Ο τελεμές είναι είδος μαλακού τυριού στην άλμη παρόμοιο με τη φέτα.
Παρασκευάζεται από πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα ή από ανάμειξη αυτών.
Ωριμάζει με βακτήρια σε αντίθεση με τη φέτα που ωριμάζει επιπλέον με μικροοργανισμούς επιφάνειας.
Έχει ωρίμανση τουλάχιστον 15 ημερών.
Κόβεται σε κομμάτια και διατηρείται σε δοχεία από λευκοσίδηρο.
Έχει λιπαρά επί ξηρού πάνω από 43% και υγρασία μέχρι 56%.
Ο πίνακας αναφέρεται στα θρεπτικά συστατικά Τελεμέ Θεσσαλίας ανά 100 γρ.
Θρεπτικά συστατικά |
Ανά 100g |
Νερό |
53,7gr |
Ενέργεια |
319 kcal |
Πρωτεΐνη |
|
Ολικά λιπίδια |
|
Υδατάνθρακες |
|
Φυτικές ίνες |
– |
Ολικά σάκχαρα |
– |