Logodiatrofis.gr
Συνέντευξη

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης: «Δεν υπάρχουν τρόφιμα που απαγορεύονται»

Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης απαντά σε διατροφικές ερωτήσεις.

– Πότε μια δίαιτα χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη;

Πολλές από αυτές τις δίαιτες βασίζονται στον ακραίο περιορισμό των θερμίδων με κίνδυνο να μην παρέχουν τις απαραίτητες ημερήσιες ποσότητες θρεπτικών ουσιών χωρίς την προσθήκη διατροφικών συμπληρωμάτων, οδηγώντας τελικά σε ανισορροπίες στα επίπεδα του καλίου και άλλων μετάλλων του σώματος, ανεπάρκεια βιταμινών, αλλά και απώλεια σωματικών πρωτεϊνών.

Άλλες “γρήγορες” δίαιτες συμβουλεύουν για μείωση της κατανάλωσης των υδατανθράκων, περιλαμβάνοντας πολύ λίγα, έως και καθόλου, φρούτα, λαχανικά και σπόρους, τροφές που παρέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα και βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών.

– Τι πρέπει να περιλαμβάνει μια δίαιτα ώστε ο πελάτης να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να επιβαρύνει την υγεία του και να διατηρήσει το βάρος που θα χάσει;

Η υιοθέτηση της υγιεινής διατροφής μέσω της Ελληνικού παραδοσιακού πρότυπου συνδέεται αντίστροφα με τους περισσότερους ανθρωπο- μετρικούς δείκτες: το βάρος, το Δείκτη Μάζας Σώματος (καθορίζει το επίπεδο κατάταξης του κάθε ανθρώπου – σχέση βάρους / ύψους), καθώς και την περιφέρεια της μέσης.

Όλα τα παραπάνω είναι χαμηλότερα στα άτομα που τρέφονται με φρούτα και λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρι, ελαιόλαδο και με λιγότερο κρέας.

Δεν υπάρχουν τρόφιμα που απαγορεύονται, ούτε τρόφιμα που πρέπει να υπερακαταναλώνονται.

Όλα τα τρόφιμα συνεισφέρουν στην κάλυψη των θρεπτικών απαιτήσεων, αρκεί να καταναλώνονται σε κανονικές ποσότητες και στη σωστή συχνότητα. Κάθε τρόφιμο μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας: ευεξία – γεύση – θρέψη!!!

– Πόσο βάρος πρέπει να χάνεται την εβδομάδα ή το μήνα προκειμένου να είναι σωστή μια δίαιτα, χωρίς να κινδυνεύει η υγεία κάποιου που επιθυμεί να χάσει βάρος;

Για να έχουμε ένα γενικό κανόνα στο μυαλό μας κάθε φορά που κάνετε δίαιτα, αξίζει να θυμόμαστε το εξής, την οδηγία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ:

Η υγιής απώλεια βάρους ορίζεται σε ρυθμό 0,5-1,5 κιλά την εβδομάδα κατά μέσο όρο.

Επισημαίνεται ότι αυτά τα νούμερα αφορούν τον μέσο άνθρωπο. Η απώλεια βάρους σχετίζεται με το μέγεθος του σώματος του καθενός. Όσο περισσότερο σωματικό λίπος έχει κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να χάσει με ασφάλεια ακόμα και πάνω από δύο κιλά την εβδομάδα.

Ως εκ τούτου, θα μπορούσε κανείς να εξατομικεύσει αυτή την εβδομαδιαία “κατευθυντήρια γραμμή” βάζοντας στόχο την απώλεια 1-2 κιλών σωματικού βάρους ανά εβδομάδα ή το 1% του συνολικού του βάρους.

Για παράδειγμα, αν ζυγίζει κάποιος 100 κιλά, ο στόχος του θα πρέπει να είναι να χάνει κοντά στο 1 κιλό την εβδομάδα με την δίαιτα και άσκηση που ακολουθεί.

– Τι μπορεί να πάθει ένας οργανισμός απο μια δίαιτα χημική ή επικίνδυνη; Ποιες είναι οι παρενέργειες;

Η χημική δίαιτα μονοφαγίας είναι επικίνδυνη μιας και το άτομο που την ακολουθεί, ενδέχεται πολύ γρήγορα να εμφανίσει σημαντικές διατροφικές ελλείψεις να προκαλέσει αφυδάτωση, αρρυθμίες, καρδιακές και πεπτικές διαταραχές, ξηροδερμία, τριχόπτωση, ζαλάδες, πονοκεφάλους, αϋπνίες, ναυτία, υπόταση, αδυναμία συγκέντρωσης, δυσκοιλιότητα και έντονη κόπωση.

Επίσης οδηγεί σε μια πλασματική απώλεια κιλών αφού δεν χάνεται λίπος αλλά υγρά και μυϊκός ιστός που είναι και το δομικό υλικό του σώματος.

Το αποτέλεσμα είναι η μείωση του μεταβολισμού και η γρήγορη επανάκτηση του χαμένου βάρους μετά το τέλος της δίαιτας.

– Θα μας δώσετε κάποιες συμβουλές στα “sos” που πρέπει να έχει υπόψη του κάποιος που θέλει να χάσει – επιτυχώς – βάρος; (Για παράδειγμα “μη χάνετε πάνω απο ένα κιλό την εβδομάδα” , ή “πίνετε τόσο νερό”).

Αρχικά είναι πολύ σημαντικό να μην ακολουθούμε μία δίαιτα από μόνοι μας αλλά να απευθυνόμαστε σε πτυχιούχους διατροφολόγους – διαιτολόγους που έχουν αποφοιτήσει από επίσημα αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

  • Τρώμε από όλα τα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι, όσπρια, λαδερά, πατάτες, κόκκινο κρέας, ψάρι, αυγά, ελιές, ξηροί καρποί).
  • Ξεκινάμε κάθε μέρα με πρωινό (π.χ. γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως & κανέλα), ακολουθούμε μικρά και συχνά γεύματα (τρώμε ανά 3 ώρες), προκειμένου να ελέγξουμε την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε, να μειώσουμε τα τσιμπολογήματα λιπαρών/γλυκών τροφίμων και να ενεργοποιήσουμε το μεταβολισμό μας.
  • Τρώμε σιγά και μασάμε καλά την τροφή, έτσι ώστε να φτάσει το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι χορτάσαμε (π.χ. το κύριο γεύμα να διαρκεί τουλάχιστον 15 λεπτά).
  • Πίνουμε 8-10 ποτήρια υγρών/ημέρα (νερό, χυμοί, ημίπαχο γάλα, ρόφημα κρόκου κοζάνης, ελληνικός ή στιγμαίος καφές, τσάι).
  • Εμπλουτίζουμε τη διατροφή  μας με διάφορα μπαχαρικά και βότανα,  περιορίζοντας το αλάτι.
  • Αυξάνουμε τη φυσική δραστηριότητα τουλάχιστον 30-40 λεπτά την ημέρα.

– Με αφορμή την ιστορία απάτης με το προϊόν αδυνατίσματος που ενεπλάκη και το δικό σας όνομα, παρατηρείτε αυξητική τάση τέτοιων φαινομένων στο διαδίκτυο; Δηλαδή πώληση παραπλανητικών προϊόντων; Εάν ναι, υπάρχει μια τάξη μεγέθους; (Πχ τόση αύξηση τα τελευταία δύο χρόνια).

Ισχύει το δελτίο τύπου που έχω εκδώσει. (Δείτε το ΕΔΩ)

– Υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα, χάπια δηλαδή ή σιρόπια, για αδυνάτισμα; Ή είναι όλα αμφιβόλου προέλευσης και αποτελέσματος;

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ασφαλή όταν έχουν εγκριθεί από τον Ενιαίο Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ή φέρουν τον αντίστοιχο αριθμό γνωστοποίησης και διακινούνται από φαρμακείο.

Επιπλέον, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής γίνεται υπό την καθοδήγηση γιατρού ή διατροφολόγου, εφόσον έχουν αξιολογηθεί οι ανάγκες του ατόμου, σύμφωνα με το ιστορικό υγείας του και την ενδεχόμενη λήψη φαρμάκων.

Τέλος, τα σκευάσματα για αδυνάτισμα δεν προσλαμβάνονται μεμονωμένα αλλά πάντα στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ