Logodiatrofis.gr
Συνέντευξη

Ντίνα Νικολάου: ‘Τα πάντα είναι εφικτά και η ζωή ανταμείβει τη σκληρή δουλειά’

Η Ντίνα Νικολάου σε μια ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ συνέντευξη στο Logodiatrofis.gr!

• Είστε ένα παράδειγμα ανθρώπου που ακολούθησε το όνειρό του και η ζωή σας αντάμειψε. Αναφέρομαι στην εγκατάλειψη των σπουδών σας στα Οικονομικά και το Marketing και τη στροφή σας στη μαγειρική τέχνη. Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον του οποίου τα όνειρα ναυάγησαν λόγω του ότι η ζωή είχε άλλα σχέδια;

Ακολούθησα το όνειρο μου και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό. Βέβαια δεν άφησα στη μέση τις σπουδές μου στα οικονομικά.

Μετά την απόκτηση του μεταπτυχιακού μου στο Παρίσι στα οικονομικά έκανα στροφή στη γαστρονομία.

Σπουδές στην επαγγελματική μαγειρική σε μεγάλες σχολές στη Γαλλία, πρακτική σε μεγάλα εστιατόρια, πάθος και δίψα για γνώση για οτιδήποτε είχε άμεση ή έμμεση σχέση με τον κόσμο της γαστρονομίας.

Βέβαια το γεγονός ότι βρέθηκα στη Μέκκα της γαστρονομίας στο Παρίσι με βοήθησε πολύ στο να προσεγγίσω το όνειρό μου. Θεωρώ ότι ο άνθρωπος πρέπει να τολμά και να υποστηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις επιλογές του.

Τα πάντα είναι εφικτά και η ζωή ανταμείβει τη σκληρή δουλειά, τους ανθρώπους με όραμα και καλοσύνη .

• Ποιές είναι οι εντυπώσεις που αφήνει η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα στους ξένους που επισκέπτονται το εστιατόριο σας στο Παρίσι;

Το Evi Evane (ΕΥΟΙ ΕΥΑΝ) είναι ένα ελληνικό μπιστρό με πιάτα εμπνευσμένα από ελληνικές τοπικές συνταγές με σαφήνεια γεύσεων, ποιότητα στις πρώτες ύλες και σύγχρονη αντίληψη στις τεχνικές και στη παρουσίαση, απαλλαγμένα από περιττά λιπαρά.

Όλο αυτό οι Γάλλοι το λατρεύουν και το χειροκροτούν. Δεν είναι εύκολο να αποκτήσεις γαστρονομικό βήμα στη γαστρονομική σκηνή του Παρισιού και να προβάλεις με αξιοπρέπεια και ήθος την Ελληνική κουζίνα.

Έχουμε παλέψει πάνω από είκοσι χρόνια με την αδερφή μου Μαρία Νικολάου και παλεύουμε κάθε μέρα . Ήταν ένα στοίχημα που είχαμε βάλει με τους εαυτούς μας για την προβολή της ελληνικής κουζίνας και προϊόντων της στη Γαλλία και αισθανόμαστε ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο… προς τη δικαίωση.

Βιβλίο ”Μόνος στην κουζίνα”: Σε ποιους απευθύνεται και τι ήταν αυτό που αποτέλεσε για σας πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή του;

Το βιβλίο απευθύνεται σε ανθρώπους που μένουν μόνοι τους ,σε φοιτητές που ζουν μακριά από το πατρικό τους, στους εργένηδες , σε όλους εκείνους που τα καταφέρνουν δύσκολα οικονομικά, αλλά και σε όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μαγειρική.

Πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή του βιβλίου αποτέλεσε το γεγονός ότι τα παιδιά μου έγιναν φοιτητές και έπρεπε να μαγειρεύουν μόνοι τους .

Με τις απορίες τους και τις παρατηρήσεις τους με βοήθησαν να γράψω το βιβλίο.

Εκτός από συνταγές και συμβουλές σε πρωτάρηδες μάγειρες ποιες άλλες χρήσιμες πληροφορίες μπορεί ν’ αποκομίσει ο αναγνώστης από το βιβλίο σας;

Έξυπνες ιδέες και λύσεις για οικονομικό αλλά πεντανόστιμο φαγητό, πληροφορίες για τη σωστή αγορά και συντήρηση των τροφών , αλλά και τρόπους με τους οποίους πρέπει να εκμεταλλευτείτε τις πρώτες ύλες ώστε να ανακαλύψουμε χορταστικά και οικονομικά γεύματα .

Πέρα από τις συνταγές, τις συμβουλές και το γαστρονομικό ενδιαφέρον που κατακλύζουν τις σελίδες του βιβλίου σας κυρίαρχο στοιχείο αποτελεί η φιλανθρωπική του πλευρά. Μιλήστε μας για την πρωτοβουλία σας να παραχωρήσετε τα έσοδα του ”Μόνος στην κουζίνα” στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας.

Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για να βοηθήσω αυτό τον ιερό σκοπό για να βοηθήσω συνανθρώπους μου που είχαν μια ατυχία στη ζωή τους. Δυστυχώς ένα πρόβλημα υγείας δεν μου επιτρέπει να γίνω δότρια μυελού των οστών, η οικονομική δωρεά είναι το ελάχιστο.

Καλώ όλους να ενδιαφερθούν και να γίνουν δότες μυελού των οστών η διαδικασία είναι πανεύκολη και απαιτεί μόνο λίγο από το χρόνο μας αλλά σώζει ζωές.

Μην αδιαφορούμε στην ατυχία των συνανθρώπων μας, όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε.

• Οι λάτρεις της μαγειρικής μπορούν να γευθούνε τις πολύτιμες συμβουλές σας και τα λαχταριστά tips και μέσω του www.Logodiatrofis.gr του Δ. Γρηγοράκη. Πως είναι να συνεργάζεστε με το Νο1 portal Διατροφής και Υγείας της Ελλάδας;

Η συνεργασία μου με το www.logodiatrofis.gr και τον Δ.Γρηγοράκη είναι τέλεια. Με τον Δημήτρη γνωριζόμαστε και συνεργαζόμαστε οχτώ χρόνια τώρα. Τον αγαπώ σαν φίλο και τον εκτιμώ απεριόριστα σαν επαγγελματία. Η συνεργασία αυτή με τιμά και με ευχαριστεί.

• Κλείνοντας θα θέλαμε μια δική σας αγαπημένη και γευστική συνταγή.

Πεπονοσαλάτα με ρόκα

Προετοιμασία: 15

Διαλέγουμε ώριμο και γλυκό πεπόνι, κατά προτίμηση μηλοπέπονο, καλά καθαρισμένο από τις ίνες και τα σπόρια στο κέντρο του.

ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα

  • 3 ματσάκια ρόκα (τα φύλλα), πλυμένη, καλά στεγνωμένη και χονδροκομμένη με τα χέρια
  • 10 ραπανάκια, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε λεπτές φέτες (κατά προτίμηση με το εργαλείο «μαντολίνο» για λεπτότατες και ισοπαχείς φέτες)
  • 3 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα
  • 6 – 7 φέτες ώριμο, γλυκό πεπόνι, κομμένες σε μικρά κομμάτια

*για τη βινεγκρέτ

  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
  • 2 κουτ. σούπας γιαούρτι αγελαδινό
  • 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο (ή άλλο λευκό ξίδι)
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βινεγκρέτ: Σε ένα μπολάκι βάζω τη μουστάρδα, το γιαούρτι και το ξίδι και ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι, μέχρι να ενωθούν. Προσθέτω το ελαιόλαδο σε αργή ροή και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να φτιάξω μια λεία και παχύρρευστη σάλτσα. Νοστιμίζω με αλάτι πιπέρι και ανακατεύω.

Σαλάτα: Σε μια μεγάλη και βαθιά πιατέλα βάζω τη ρόκα, τα ραπανάκια και τα καρότα και ανακατεύω με τα χέρια μου καλά. Σκορπίζω το πεπόνι, περιχύνω με τη βινεγκρέτ και ανακατεύω απαλά. Σερβίρω τη σαλάτα αμέσως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ