Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Tα προϊόντα σόγιας προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέως εντέρου

H μακροχρόνια έκθεση στη γενιστεΐνη, προστατεύει από τον καρκίνο παχέως εντέρου.


Ερευνα

Στη μελέτη μας, αναφέρουμε μια αλλαγή στην έκφραση τριών γονιδίων που ελέγχουν ένα σημαντικό σηματοδοτικό μονοπάτι, είπε ο Hong Chen, καθηγητής στην επιστήμη τροφίμων και διατροφής του ανθρώπου.
Τα κύτταρα στα τοιχώματα του ανθρώπινου εντέρου αντικαθίστανται πλήρως εβδομαδιαία, σημείωσε. Παρόλα αυτά, στο 90% των ασθενών με καρκίνο του παχέως εντέρου, ένα σημαντικό σήμα ανάπτυξης και προαγωγής υπάρχει πάντα, οδηγώντας σε μη ελεγχόμενη αύξηση και κακοήθειες. Η μελέτη μας προτείνει ότι η ανώμαλη Wnt σηματοδότηση κατά τη διάρκεια ανάπτυξης καρκίνου παχέως εντέρου μπορεί να ρυθμιστεί με δίαιτες πλούσιες σε σόγια.

Τα καλά νέα είναι ότι μια δίαιτα πλούσια σε γενιστεΐνη καταστέλλει αυτά τα σήματα μέσω των επιγενετικών τροποποιήσεων στις ρυθμιστικές περιοχές των γονιδίων αυτών είπε ο Yukun Zhang, ένας διδακτορικός μαθητής στο εργαστήριο του Chen’s.

Χρόνια έκθεση στη γενιστεΐνη, ένα ισοφλαβονοειδές της σόγιας, μείωσε έως 40% τον αριθμό των προ-καρκινικών βλαβών στο παχύ έντερο αρουραίων εργαστηρίου που εκτίθηκαν σε καρκινογόνο και τη Wnt σηματοδότηση σε φυσιολογικά επίπεδα, είπε.

Στην μελέτη τους, οι επιστήμονες έδιναν σε εγκύους αρουραίους και τους απογόνους τους δίαιτα που περιείχε απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας και δίαιτα που περιείχε το συστατικό γενιστεΐνη . Σε ηλικία εφτά εβδομάδων, οι απόγονοι των αρουραίων εκτίθηκαν στο καρκινογόνο και συνέχισαν να ακολουθούν είτε τη δίαιτα με την πρωτεΐνη σόγιας είτε αυτή με το συστατικό γενιστεΐνη, μέχρι την ηλικία των δεκατριών εβδομάδων.

Εκείνη την περίοδο, οι ερευνητές παρατηρούσαν το παχύ έντερο αρουραίων και στα δύο γκρουπ σόγιας και τα συγκρίνανε με τους αρουραίους σε μία ομάδα ελέγχου, σημειώνοντας τον αριθμό και τη σοβαρότητα μικροσκοπικών ανώμαλων αυξήσεων στο καθένα. Συγκρίνανε επίσης τη Wnt σηματοδότηση πριν και μετά το καρκινογόνο έτσι ώστε να δουν αν η δίαιτα είχε επίδραση στη ρύθμισή του.

Στα ζώα που κατανάλωσαν τη γενιστεΐνη τα επίπεδα σηματοδότησης ήταν όμοια με των αρουραίων που δεν είχαν λάβει το καρκινογόνο. Η γενιστεΐνη μείωσε την έκφραση τριών γονιδίων και καταπίεσε τη διαδικασία σηματοδότησης που σχετίζεται με ανώμαλη αύξηση κυττάρων και ανάπτυξη καρκίνου, είπε η Chen.

Αυτό αποδεικνύει είπε, ότι ο καρκίνος του παχέως εντέρου είναι μία επιγενετική ασθένεια, που σημαίνει ότι διαιτητικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα γονίδια ώστε να είναι ενεργοποιημένα ή απενεργοποιημένα, και έτσι προκύπτει διαφορετική έκφραση γονιδίου, οδηγώντας σε μεταβολή στην ευαισθησία της νόσου.

Εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι μετανάστες από την Ασία – όπου η σόγια είναι κύριο προϊόν – βιώνουν τα αυξανόμενα επίπεδα του καρκίνου του παχέως εντέρου καθώς υιοθετούν τις διατροφικές συνήθειες των λαών της Δύσης που τώρα αποκαλούν σπίτι τους, είπε.

«Η γενετική πληροφορία που κληρονομείς από τους γονείς σου δεν είναι όλη η ιστορία. Οι διαιτητικές επιλογές μας, η έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες, ακόμη και τα επίπεδα του στρες, επηρεάζουν την έκφραση αυτών των γονιδίων», είπε.

 

Read this Article in English
Scientists learn how soy foods protect against colon cancer

Υπεύθυνη Μετάφρασης

Μαριάννα Μπακάλη
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ