Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Τα καρύδια μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο

Η αυξημένη κατανάλωση καρυδιών έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων. 

 

Έρευνα

Οι ερευνητές εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καρυδιών και της συγκεκριμένης αιτίας θνησιμότητας μεταξύ 76.464 γυναικών στη Nurses’ Health Study (1980-2010) και 42.498 ανδρών Health Professionals Follow-up Study (1986-2010). Αποκλείστηκαν οι συμμετέχοντες με ιστορικό καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η κατανάλωση ξηρών καρπών αξιολογήθηκε με τη χρήση έγκυρων ερωτηματολογίων συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων κατά την έναρξη και να ανανεώνεται κάθε 2-4 χρόνια.

Στα διαιτητικά ερωτηματολόγια του 1980 και 1984, οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντας πόσο συχνά κατανάλωσαν μία μερίδα ξηρών καρπών (μέγεθος μερίδας 28g) κατά το προηγούμενο έτος: ποτέ ή σχεδόν ποτέ, μία έως τρεις φορές το μήνα, μία φορά την εβδομάδα, δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, πέντε ή έξι φορές την εβδομάδα, μία φορά την ημέρα, δύο ή τρεις φορές την ημέρα, τέσσερις έως έξι φορές την ημέρα, ή περισσότερο από έξι φορές την ημέρα. Στα επόμενα διαιτολόγια η ερώτηση σχετικά με τους ξηρούς καρπούς χωρίστηκε σε 2 μέρη: τα φιστικιά και άλλους ξηρούς καρπούς. Η συνολική κατανάλωση ξηρών καρπών ορίστηκε ως η πρόσληψη φιστικιών και άλλων ξηρών καρπών.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, 16.200 γυναίκες και 11.229 άνδρες έχασαν τη ζωή τους. Η κατανάλωση ξηρών καρπών συσχετίστηκε αντίστροφα με τη γενική θνησιμότητα μεταξύ των γυναικών και των ανδρών, μετά την προσαρμογή για άλλους γνωστούς ή ύποπτους παράγοντες κινδύνου. Οι άνθρωποι που έφαγαν καρύδια επτά ή περισσότερες φορές ανά εβδομάδα είχαν ένα ποσοστό θανάτου 20% χαμηλότερο σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έφαγαν τα καρύδια. Σημαντικές αρνητικές συσχετίσεις παρατηρήθηκαν επίσης μεταξύ της κατανάλωσης καρυδιών και των θανάτων λόγω του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, και της αναπνευστικής ασθένειας. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι μπορεί να υπάρξει ανησυχία ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Παρόλα αυτά, σε αυτές τις δύο ομάδες, η αυξημένη εισαγωγή ξηρών καρπών συνδέθηκε με την ελάχιστη αύξηση βάρους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η «ανάλυση των δειγμάτων από αυτές τις δύο ενδεχόμενες μελέτες ομάδων παρουσίασε σημαντικές αρνητικές συσχετίσεις της κατανάλωσης ξηρών καρπών με τη συνολική και συγκεκριμένης αιτίας θνησιμότητα. Παρόλα αυτά, οι επιδημιολογικές παρατηρήσεις καθιερώνουν τους συνδέσμους, όχι την αιτιότητα, και δεν έχουν επιβεβαιωθεί όλα τα συμπεράσματα από τις παρατηρητικές μελέτες σε ελεγχόμενες, τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές.»

 

Υπεύθυνη Μετάφρασης

Μαριάννα Μπακάλη
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ