Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Τα αντιισταμινικά φάρμακα για τις αλλεργίες συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους;

Πολλοί άνθρωποι έχουν αλλεργίες, οι οποίες κάνουν έξαρση σε συγκεκριμένες εποχές.

 

Τα αντιισταμινικά φάρμακα, που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία των αλλεργιών, φαίνεται με πρόσφατες έρευνες να συνδέονται με την αύξηση της όρεξης.

Η ισταμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής, ο οποίος διεγείρει τη φλεγμονώδη απόκριση και τα συμπτώματα της αλλεργίας, όπως επίσης καταστέλλει την όρεξη. Συνεπώς, τα αντιισταμινικά φάρμακα φράσουν τον υποδοχέα Η1 της ισταμίνης, με αποτέλεσμανα διεγείερεται το αίσθημα της όρεξης. Μάλιστα μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity δείχνει μια πιθανή σχέση που μπορεί να υπάρχει μεταξύ αντιισταμινικών φαρμάκων και σωματικού βάρους.

Στην έρευνα αυτή χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από το National Health and Nutrition Examination Survey για το χρονικό διάστημα 2005-2006. Συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν 268 ενήλικες (174 γυναίκες και 94 άντρες), οι οποίοι έκαναν χρήση ενός H1 αντιισταμινικού και στους οποίους έγιναν και όλες οι απαραίτητες μετρήσεις. Από την άλλη, η ομάδα ελέγχου αποτελούνταν από 599 άτομα (401 γυναίκες και 198 άντρες), τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως μέτρο σύγκρισης για τις ανθρωπομετρικές μετρήσεις, την γλυκόζη πλάσματος, την συγκέντρωση ινσουλίνης και τα επίπεδα των λιπιδίων.

 

Μετά από προσαρμογή των δεδομένων σύμφωνα με το φύλο οι χρήστες αντιισταμινικών φαρμάκων Η1 είχαν σημαντικά υψηλότερο βάρος (Ρ <0,001), δείκτη Μάζας Σώματος (p <0,001), περίμετρο μέσης (P <0,001) και επίπεδα ινσουλίνης (P <0,005), συγκριτικά με τα άτομα της ομάδας ελέγχου οι οποίοι δεν έκαναν χρήση αντιισταμινικών φαρμάκων.

 

Από την έρευνα φάνηκε πως ως προς την ηλικία και το φύλο εκείνοι που λάμβαναν αντιισταμινικά φάρμακα είχαν 55% μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι υπέρβαροι από τους συνομήλικους τους οι οποίοι δεν έπασχαν από αλλεργίες. Μάλιστα ο κίνδυνος του να έχουν αυξημένο βάρους οι χρήστες αντιισταμινικών φαρμάκων ήταν πιο υψηλός στους άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες (70% έναντι 21% αυξημένη πιθανότητα αντίστοιχα).
Ακόμα οι ερευνητές αναφέρουν πως δεν παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων για τους υπόλοιπους παράγοντες μεταβολικού κινδύνου που μελετήθηκαν σε αυτήν την έρευνα.

 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως τέτοιου είδους μελέτες απλώς προτείνουν μία συσχέτιση μεταξύ της χρήσης αντιισταμινικών φαρμάκων και σωματικού βάρους, καθώς αμέτρητοι άλλοι παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση τοου σωματικού βάρους.

 

Πέρα από την άμεση επίδραση στην διέγερση της όρεξης, το αυξημένο βάρος που μπορεί να παρατηρηθεί με την χρήση αντιισταμινικών φαρμάκων μπορεί να οφείλεται και στην αυξημένη καταστολή που προκαλείται από την κατανάλωση αντιισταμινικών, σύμφωνα με τους συγγραφείς. Θεωρητικά, τουλάχιστον, αυξημένη καταστολή μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ενεργειακή δαπάνη και σε αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο τα πιο πρόσφατα αντιισταμινικά είναι μόνο ήπια ηρεμιστικά.

Αναΐς Ρενούφ

Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

renouf(a)amcstudent.edu.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ