Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Τα οφέλη του κουκουναριού στην υγεία του ανθρώπου

Τα κουκουνάρια είναι οι σπόροι των πεύκων και είναι φημισμένα λόγω της περιεκτικότητας τους σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά.

Σε πολλές χώρες του κόσμου τα κουκουνάρια θεωρούνται γκουρμέ είδος και καταναλώνονται ωμά, ψητά ή ακόμα και σε διάφορες σάλτσες (π.χ. η σάλτσα πέστο). 

Ποια είναι όμως τα οφέλη τους για την υγεία μας;

  1. Καταστέλλουν την πείνα. Σύμφωνα με έρευνες, τα λιπαρά οξέα που προέρχονται από τα κουκουνάρια οδηγούν στην απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας χολοκυστοκινίνης (CCK), μιας ουσίας που υπό προϋποθέσεις μπορεί να μειώσει την πείνα.
  2. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα κουκουνάρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την καλή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων. Ερευνητές θεωρούν πως το πινολενικό οξύ που βρίσκεται στα κουκουνάρια, ενισχύει τη διατήρηση σωστών επιπέδων της χοληστερόλης και ακόμα είναι πιθανό να μειώνει την LDL χοληστερόλη ενισχύοντας την πρόσληψή της από το συκώτι.  
  3. Έχουν αντι-γηραντικές ιδιότητες. Με τις μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών και την περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες Α, Β, C, D και Ε, τα κουκουνάρια είναι γνωστά και για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες. Είναι γνωστό πως τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα, καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες των οποίων η υπερπαραγωγή είναι υπεύθυνη για τη πρόωρη γήρανση.    
  4. Ενισχύουν την όραση.  Τα κουκουνάρια περιέχουν λουτεΐνη και καροτενοειδή, προστατεύοντας έτσι από παθήσεις των ματιών, όπως την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ευαγγελία Τζιούρα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
vaggeliw7 @ hotmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ