Logodiatrofis.gr
Χωρίς κατηγορία

Tα διαιτητικά λίπη παίζουν ζωτικό ρόλο στη φλεγμονώδη απόκριση και στο συσχετιζόμενο με την παχυσαρκ

Οι νέες πληροφορίες, που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Nutritional Biochemistry, αναφέρουν ότι η κατανάλωση λιπαρών που υπάρχουν σε μια Μεσογειακού τύπου δίαιτα, δηλαδή χαμηλών κορεσμένων λιπαρών και υψηλών μονοακόρεστων, φαίνεται να μειώνει τη φλεγμονώδη απόκριση, τόσο σε σύγκριση με μια υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά δίαιτα, όσο και σε σύγκριση με μία χαμηλή σε λίπος δίαιτα.

Η ομάδα, καθοδηγούμενη από τον καθηγητή C.Lawrence Kien από το πανεπιστήμιο του Vemont, επίσης έδειξε ότι αυξημένες φλεγμονώδεις αποκρίσεις μπορεί να είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ υψηλής πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών (έναν αναγνωρισμένο παράγοντα κινδύνου για συσχετιζόμενες με την παχυσαρκία ασθένειες) και την ανάπτυξη ασθενειών όπως Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 και αθηροσκλήρωση.

”Έχει αναγνωρισθεί ότι η παχυσαρκία, μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικά υψηλή ποσότητα λίπους στο σώμα, και μια ανθυγιεινή δίαιτα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για χρόνια μεταβολικά νοσήματα όπως η αθηροσκλήρωση, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η νόσος του Αλτσχάιμερ, αλλά όχι σε όλους” είπε ο Kien.

Φλεγμονή, παχυσαρκία και κίνδυνος νόσου

Η φλεγμονή είναι μία φυσιολογική διαδικασία της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, ενάντια στη μόλυνση. Παρόλα αυτά, κάποιοι περιβαλλοντικοί, εσωτερικοί και διατροφικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδεις αποκρίσεις, προκαλώντας παρόμοιες επιδράσεις με αυτές που συμβαίνουν στη μόλυνση, που έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.
Πράγματι, η ερευνητική ομάδα τόνισε ότι το ότι η έρευνα δείχνει ότι γενικά το κορεσμένο λίπος προκαλεί μεταβολικές επιδράσεις μέσω έμμεσων μηχανισμών, και το γεγονός ότι τα μεταβολικά νοσήματα συσχετίζονται με τη φλεγμονή, τους οδήγησε στο να ελέγξουν τη θεωρία ότι η προφλεγμονώδης επίδραση του κορεσμένου λίπους θα μπορούσε να διευκολύνει την επίδραση του στον κίνδυνο μεταβολικών νοσημάτων.

”Οι επιστήμονες προσπάθησαν να αναγνωρίσουν την επίδραση του διαιτητικού λίπους στη φλεγμονή, μελετώντας απομονωμένα κύτταρα και συστήματα ζώων” είπε ο Kein που τόνισε ότι μια έρευνα του 2011 έδειξε ότι το παλμιτικό οξύ, το πιο συνηθισμένο κορεσμένο λιπαρό οξύ της δίαιτας, αυξάνει την παραγωγή της φλεγμονώδους κυτοκίνης ιντερλευκίνης-1 βήτα μέσω μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει ενεργοποίηση μιας έμφυτης αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος, της NLRP3.

Παρόλα αυτά προσέθεσε ότι, το ερώτημα παρέμενε κατά πόσο αυτά τα ευρήματα σχετίζονται και με την ανθρώπινη δίαιτα.

Λεπτομέρειες της έρευνας

Στη νέα έρευνα, η ομάδα εξέτασε υγιείς, φυσιολογικούς και παχύσαρκους ενήλικους, μέσα από μια τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη κλινική δοκιμή, συγκρίνοντας δίαιτες τριών εβδομάδων, διαχωριζόμενες από περιόδους μίας εβδομάδας χαμηλής σε λίπος δίαιτας.
Η μία πειραματική δίαιτα ήταν παρόμοια με τη συνηθισμένη δίαιτα των ατόμων και ήταν υψηλή σε παλμιτικό οξύ, η άλλη ήταν χαμηλή σε παλμιτικό και υψηλή σε ολεϊκό οξύ, το συνηθέστερο μονοακόρεστο λιπαρό της δίαιτας. Μετά έγινε μία σειρά μετρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων για τη φλεγμονή.
Η ομάδα έδειξε ότι σε σχέση με τη δίαιτα χαμηλή σε παλμιτικό, η δίαιτα υψηλή σε παλμιτικό διέγειρε περισσότερο την παραγωγή των κυτοκινών που ρυθμίζονται από την αντίδραση NLRP3. Έτσι, οδήγησε σε μεγαλύτερη φλεγμονή και αύξηση του κινδύνου για μεταβολικά νοσήματα.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν για πρώτη φορά τη συσχέτιση του παλμιτικού οξέος με την παραγωγή ιντερλευκίνης 1-Βήτα.


”Με άλλα λόγια, η συνηθισμένη δίαιτα και κυρίως το είδος του λίπους που καταναλώνεται σε αυτή, μπορεί να καθορίζουν κατά ένα μέρος, τους κινδύνους που συσχετίζονται με την παχυσαρκία” είπε ο Kien.


”Σε τελική ανάλυση, θα θέλαμε να κατανοήσουμε πως αυτά τα διαιτητικά λίπη συμπεριφέρονται, τόσο αμέσως μετά την κατανάλωσή τους, όσο και όταν αποθηκεύονται στο λιπώδη ιστό του σώματος μετά από μήνες κατανάλωσής τους, και πώς επηρεάζουν τη φλεγμονή και τον κίνδυνο μεταβολικών νοσημάτων” εξήγησε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι και άλλοι παράγοντες όπως η φυσική δραστηριότητα και ‘άλλοι παράγοντες μιας πολύπλοκης δίαιτας’ θα καθορίσουν πως η επίμονη, υψηλή κατανάλωση κορεσμένου λίπους μπορεί να επηρεάσει την υγεία.

perentis-panagiotis

Παναγιώτης Περεντής
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
[email protected]

  Δείτε περισσότερες ΕΡΕΥΝΕΣ… ΕΔΩ!