Logodiatrofis.gr
Συνέντευξη

Ο διατροφολόγος Δρ. Δ.Γρηγοράκης μιλά για το νέο βιβλίο «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή» (1ο)

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό και αυτάνοσες διαταραχές αποτελούν σοβαρά και διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα της δημόσιας υγείας!

Ο έγκριτος κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης παρουσιάζει ένα μοναδικό σύγγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους (άτομα που επιθυμούν να προστατεύσουν το ανοσοποιητικό τους, ασθενείς με αυτοάνοσες διαταραχές, ευαισθητοποιημένους επιστήμονες υγείας: διατροφολόγους, ανοσολόγους, αλλά και σε όλες τις ειδικότητες που εμπλέκονται στη θεραπευτική προσέγγιση των αυτοάνοσων) έναν απόλυτο οδηγό πρόληψης και αντιμετώπισης των αυτοάνοσων διαταραχών. Ο ίδιος μας μιλά για το θέμα αυτό.

Η 2η έκδοση του βιβλίου του Δρος Δ. Γρηγοράκη είναι γεγονός !

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ…

Τη συνέντευξη επιμελήθηκε η δημοσιογράφος Δώρα Τζανή

• Το νέο σας βιβλίο «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή» προκαλεί μία επανάσταση στο χώρο της διατροφής και ασχολείται με το πολύ επίκαιρο θέμα των αυτοάνοσων διαταραχών. Πείτε μας μερικά λόγια.

Πράγματι πιστεύω ότι το νέο βιβλίο μου προκαλεί μία επανάσταση στο χώρο της διατροφής. Μάλιστα σε αναφορά του το έγκυρο και υψηλής επισκεψιμότητας portal “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.gr” (16/10/2016) κάνει λόγο για «Πόλεμο ενάντια στα αυτοάνοσα τον οποίο κηρύσσει Έλληνας διατροφολόγος».

Πρόκειται για μια εκτενή μελέτη 400 σελίδων στην οποία παρουσιάζεται η διατροφική προσέγγιση για την προστασία του ανοσοποιητικού, την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Είναι βέβαιο, ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών.

Αυτό επιβεβαιώνεται διαρκώς, από ολοένα και περισσότερες επιστημονικές ανακαλύψεις που σημειώνονται στο συγκεκριμένο πεδίο έρευνας.

• Τι σημαίνει “αυτοάνοση ασθένεια”;

Οι αυτοάνοσες παθήσεις είναι η 2η αιτία χρόνιων ασθενειών, σύμφωνα με τον American Autoimmune Related Diseases Association (AARDA). Σε κανονικές συνθήκες η ανοσολογική λειτουργία του οργανισμού αποτελεί ένα θαυμάσιο σύστημα άμυνας και προστασίας από ξένους εισβολείς, τραυματισμούς και μολύνσεις. Σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, η παρούσα σχέση είναι σαφής και συγκεκριμένη.

Το σώμα μπορεί να καταλάβει την διαφορά μεταξύ ενός ξένου κυττάρου και των δικών του. Ωστόσο, στην αυτοάνοση ασθένεια η ανοσολογική απόκριση είναι εσφαλμένη. Το ανοσοποιητικό σύστημα στοχεύει σε δικούς του ιστούς μη μπορώντας να τους διακρίνει από ξένα κύτταρα και τους επιτίθεται ή δεν είναι σε θέση να ρυθμίσει την ένταση της ανοσολογικής απόκρισης.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι οι λειτουργικές βλάβες και η ανάπτυξη μιας αυτοάνοσης διαταραχής.Οι αυτοάνοσες διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν σχεδόν κάθε μέρος του σώματος, ανάλογα με την ευαισθησία του καθενός.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πάνω από 80 κλινικά διακριτές αυτοάνοσες παθήσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, τον διαβήτη τύπου 1, τη  ρευματοειδή αρθρίτιδα, θυρεοειδίτιδες, ψωρίαση, έκζεμα, λεύκη, σύνδρομο Sjogren, την  σκλήρυνση κατά πλάκας και τις χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (Νόσος Crohn, κοιλιοκάκη κλπ.).

Για παράδειγμα, στο σύνδρομο Sjögren, τα λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται στους αδένες που παράγουν, προκαλώντας συμπτώματα όπως ξηροφθαλμία και ξηροστομία. Στον  διαβήτη τύπου 1, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα συχνά έχουν απώλεια των λειτουργιών του σώματος, αναπηρία, μειωμένη παραγωγικότητα και χαμηλή ποιότητα ζωής.

• Πόσο συχνό είναι το πρόβλημα των αυτοάνοσων διαταραχών;

Τα αυτοάνοσα νοσήματα ακολουθώντας την παγκόσμια τάση των αναπτυγμένων χωρών παρουσιάζουν σημαντική έξαρση τα τελευταία χρόνια τόσο παγκοσμίως, όσο και στον ελληνικό πληθυσμό. Πολλοί κάνουν λόγο για μία γενικότερη παγκόσμια επιδημία. Περίπου το 5% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει διαγνωστεί με  αυτοάνοση ασθένεια, και ένα άλλο 10% – 20% εμφανίζουν πρώιμου σταδίου συμπτώματα και διαταραχές.

Υπολογίζεται ότι σήμερα 1 στους 10  ενήλικους Έλληνες εμφανίζει κάποια αυτοάνοση διαταραχή (περίπου 750.000 συμπατριώτες μας). Ταυτόχρονα, αυξανόμενες επιστημονικές πληροφορίες τονίζουν τη διατροφοεξαρτώμενη φύση των αυτοάνοσων και τη σημασία των διατροφικών συστατικών στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος.

• Ψάχνοντας για απαντήσεις, που νομίζετε ότι οφείλεται η έξαρση των κρουσμάτων των αυτοάνοσων διαταραχών στη χώρα μας;

Είναι γνωστό ότι η διατροφή διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προστασία της υγείας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται, εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, επιδείνωση των διατροφικών συνηθειών των  Ελλήνων.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο επιφέρει ως αποτέλεσμα την έξαρση των κρουσμάτων διαφόρων χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων και ιδιαίτερα των αυτοάνοσων διαταραχών. Η έξαρση των κρουσμάτων αυτοάνοσων νοσημάτων μπορεί να οφείλεται επιπλέον στους ακόλουθους λόγους:

  1. Υπόθεση Υγιεινής: Υποδηλώνει την σημερινή έλλειψη έκθεσης σε βακτήρια και ιούς –οι συνήθεις στόχοι του υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος– η οποία «αποπροσανατολίζει» το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
  2. Γεωπαθητικό και Ηλεκτρομαγνητικό Στρες: Οφείλονται σε διασταυρώσεις ενεργειακών δικτύων και στην ηλεκτρομαγνητική ρύπανση που προκαλείται από κεραίες (τηλεόρασης, κινητών τηλεφώνων), οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, ασύρματα τηλέφωνα και κινητά τηλέφωνα.
  3. Ελλιπής έκθεση στον ήλιο (βιταμίνη D): Μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού υποφέρει από έλλειψη και ανεπάρκεια βιταμίνης D. Οι λόγοι οφείλονται στην περιορισμένη καθημερινή και μη αποτελεσματική (λόγω τους ευρείας χρήσης αντηλιακών), αλλά και στην ανεπαρκή διατροφική πρόσληψή της. 
  4. Αλλοίωση τροφικής αλυσίδας: Υπολογίζεται ότι πλέον ο μέσος Έλληνας καταναλώνει τουλάχιστον 8 κιλά / έτος φυτοφαρμάκων εξαιτίας της μη τήρησης της εποχικότητας των φρούτων και λαχανικών και των αυξημένων ποσοτήτων συντηρητικών που εμπεριέχονται σε διάφορα τρόφιμα: σφολιατοειδή, αλλαντικά κλπ.
  5. Υπερβολικό στρες και ανεπαρκής ύπνος: Διακρίνουν πλέον τις καθημερινές συνθήκες των περισσοτέρων Ελλήνων.

Στα παιδιά δυστυχώς το πρόβλημα γίνεται εντονότερο για τους παραπάνω λόγους, αλλά και για 3 επιπλέον:

  1. Ελλιπής πρόσληψη βιταμίνης D από τους μητέρες κατά την περίοδο της κύησης.
  2. Η μεταφερόμενη γονική ανοσοποιητική ευαισθησία
  3. Αυξημένος χρόνος καθιστικών δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με τη μελέτη “Healthy Growth Study”, η οποία διεξήχθη σε 2.500 αγόρια και κορίτσια 9-13 ετών στην Ελλάδα, ο επιπολασμός της ανεπάρκειας και έλλειψης βιταμίνης D βρέθηκε να αντιστοιχεί στο 71% και 17,3% του παιδικού πληθυσμού, αντίστοιχα (Manios et al. 2013). Δηλαδή ένα συνολικό άθροισμα 88,3% των παιδιών εμφανίζει χαμηλότερα από το επιθυμητό επίπεδα βιταμίνης D!

Αυξανόμενες επιστημονικές πληροφορίες τονίζουν τη διατροφοεξαρτώμενη φύση των αυτοάνοσων παθήσεων. Με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σημασία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών αποτελεί το καλύτερο μέσο για την προστασία του ανοσοποιητικού και βέβαια της ανθρώπινης υγείας!

• Ποια είναι ακριβώς η θεματολογία του βιβλίου σας;

Το βιβλίο «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή» μάς μυεί εμπεριστατωμένα στην έννοια της «ανοσοπροστατευτικής» διατροφής. Στο πρώτο του μέρος περιγράφονται οι βασικές αρχές τους διατροφικής προστασίας του ανοσοποιητικού.

Προτείνοντας μια κατεξοχήν διατροφοκεντρική αντίληψη, συστήνονται στρατηγικές αντιμετώπισης του εμπλεκόμενου καταστροφικού τρίπτυχου: ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ – ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ – ΦΛΕΓΜΟΝΗ.

Επίσης, το βιβλίο απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την κληρονομική φύση των αυτονάνοσων, τις αλήθειες και τους μύθους που διέπουν τη διαχείρισή τους, τις αναγκαίες εξετάσεις, τα συμπληρώματα διατροφής κ.α.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου ασχολείται αναλυτικά με τη διατροφική φροντίδα των 21 πλέον διαδεδομένων αυτοάνοσων νοσημάτων:

  1. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
  2. Νόσος Crohn
  3. Ελκώδης κολίτιδα
  4. Κοιλιοκάκη
  5. Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  6. Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία
  7. Αυτοάνοση ατροφική γαστρίτιδα
  8. Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
  9. Νόσος Graves
  10. Ινομυαλγία
  11. Λεύκη
  12. Μυασθένεια Gravis
  13. Ρευματική πολυαλγία
  14. Σκληρόδερμα
  15. Σύνδρομο Sjögren
  16. Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
  17. Ψωρίαση
  18. Σκλήρυνση κατά πλάκας
  19. Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα
  20. Αλλεργικό άσθμα
  21. Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα ή Σύνδρομο Bechterew

Επιπλέον, αναφέρονται συνοπτικές διατροφικές οδηγίες για την διαχείριση ετέρων 21 πιο σπάνιων αυτοάνοσων παθήσεων, για τις οποίες οι έως σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες είναι περιορισμένες.

Σε αυτές περιλαμβάνονται: αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS), αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, αυτοάνοση δερματίτιδα, αυτοάνοση νευροπάθεια, αυτοάνοση ηπατίτιδα, αυτοάνοση θρομβοκυτταροπενία, αυτοάνοση νόσος των επινεφριδίων, αυτοάνοση ωοθηκίτιδα και ορχίτιδα, γυροειδής αλωπεκία (Alopecia areata), δερματοπολυμυοσίτιδα, ερπητοειδής δερματίτιδα, θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα (TTP), κοκκιωματώδης αγγειίτιδα Wegener, κροταφική αρτηρίτιδα, μυϊκή δυστροφία, μυοσίτιδα, νόσος του Behçet, πρωτοπαθής χολική κίρρωση, αυτοάνοση μυοκαρδιοπάθεια και το σύνδρομο Guillain-Barré.

• Σε ποιους απευθύνεται το νέο βιβλίο σας;

Όπως σας ανέφερα πρόκειται για ένα μοναδικό σύγγραμμα για τα ελληνικά (ίσως και για τα ευρωπαϊκά) δεδομένα, το οποίο προσφέρει στους ενδιαφερόμενους έναν απόλυτο οδηγό πρόληψης και αντιμετώπισης των αυτοάνοσων διαταραχών.

Τα άτομα που αφορά είναι εκείνα που επιθυμούν να προστατεύσουν το ανοσοποιητικό τους, ασθενείς με αυτοάνοσες διαταραχές, ευαισθητοποιημένους επιστήμονες υγείας: διατροφολόγους, ανοσολόγους, αλλά και όλες τις ειδικότητες που εμπλέκονται στη θεραπευτική προσέγγιση των αυτοάνοσων.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι το βιβλίο προλογίζει ο καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Λάμπρος Συντώσης, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά.

Την συνέντευξη επιμελήθηκε η Δώρα Τζανή – Δημοσιογράφος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Διαβάστε εδώ: ΜΕΡΟΣ 1ο | ΜΕΡΟΣ 2ο | ΜΕΡΟΣ 3ο

.

Το βιβλίο του Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή» αποδεικνύει πως η διατροφή μπορεί να γίνει ένας ουσιαστικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Μια μεγαλειώδης εκδοτική παραγωγή 400 σελίδων!!

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ στο eshop.logodiatrofis.gr σε ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

.

Διαβάστε τις κριτικές για το βιβλίο ‘Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και διατροφή’ ΕΔΩ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ