Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Τα πρεβιοτικά μειώνουν την όρεξη σε παχύσαρκα παιδιά

Τα πρεβιοτικά με ινουλίνη  μειώνουν την πρόσληψη τροφής σε παχύσαρκα παιδιά.

 

Η καθημερινή λήψη συμπληρώματος φυτικών ινών από ρίζα πικραλίδας μπορεί να υποστηρίξει τη σωστή ρύθμιση του βάρους σε υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, βελτιώνοντας τη ρύθμιση της όρεξης και μειώνοντας την πρόσληψη τροφής, υποστηρίζει μια έρευνα από το Calgary University στον Καναδά.

Τα πρεβιοτικά συμπληρώματα συσχετίστηκαν με αύξηση στην παρουσία των βακτηρίων Bifidobacteria στο έντερο των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και με μια τάση να μειώσουν το λίπος στον κορμό σε σχέση με το εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στις Επιστημονικές Ημερίδες για την Πειραματική Βιολογία της Αμερικάνικης Ένωσης για τη Διατροφή το 2015 και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό FASEB Journal.

Μείωση επίσης παρατηρήθηκε στην περιφέρεια μέσης και στα επίπεδα ινσουλίνης, σύμφωνα με τους ερευνητές, όμως τα αποτελέσματα δεν ήταν στατιστικά σημαντικά.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Anke Sentko, υπεύθυνος ρυθμιστικών υποθέσεων και διατροφικής επικοινωνίας στην εταιρεία που παρήγαγε το συμπλήρωμα είπε: “Γνωρίζουμε ότι οι φυτικές ίνες από τις ρίζες της πικραλίδας βοηθούν τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις ότι αυτό το συμπλήρωμα μπορεί πιθανώς να βοηθήσει στη μάχη κατά της παχυσαρκίας τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά”.

“Επειδή η γεύση των φυτικών ινών της πικραλίδας είναι ευχάριστη και μπορεί εύκολα να ενταχθεί στην καθημερινή διατροφή, πιστεύουμε ότι είναι μια καλή επιλογή για να υποστηρίξουμε τη σωστή διαχείριση του βάρους”.

Γαστρεντερική υγεία και βάρος

Τα αποτελέσματα της έρευνας προστίθενται στην ολοένα αυξανόμενη ποσότητα επιστημονικών δεδομένων που υποστηρίζουν ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου επηρεάζει διάφορους μεταβολικούς παράγοντες, καθώς και την παχυσαρκία.

Παλιότερες έρευνες έχουν αποσαφηνίσει ότι οι μικροβιακοί πληθυσμοί στο έντερο είναι διαφορετικοί ανάμεσα σε παχύσαρκους και νορμοβαρείς ανθρώπους και όταν οι παχύσαρκοι άνθρωποι χάσουν βάρος η μικροχλωρίδα τους επανέρχεται σε εκείνη που παρατηρείται σε ανθρώπους φυσιολογικού βάρους, υποστηρίζοντας ότι η παχυσαρκία έχει μια πτυχή που σχετίζεται με την εντερική μικροχλωρίδα.

Γι’ αυτό, η μεταβολή της εντερικής μικροχλωρίδας με τη χρήση πρεβιοτικών ή προβιοτικών μπορεί να προσφέρει στους καταναλωτές μια επιλογή για να διαχειριστούν το βάρος τους και την περιφέρεια της μέσης τους.

Λεπτομέρειες της μελέτης

Αυτή η νέα μελέτη με επικεφαλής την καθηγήτρια Raylene Reimer, συμπεριέλαβε 42 υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά ηλικίας 7-12 ετών. Τα παιδιά τυχαιοποιήθηκαν ως προς τη λήψη 8 g συμπληρώματος φυτικών ινών ή ενός εικονικού φαρμάκου καθημερινά για 16 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα που έπαιρνε το συμπλήρωμα φυτικών ινών παρουσίασε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά στο αίσθημα πληρότητας και στην ικανοποίηση, καθώς και χαμηλότερη κατανάλωση τροφής σε σχέση με την ομάδα που έπαιρνε το εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές επίσης βρήκαν ότι ο κορεσμός ήταν σημαντικά υψηλότερος με το συμπλήρωμα των φυτικών ινών.

“Επιπρόσθετα, το Ζ σκορ του Δείκτη Μάζας Σώματος ήταν σημαντικά μειωμένο στην ομάδα που έπαιρνε το συμπλήρωμα φυτικών ινών, αλλά όχι στην ομάδα που έπαιρνε το εικονικό φάρμακο”, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ο πιθανός μηχανισμός δράσης περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες προτεραιότητες ζύμωσης των φυτικών ινών και την επικοινωνία με τον εγκέφαλο μέσω του άξονα γαστρεντερικού-εγκεφάλου. Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου που παράγονται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης επηρεάζουν θετικά τη ρύθμιση του κορεσμού στον εγκέφαλο, μειώνοντας την όρεξη και επομένως την πρόσληψη τροφής.

Δεδομένα από μια προηγούμενη έρευνα σε παιδιά έδειξαν ότι τα πρεβιοτικά με ινουλίνη μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της πρόσληψης ανεπιθύμητου βάρους κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης στην εφηβεία. Αυτή η μελέτη που είχε διάρκεια 1 χρόνο, πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο για τη Διατροφή των παιδιών του USDA/ARS και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Τέξας στο Χιούστον και βρήκε ότι τα παιδιά ηλικίας 9-12 ετών που έλαβαν 8 g συμπληρώματος πρεβιοτικών την ημέρα παρουσίασαν μικρότερη ανάπτυξη υπερβάλλοντος σωματικού βάρους και χαμηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους σε σχέση με τα παιδιά της ομάδας ελέγχου που έλαβαν μαλτοδεξτρίνη (ένα γλυκό αμυλώδες προϊόν).

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από μια επιχορήγηση από την Τράπεζα του Μόντρεαλ, το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Αλμπέρτα και το Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας του Καναδά (CIHR).

Τα πρεβιοτικά μειώνουν την όρεξη σε παχύσαρκα παιδιάΚωνσταντίνος Κρανιώτης
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
[email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ