Logodiatrofis.gr
Ο ειδικός απαντά...

Θέλω να μου δώσετε κάποιες συμβουλές για το τι θα κάνω για να ξεκολλήσει η ζυγαριά!

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου…

 

Ερώτηση: Γειά σας, είμαι 17 χρονών, έχω ύψος 1,72 και έχω εδώ και αρκετά χρόνια πρόβλημα με τα κιλά μου..είχα πάει σε δύο διαφορετικούς διαιτολόγους, αλλά δεν είχα το επιθυμητό αποτέλεσμα . Πέρυσι το καλοκαίρι έφτασα τα 98 κιλά και αποφάσισα να κάνω κάτι άρχισα λοιπόν δίαιτα μόνη μου. Όχι κάτι συγκεκριμένο απλά έκοψα αναψυκτικά γλυκά το ψωμί τα τηγανητά και μετρούσα τις θερμίδες. έχασα σε διάστημα 7 μηνών 16 κιλά και πήγα στα 82… τότε όμως κοντά στο Πάσχα είχα ένα προσωπικό πρόβλημα και άρχισα να παραμελώ τη δίαιτα και να βρίσκω παρηγοριά στο φαγητό και πήρα 6 κιλά… Έχω φτάσει τα 88 και δεν μπορώ να κατέβω από εκεί… το καλοκαίρι η αλήθεια είναι πως δεν προσπάθησα ιδιαίτερα μία άρχιζα πάλι δίαιτα μία ξανά έτρωγα αλλά τώρα έχω λίγο καιρό που προσπαθώ πάλι εντατικά και αντί να χάνω κιλά παίρνω και έχω απογοητευτεί γιατί πρέπει άμεσα να τα χάσω… Ίσως το πρόβλημα είναι ότι η δίαιτα που έκανα πέρυσι ήταν στέρησης και αυτό απορρύθμισε τον μεταβολισμό μου… είμαι και μαθήτρια τρίτης λυκείου και δεν προλαβαίνω να ασκηθώ. Θέλω να μου δώσετε κάποιες συμβουλές για το τι θα κάνω για να ξεκολλήσει η ζυγαριά επιτέλους ευχαριστώ!

Απάντηση: Το να ακολουθείς ένα διαιτολόγιο με τόσες λίγες θερμίδες είναι ανεπίτρεπτο. Ο οργανισμός σου θα στερείται από πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ενδεχομένως να υπάρξει αντίκτυπο στους δείκτες υγείας (χαμηλός σίδηρος, αιματοκρίτης, έλλειψη ασβεστίου, βιταμινών κ.α.). Οι ημερήσιες θερμίδες που λαμβάνεις καλό είναι να μην είναι κάτω από 1200/ημέρα.

Επίσης μην ξεχνάς ότι ήδη έχεις κάνει μια πολύ καλή προσπάθεια για να χάσεις το βάρος σου. Να γνωρίζεις ότι εφόσον έχεις χάσει είδη αρκετά κιλά, πλέον δε θα μειώνονται με την ίδια ταχύτητα όπως πριν. Σε αυτό το σημείο λοιπόν επιμονή και υπομονή. Για την περαιτέρω συνέχεια απώλειας βάρους εφάρμοσε τα παρακάτω:

  1. Ακολούθησε πιστά τα μικρά και συχνά γεύματα, για να κάνει καύσεις ο οργανισμός σου και ο μεταβολικός ρυθμός σου να είναι πάντα αυξημένος.
  2. Μη ξεχνάς να πίνεις ημερησίως τουλάχιστον 1,5 λίτρο υγρών (νερό, χυμοί, ημίπαχο γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, τσάι, ροφήματα κρόκου κοζάνης,) που συμβάλλουν στη διάσπαση λίπους.
  3. Το πράσινο τσάι είναι ενισχυμένο σε κατεχίνες, αντιοξειδωτικά που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό.
  4. Πολύ σημαντικό σε αυτό το σημείο είναι να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα. Τουλάχιστον 30 λεπτά περπάτημα ημερησίως θα βοηθήσουν τις επιπλέον καύσεις που πρέπει να κάνει ο οργανισμός σου.
  5. Ένταξε στο καθημερινό σου διαιτολόγιο δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στον κορεσμό

Βαλασία Τοκμακίδου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Θεσσαλονίκη
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,
   θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ