Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Καισαρική τομή και κίνδυνος εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων

Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή είναι πιθανότερο να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες αργότερα στη ζωή τους, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, ζητά περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε γιατί τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, άσθματος και διαβήτη.

Η καισαρική τομή είναι μια πράξη όπου ένας χειρουργός κάνει μια τομή στο κοιλιακό τοίχωμα της γυναίκας και στη μήτρα για να ξεγεννήσει ένα μωρό.

Η καισαρική τομή μερικές φορές εκτελείται σε επείγοντα ιατρικά περιστατικά για να σωθεί το μωρό ή/και η ζωή της μητέρας.

Ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών επιλέγουν τώρα να κάνουν μια καισαρική τομή.

Το ποσοστό των καισαρικών τομών στις ΗΠΑ είναι πάνω από το διπλάσιο από αυτό που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ο «ιατρικά αναγκαίος» στόχος είναι 10% έως 15%, αλλά το ποσοστό στις ΗΠΑ ανήλθε σε 32,7% το 2013.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα τρέχοντα στοιχεία που συνδέουν τα βρέφη που γεννιούνται με καισαρική τομή και ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών.

Αυτό περιελάμβανε μελέτες παρατήρησης και μεγάλες κλινικές δοκιμές.

Οι ερευνητές ήταν «ανήσυχοι» με αυτά που βρήκαν. “Είναι σαφές ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική έχουν χειρότερη υγεία, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν είναι η καισαρική είναι αυτή που προκαλεί τη νόσο ή κατά πόσο άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την κατάσταση”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Ian Blustein, από το Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Wagner School.

Η Blustein αναφέρει ότι η έρευνα δεν είναι “ευρέως γνωστή” και καλεί για αλλαγή των πληροφοριών που διανέμονται στους κλινικούς ιατρούς και τους ασθενείς.

Με την αποτελεσματική διασπορά των ευρημάτων αυτών, η Blustein ελπίζει πως οι μαίες και οι ασθενείς μπορούν να “ζυγίζουν τους κινδύνους και τα οφέλη”, ώστε να μπορούν να κάνουν μια συνειδητή επιλογή για επιλεκτική καισαρική τομή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ