Logodiatrofis.gr
Συνέντευξη

Ο διατροφολόγος Δρ. Δ.Γρηγοράκης μιλά για το νέο βιβλίο «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή» (3ο)

Διατροφικά συστατικά ύψιστης σημασίας στην υπηρεσία της Ανοσοπροστατευτικής διατροφής!

Στα δύο προηγούμενα μέρη της συνέντευξής του (1ο ΜΕΡΟΣ2ο ΜΕΡΟΣ)ο έγκριτος κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης αναφέρθηκε στο αυξανόμενο κίνδυνο δημόσιας υγείας τον οποίο επισείει το εξασθενημένο ανοσοποιητικό, καθώς και στο προσωπικό του βίωμα, το οποίο σε συνδυασμό με την επιστημονική γνώση συμπληρώνουν τις αποδείξεις για την ύψιστη σημασία της διατροφικής παρέμβασης στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών.

Η 2η έκδοση του βιβλίου του Δρος Δ. Γρηγοράκη είναι γεγονός !

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ…

Στο 3ο μέρος της συνέντευξης του, ο Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης αναλύει τα διατροφικά συστατικά υψηλής σημασίας, τα οποία συστρατεύονται μοναδικά στα πλαίσια της Ανοσοπροστατευτικής διατροφής και φυσικά πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο της αντιμετώπισης των αυτοάνοσων διαταραχών.

Τη συνέντευξη επιμελήθηκε η δημοσιογράφος Δώρα Τζανή

• Ποια είναι τα διατροφικά θέματα τα οποία θίγετε στο βιβλίο σας;

Η διατροφική διαχείριση των αυτοάνοσων νοσημάτων περιλαμβάνει συνήθως τον έλεγχο του πόνου και της φλεγμονής, την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Υπάρχουν μερικά ελπιδοφόρα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που εμφανίζονται ως δυνητικά επωφελή.

Προς την κατεύθυνση αυτή αναλύεται η σημασία της διατροφικής αντιμετώπισης της φλεγμονής αλλά και ποιο παρουσιάζεται πρώτο, η φλεγμονή ή η αυτοανοσία, ο ρόλος της βιταμίνης D, οι ευεργετικές ιδιότητες των προβιοτικών, το θέμα της κατανάλωσης γλουτένης, ο ρόλος των ωμέγα-3 λιπαρών και η συμμετοχή διαφόρων θρεπτικών συστατικών (Βιταμίνες A, C, E, σελήνιο, ψευδάργυρος και χαλκός) στη διατροφική φροντίδα των αυτοάνοσων διαταραχών.

Στην ουσία γίνεται λόγος για το απόλυτο μοντέλο της αντιφλεγμονώδους και αντιοξειδωτικής δίαιτας, το οποίο περιλαμβάνεται κατά βάση στο ελληνικό παραδοσιακό μοντέλο διατροφής. Παράλληλα όμως υπογραμμίζεται και η έλλειψη στρατηγικών ουσιαστικής αντιμετώπισης των αυτοάνοσων νοσημάτων.

• Γιατί το υπέρβαρο και η Παχυσαρκία αποτελούν υψηλούς παράγοντες κινδύνου για την εξασθένιση του ανοσοποιητικού και τις αυτοάνοσες διαταραχές;

Είναι γνωστό ότι ο κεντρικός εκλεκτικός ρυθμιστής της έκφρασης των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η βιταμίνη D, διαθέτοντας σημαντικές ανοσορυθμιστικές ιδιότητες.

Μέσω των ρυθμιστικών CD4+ Τ κυττάρων συνεισφέρει στην ισόρροπη ανάπτυξη των Th-1 και Th-2 βοηθητικών κυττάρων και επομένως στην ομαλή έκφραση των λεμφοκυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το καθαρό αποτέλεσμα για το ανοσιακό σύστημα που αναπτύσσεται σε περιβάλλον όπου υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα βιταμίνης D, είναι η αύξηση του αριθμού των προ-φλεγμονωδών Τh1 κύτταρων με συνέπεια την αυτοανοσία.

Αντίθετα, η επάρκεια  της 1,25-διυδροξυβιταμίνης D3 (η ορμονική μορφή της βιταμίνης D) οδηγεί σε αριθμητικά μικρότερα και λιγότερο επιθετικά Th-1 κύτταρα και ταυτόχρονα στην αντισταθμιστική ομοιογενή ανάπτυξη των αντιφλεγμονωδών Th-2 βοηθητικών κυττάρων, με επακόλουθο τη φυσιολογική συνολική λειτουργία των Τ-Κυττάρων.

Εκτεταμένες διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι υποδοχείς της βιταμίνης D  (VDRs)  έχουν εντοπιστεί σε πολλαπλά όργανα και ιστούς του ανθρώπινου σώματος.

Ως εκ τούτου, η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτοάνοσων ασθενειών και καρκίνου, και αυτό έχει αναφερθεί σε ζωικά μοντέλα.

Κύρια πηγή πρόσληψης της βιταμίνης D είναι το ηλιακό φως. Υπολογίζεται ότι το 80% της βιταμίνης D3 προσλαμβάνεται από το ανθρώπινο σώμα με το συγκεκριμένο μηχανισμό. Βέβαια υπάρχουν και διατροφικές πηγές πρόσληψης βιταμίνης D αλλά αυτές είναι περιορισμένες και μάλλον δυσεύρετες στην καθημερινή διατροφή (σολομός, τόνος, ιχθυέλαια κλπ.).

Επομένως, η ηλιακή ακτινοβολία είναι κομβικής σημασίας για την επαρκή πρόσληψη και απορρόφηση της βιταμίνης D. 

Το πρόβλημα στην περίπτωση των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων είναι ότι συχνά παρουσιάζουν έλλειψη και ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Αυτό συμβαίνει διότι στα υπέρβαρα και τα παχύσαρκα άτομα το αυξημένο σωματικό τους λίπος δεσμεύει ποσότητα βιταμίνης D (λόγω της λιποδιαλυτής της φύσης), με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται ο φυσιολογικός μεταβολισμός της.

Η Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για το λόγο αυτό τα παχύσαρκα άτομα  χρειάζονται 2,5 φορές περισσότερη βιταμίνη D για να αυξήσουν στον ίδιο βαθμό με τα άτομα φυσιολογικού βάρους, τα επίπεδα της 25(ΟΗ)D στο αίμα.

Επιπλέον, τα παχύσαρκα άτομα στατιστικά δαπανούν μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους είτε στο σπίτι, είτε για εργασία, είτε γιατί απλά θέλουν να αποφεύγουν τον ήλιο, φορούν μακριά ρούχα που αφήνουν μικρότερο γυμνό μέρος του σώματος εκτεθειμένο στον ηλιακό φως και χρησιμοποιούν συχνά αντηλιακά, τα οποία παρεμποδίζουν την απορρόφηση της βιταμίνης D.

Το καθαρό τελικό αποτέλεσμα όμως είναι να περιορίσουν την ζωτικής σημασίας ποσότητα του ήλιου και επομένως βιταμίνης D που λαμβάνει το σώμα τους. Ως συνέπεια μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος προσβολής του ανοσοποιητικού συστήματος ενός υπέρβαρου ή παχύσαρκου ατόμου.

Ο κίνδυνος αυξάνεται περισσότερο εάν στην εξίσωση παρεμβληθούν παράγοντες που αυξάνουν τις απαιτήσεις σε βιταμίνη D (Holick et al. 2011) όπως είναι η εμμηνόπαυση, η ηλικία άνω των 50 ετών, θυρεοειδικές παθήσεις (οι οποίες είναι πολύ συχνές στους παχύσαρκους), σκουρόχρωμη επιδερμίδα (τα άτομα με σκούρο τόνο του δέρματος διαθέτουν φυσική προστασία από τον ήλιο εξαιτίας της μελανίνης του δέρματος, η οποία δρα ως φίλτρο κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας) και φυσικά η διαμονή σε περιοχές με γεωγραφικό πλάτος μεγαλύτερο από 35° (Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα).

Συμπερασματικά και με δεδομένο τον κομβικό ρόλο της Βιταμίνης D στην λειτουργία (ρύθμιση) του αμυντικού συστήματος, εξηγείται λοιπόν γιατί η παχυσαρκία αποτελεί μία κατάσταση υψηλού κινδύνου για την αποδυνάμωση και την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επομένως, με τον τρόπο αυτό εξηγείται η αυξημένη επίπτωση των αυτοάνοσων διαταραχών στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.

Η παχυσαρκία εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται υψηλός κίνδυνος για τη συνολική υγεία!

• Πόσο σημαντική είναι τελικά η εξέταση της βιταμίνης D;

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσω ότι, καθώς όλη η βιβλιογραφία «φωνάζει» για την απόλυτη εμπλοκή της βιταμίνης D στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού (βλ. παραπάνω σχετικά με την Παχυσαρκία και βιταμίνη D), αν κάποιος διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι μια μέτρηση της 25(ΟΗ)D!

Αν διαπιστώσει χαμηλά επίπεδα, θα πρέπει να τα αποκαταστήσει πάραυτα, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα αντιμετώπισης του προβλήματός του.

Στη συνέχεια, συστήνω να επισκεφτεί σύντομα ειδικό διατροφολόγο (ειδικευμένο στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων) προκειμένου να σχεδιάσει μαζί του το κατάλληλο διατροφικό πρόγραμμα για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού του (που το έχει τόσο ανάγκη), αλλά και τη διαιτητική προσέγγιση των επιμέρους τροφικών ιδιαιτεροτήτων που αφορούν το νόσημά του και των παρενέργειες μπορούν να προκύψουν από τη φαρμακευτική αγωγή.

• Στο βιβλίο σας κάνετε λόγο για τα περίφημα 3-Α της διατροφής και της υγείας. Αυτά τι περιλαμβάνουν;

Τα 3-Α της διατροφής και της υγείας προέρχονται από τα αρχικά των λέξεων: Ανοσοπροστατευτική, Αντιοξειδωτική και Αντιφλεγμονώδης προστασία. Μπορούν να προσφέρουν σημαντική προστασία στο ανοσοποιητικό, ενδυναμώνοντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Κατά βάση πρόκειται για μια συνολική διατροφική προσέγγιση.

Στο καταστροφικό τρίπτυχο (απορυθμισμένο ανοσοποιητικό, οξειδωτικό στρες και φλεγμονή) αποδιοργάνωσης του ανοσοποιητικού και καταστροφής της υγείας, απαντάμε καταλυτικά προτείνοντας τους ισάριθμους βασικούς τομείς της θεωρίας των 3-Α: Ανοσοπροστασία, Αντιοξειδωτική και Αντιφλεγμονώδης προστασία.

  • Ανοσοπροστασία. Προστατεύστε αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σας. Προσλάβετε άφθονη βιταμίνη D για την αποτελεσματική προστασία του οργανισμού και του μεταβολισμού. Ο συνδυασμός θρεπτικών συστατικών (βιταμινών και μετάλλων), τα διαιτητικά αντιοξειδωτικά συστατικά και οι προβιοτικές ουσίες (από το γιαούρτι και το κεφίρ) μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Αντιοξείδωση. Περιορίστε το οξειδωτικό στρες ενισχύοντας την αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού σας. Εφοδιαστείτε, μέσω της διατροφής σας, με μια υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών μονάδων ORAC (7.000-9.000). Ταυτόχρονα αποφύγετε ουσίες που λειτουργούν ως προ-οξειδωτικοί παράγοντες: ζωικά λιπαρά, κόκκινο κρέας, χημικά πρόσθετα, φυτοφάρμακα κ.λπ.
  • Αντιφλεγμονώδης προστασία. Καταπολεμήστε τη συστηματική φλεγμονή με ουσίες που χαρακτηρίζονται από αντιφλεγμονώδη δράση, δηλαδή με τα «καλά» λιπαρά (μονοακόρεστα και ω-3 λιπαρά οξέα). Παράλληλα αποφύγετε προ-φλεγμονώδη συστατικά: επεξεργασμένες τροφές, ζάχαρη, άσπρο αλεύρι κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσετε και τη μεταβολική σας λειτουργία, βελτιώνοντας την ινσουλινοευαισθησία και αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά ένα πιθανό πρόβλημα ινσουλινοαντίστασης.

Προς την κατεύθυνση της πιστής εφαρμογής της θεωρίας των 3-Α, θα πρέπει να πραγματοποιείτε τις κατάλληλες επιλογές ανάμεσα στις διάφορες «ανοσοπροστατευτικές» τροφές που προτείνονται στο βιβλίο μου.

Η διατροφική πρακτική, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, θα πρέπει να στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες: πρώτον, περιορισμένη πρόσληψη και έκθεση σε προ-οξειδωτικές και προ-φλεγμονώδεις εστίες (τρόφιμα, μολυσματικοί παράγοντες, ακτινοβολία κ.λπ.) και, δεύτερον, αυξημένη κατανάλωση διαιτητικών αντιοξειδωτικών και εν γένει «προστατευτικών» τροφίμων.

Με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχετε την καλή λειτουργία των κυττάρων και επομένως του ανοσοποιητικού σας, αναβαθμίζοντας την άμυνα του οργανισμού και προλαμβάνοντας φαινόμενα γήρανσης των ιστών.

• Το βιβλίο «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή» ουσιαστικά μυεί τον αναγνώστη στην έννοια της συνολικής «ανοσοπροστατευτικής» διατροφής. Θέλετε να μας πείτε μερικά λόγια για το θέμα αυτό;

Η Ανοσοπροστατευτική Διατροφή βασίζεται στο ευεργετικό τρίπτυχο: Ανοσορυθμιστική, Αντιοξειδωτική και Αντιφλεγμονώδης προστασία (τα 3Α της υγείας). Αποτελεί ένα μοντέλο που διακρίνεται για την υψηλή βιολογική αξία των τροφίμων που περιέχει, το οποίο προσφέρει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ταυτόχρονα.

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στο πλαίσιο του μοντέλου της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής, με βάση την κλίμακα ORAC, μπορεί να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Επιπλέον, με δεδομένο ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές φαινολικές ενώσεις, όταν καταναλώνονται μαζί με γεύματα που περιέχουν κορεσμένα ή τρανς λιπαρά και ζάχαρη, μπορούν να εξουδετερώνουν τις «προ-οξειδωτικές» και «προ-φλεγμονώδεις» ιδιότητές τους, μετριάζοντας τις αρνητικές τους επιπτώσεις. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η αποτελεσματική προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνεται ο κίνδυνος ή/και τα συμπτώματα των χρόνιων νοσημάτων που προσβάλλουν την ανθρώπινη υγεία.

Με την εφαρμογή των κατευθύνσεων που προτείνει η θεωρία των 3-Α και σας ανέφερα παραπάνω είναι βέβαιο ότι θα νιώθετε καλύτερα και ο οργανισμός θα λειτουργεί πιο σωστά, γεγονός που είναι αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Το συγκεκριμένο σκεπτικό προσφέρει στο σώμα όλες τις θρεπτικές ουσίες και το σύνολο του «οπλοστασίου» που χρειάζεται για να αποφύγει τους τοξικούς παράγοντες που επιβουλεύονται την υγεία. Συγχρόνως συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο ήπιου βιολογικού περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Συμπερασματικά, η Ανοσοπροστατευτική Διατροφή είναι ένα απόλυτα ισορροπημένο μοντέλο που περιλαμβάνει την επαρκή πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών, μακροθρεπτικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπίδια) και μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία), τα οποία συμβάλλουν αποτελεσματικά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού και στη θωράκιση της υγείας.

Γιατί… λόγω διατροφής έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής!

Την συνέντευξη επιμελήθηκε η Δώρα Τζανή – Δημοσιογράφος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Διαβάστε εδώ: ΜΕΡΟΣ 1ο | ΜΕΡΟΣ 2ο | ΜΕΡΟΣ 3ο

Το βιβλίο του Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή» αποδεικνύει πως η διατροφή μπορεί να γίνει ένας ουσιαστικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Μια μεγαλειώδης εκδοτική παραγωγή 400 σελίδων!!

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ στο eshop.logodiatrofis.gr σε ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

.

Διαβάστε τις κριτικές για το βιβλίο ‘Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και διατροφή’ ΕΔΩ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ