Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Τα πρεβιοτικά μπορεί να βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξης των παιδιών

Τα πρεβιοτικά ίσως βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξης των παιδιών.

 

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στις Επιστημονικές Συναντήσεις Πειραματικής Βιολογίας της Αμερικάνικης Εταιρείας Διατροφής περιέλαβε 42 παιδιά, των οποίων ο ΔΜΣ ήταν πάνω από το 85ο εκατοστημόριο. Τα παιδιά τυχαιοποιήθηκαν ως προς τη λήψη της αγωγής, μια πρεβιοτική ίνα ή το εικονικό φάρμακο που περιείχε μαλτοδεξτρίνη, έναν πολυσακχαρίτη. Και τα δύο σκευάσματα ήταν σε μορφή σκόνης και αναμειγνύονταν με 250 ml νερό. Στα παιδιά δόθηκε η συμβουλή να πιουν το μίγμα 30 λεπτά πριν το βραδινό γεύμα. Την 1η και τη 16η εβδομάδα οι ερευνητές έκαναν μετρήσεις που περιελάμβαναν δείγμα αίματος και δείκτες που μετρούσαν την όρεξη των παιδιών.

Τα παιδιά οδηγήθηκαν σε ένα μπουφέ πρωινού στην αρχή και στο τέλος της μελέτης όπου είχαν την ευκαιρία να καταναλώσουν φαγητό. Πριν και μετά την κατανάλωση φαγητού, τα παιδιά βαθμολόγησαν τα επίπεδα της όρεξής τους και οι ερευνητές ζύγισαν το φαγητό που κατανάλωσαν. Η ομάδα των παιδιών που έλαβε τις πρεβιοτικές ίνες κατανάλωσε 100 θερμίδες λιγότερες στο μπουφέ και είχαν εντονότερο το αίσθημα του κορεσμού και της πληρότητας. Η ίδια ομάδα βαθμολόγησε υψηλότερα τα επίπεδα του κορεσμού της πριν το γεύμα σε σχέση με την ομάδα των παιδιών που έλαβαν μαλτοδεξτρίνη.

“Αυτά τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα, δείχνοντας ότι η πρόσληψη πρεβιοτικών ινών μπορεί να προκαλέσει μείωση στην ενεργειακή πρόσληψη και στο σωματικό βάρος“, είπε ο Raylene Reimer, καθηγητής κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Calgary. “Είναι άλλο ένα εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην επιδημία της παχυσαρκίας. Ως μια διατροφική στρατηγική θα πρέπει να είναι στη φαρέτρα μας. Βέβαια, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όλους τους διατροφικούς παράγοντες στη ζωή των παιδιών. Αλλά αυτός ο τύπος της μικρής, σταδιακά αυξανόμενης αλλαγής μπορεί να έχει μια θετική επίδραση στην υγεία τους”.

Προχωρώντας μπροστά, οι ερευνητές είπαν ότι θα είναι σημαντικό να γνωρίσουμε τι συμβαίνει αν δώσουμε τιε πρεβιοτικές ίνες σε νορμοβαρή παιδιά.

Κωνσταντίνος Κρανιώτης
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr


konstantinos.kkranio.kraniotis@gmail.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ