fbpx
Logodiatrofis.gr
Ο ειδικός απαντά...

Θα ήθελα πληροφορίες σχετικά με τα τεστ δυσανεξίας.

plirofories test dysaneksias test lipsis aimatos ilektrodia apotelesmatikotita

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου…

 

Ερώτηση: Θα ήθελα παρακαλώ πολύ πληροφορίες σχετικά με τα τεστ δυσανεξίας. Αναφέρομαι πρώτα απ΄όλα στο τεστ της λήψης αίματος και ύστερα στα υπόλοιπα που γίνονται με ηλεκτρόδια κτλ. Θα ήθελα να με ενημερώσετε σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους. Ευχαριστώ!

Απάντηση:Ο πραγματικός τους ρόλος είναι να ανιχνεύσουν πιθανές δυσανεξίες σε συγκεκριμένες τροφικές ομάδες που φέρνουν από ελαφριές έως πολύ σοβαρές χρόνιες καταστάσεις όπως:

  • διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή άλλα προβλήματα γαστρεντερικής φύσης
  • πόνους στις αρθρώσεις που φαίνονται ανεξήγητοι
  • ρινίτιδες ή μορφές άσθματος
  • αίσθημα χρόνιας κόπωσης
  • πονοκέφαλοι διαφόρων ειδών
  • φαγούρες,εκζέματα και διάφορες δερματοπάθειες

Η πολύ λογική και ευρέως παραδεκτή θεωρία είναι ότι, αν εξαλείψετε προσωρινά τις τροφικές αυτές ομάδες από το διαιτολόγιο σας, θα έχετε υποχώρηση ή ίσως και τέλεια εξαφάνιση των συμπτωμάτων. Αν σας βασανίζουν χρόνια ένα η περισσότερο συμπτώματα από τα παραπάνω, αξίζει να δώσετε προσοχή. Δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν την άμεση σχέση αυτών των τεστ με την παχυσαρκία. Δεν υπάρχει καμιά διαγνωστική αξία για τις διαταραχές του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος. Αν τώρα γνωρίζετε άτομα που έχουν κάνει τα εν λόγω τεστ και έπειτα αδυνάτισαν, ο λόγος είναι προφανής: Τα περισσότερα από αυτά τα τεστ, μέσα σε σύνολο τροφών που αποκλείουν, περιλαμβάνουν είτε αλεύρι, είτε ζάχαρη και γάλα που μαντέψτε… αυτά είναι κύρια συστατικά παχυντικών τροφίμων π.χ. των γλυκών!

Δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη απάντηση περί αυτού, ούτε σύγκλιση απόψεων από την επιστημονική κοινότητα.

Γενικά, είναι γνωστό ότι οι μεγαλύτεροι ύποπτοι σήμερα είναι η λακτόζη και η γλουτένη και μάλλον οφείλεται στον τρόπο παραγωγής πια αυτών των τροφών, ποσοτικά και ποιοτικά, σε σχέση με προηγουμενες δεκαετίες. Λακτόζη έχουν τα περισσότερα γαλακτοκομικά. Γλουτένη περιέχεται σε όλα τα αρτοσκευάσματα, είτε είναι από αλεύρι, είτε από σίκαλη, κριθάρι ή βρώμη.

Αρχικά, ακολουθήστε για 7 μέρες μια δίαιτα εξάλειψης όλων των τροφών που ανήκουν στις υποψήφιες ομάδες. Κάντε μια προσεχτική έρευνα για το ποιες είναι αυτές ώστε το τεστ να γίνει σωστά. Δείτε πώς θα είστε στο τέλος των 7 ημερών. Aρχίστε σταδιακά την επανεισαγωγή των τροφών σε μικρές ποσότητες και παρατηρήστε την αντίδραση του οργανισμού σας. Κάντε το με άδειο στομάχι το πρωί. Προσθέτετε μια νέα τροφή κάθε δυο μέρες.

Σαφώς και υπάρχουν δυσανεξίες σε κάποια τρόφιμα, όπως το αυγό, το γάλα, τα φιστίκια, το ψάρι, τη σόγια και τα σιτηρά, αλλά αφορούν μικρό τμήμα του πληθυσμού και δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με την πρόσληψη και την απώλεια βάρους.

dedeΈφη Δέδε
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Άνω Λιόσια
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
dede(a)logodiatrofis.gr

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

                                    θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ