροφή & φυσική άσκηση ήταν: Η θλιβερή παγκόσμια πρωτιά της χώρας μας στα παιδιά με κεντρική παχυσαρκία.

Αναλυτικά, η αρνητική πεντάδα έχει ως ακολούθως:

  1. Ελλάδα (33,4%)
  2. Η.Π.Α. (32,9%)
  3. Πορτογαλία (23,8%)
  4. Ισπανία (21,3%)
  5. Αυστραλία (18,3%)

Το δεύτερο σημαντικό εύρημα της μελέτης μας ήταν ότι τα 2/3 των υπέρβαρων παιδιά (69.5%) και 12,0% εκείνων με φυσιολογικό βάρος εμφάνιζαν κεντρική παχυσαρκία. Συνολικά το 27,5% των «μη παχύσαρκων» παιδιών παρουσίαζαν παχυσαρκία κεντρικού (κοιλιακού) τύπου. Το γεγονός αυτό μας απέδειξε ότι «ο γνωστός και μη εξαιρετέος» Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος χρησιμοποιείται ευρέως για την εκτίμηση του σωματικού βάρους και τον προσδιορισμό της παχυσαρκίας- αν και στενά συνδεδεμένος με την κεντρική παχυσαρκία- μπορεί συχνά να υποτιμά ένα ενδεχόμενο καρδιομεταβολικό κίνδυνο (λόγω κεντρικής παχυσαρκίας) σε μη παχύσαρκα παιδιά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας άλλης διεθνούς μελέτης (Bogalusa Heart Study), τα παιδιά με φυσιολογικό ΔΜΣ και κεντρική παχυσαρκία εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο, σε σχέση με τα παιδιά με κανονικό βάρος χωρίς κοιλιακό λίπος. Με βάση το εύρημα αυτό καταλαβαίνετε πόσο απαραίτητη είναι η αξιολόγηση της κεντρικής παχυσαρκίας σε συνδυασμό με το ΔΜΣ, για τον προσδιορισμό του κινδύνου μεταβολικών επιπλοκών στα παιδία.

Τα παραπάνω αποτελούν αναμφισβήτητα πολύ σημαντικά ευρήματα που προκαλούν σοβαρή ανησυχία! Υπάρχουν όμως και άλλα εξίσου σημαντικά τα οποία θα σας παρουσιάσω τις προσεχείς ημέρες. Μέχρι τότε μείνετε συντονισμένοι στο logodiatrofis.gr!

Γιατί «Λόγω… διατροφής», η ζωή μας γίνεται καλύτερη!

Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, PhD
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
grigorakis@logodiatrofis.gr