Ειδήσεις

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης Έρευνα

Η τακτική κατανάλωση προβιοτικών βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

 

ΕΡΕΥΝΑ

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα εννέα μελετών που τυχαία επέλεξαν συμμετέχοντες να λάβουν τα προβιοτικά ή όχι. Επτά από τις δοκιμές ήταν διπλά-τυφλές, που σημαίνει ότι ούτε οι συμμετέχοντες ούτε οι ερευνητές ήξεραν ποιός συμμετέχων έλαβε προβιοτικά και ποιός έλαβε ένα placebo ελύθερο προβιοτικών μέχρι το τέλος της μελέτης. Τα διαφορετικά στελέχη προβιοτικών αποδόθηκαν σε προϊόντα όπως το γιαούρτι και το γάλα. Οι μελέτες αυτές περιελάμβαναν συνολικά περίπου 550 άτομα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, η κατανάλωση προβιοτικών μείωσε τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 3,56 χιλιοστά Hg και τη διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 2,38 mm Hg, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο ή καμία θεραπεία. Παίρνοντας τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια μονάδες σχηματισμού αποικιών των προβιοτικών κάθε μέρα, ποσότητα από ένα κιβώτιο γιαουρτιών, φάνηκε να είναι απαραίτητες για σημαντικές βελτιώσεις της αρτηριακής πίεσης. Καμία αλλαγή στην πίεση του αίματος δεν παρατηρήθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν προβιοτικά για λιγότερο από οκτώ εβδομάδες. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η επίδραση των προβιοτικών ήταν ισχυρότερη στα άτομα που είχαν ήδη αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Μάνθα Κασκάνη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
kaskani(α)logodiatrofis.gr

 

 

Δείτε επίσης

Καυτερές πιπεριές για μείωση της θνησιμότητας

Καυτερές πιπεριές για μείωση της θνησιμότητας

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE δείχνει ότι η κατανάλωση των κόκκινων καυτερών τσίλι πιπεριών σχετίζεται με μείωση της συνολικής θνησιμότητας, κυρίως από θανάτους που οφείλονται σε καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία