Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Σωστή διατροφή με άρωμα καφέ…

Αγαπημένο ρόφημα των περισσότερων από εμάς είναι ο καφές.

 

Απαραίτητος για το πρωινό ξύπνημα αλλά και χρήσιμο «εργαλείο» στην εργασία, ο καφές  προσφέρει τόνωση και μας κάνει να νιώθουμε πιο ενεργητικοί, βοηθώντας μας έτσι να ανταπεξέλθουμε πιο αποτελεσματικά στις καθημερινές μας υποχρεώσεις, πνευματικές και σωματικές.

Ο καφές κάνει και κάτι παραπάνω εκτός από το να μας κρατάει «ξύπνιους»: ως γνωστόν, οι κόκκοι του είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, ουσίες οι οποίες προστατεύουν το σώμα μας ενάντια στην πρόωρη φθορά που προκαλείται από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το στρες, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η υπεριώδης ακτινοβολία.

Πρόσφατες μελέτες έχουν αναδείξει τον ελληνικό και στιγμιαίο καφέ ως μία πολύ σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών στη διατροφή μας, H υψηλή περιεκτικότητα του καφέ σε αντιοξειδωτικά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι καταναλώνεται σε καθημερινή βάση από τους περισσότερους από εμάς, τον καθιστούν ένα πολύ καλό «όχημα» αντιοξειδωτικών για το σώμα μας.

Τα αντιοξειδωτικά που συναντούμε στον ελληνικό και στιγμιαίο καφέ ανήκουν στην οικογένεια των πολυφαινολών, ουσίες τις οποίες μπορούμε να βρούμε επίσης και σε άλλα τρόφιμα, ποτά και ροφήματα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, το ελαιόλαδο και το κόκκινο κρασί.. Οι πολυφαινόλες έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα του σώματος από την καταστροφική τους δράση. Συγκεκριμένα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες του καφέ (χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ) παρουσιάζουν ισχυρή αντικαρκινική δράση ιδιαίτερα ενάντια στον καρκίνο του οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα. Παράλληλα, συμβάλλουν στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2 και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

 
imagesΕίναι λοιπόν εμφανές πως η κατανάλωση καφέ, στο πλαίσιο φυσικά μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής που περιέχει κι άλλες πηγές αντιοξειδωτικών, μπορεί να βοηθήσει στην «οχύρωση» του σώματός μας ενάντια στους επιβαρυντικούς παράγοντες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.
Επιπλέον, η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη το καθιστά τονωτικό ρόφημα. Η καφεΐνη επιδρά στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα αυξάνοντας, την εγρήγορση του οργανισμού. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει πως ο ελληνικός και στιγμιαίος καφές βελτιώνει τις μαθησιακές επιδόσεις καθώς και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

 

Ο καφές δεν παχαίνει: Σύμφωνα με έρευνες του Αμερικανικού Κέντρου Ερευνών για τη Διατροφή και την Υγεία ο πρωινός καφές φαίνεται να επιταχύνει το μεταβολισμό μας κατά 10%! Αυτό οφείλεται στην καφεΐνη, η οποία επιταχύνει το μεταβολισμό και τον διατηρεί υψηλό για τις επόμενες 3 ώρες μετά την κατανάλωση καφέ. Επιπρόσθετα, η συσχέτιση του καφέ με το αδυνάτισμα, πιθανότατα να οφείλεται στη συνεργιστική δράση της καφεΐνης με τα αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες), όπου διεγείρουν τη θερμογένεση, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό, αυξάνοντας έτσι και τις βιολογικές καύσεις.

Η περιεκτικότητα του καφέ σε θερμίδες και λιπαρά είναι μηδενική! Αυτό το οποίο πρέπει να προσέχουμε είναι η προσθήκη ζάχαρης (1κ.γλ.= 20kcal περίπου), την κρέμα γάλακτος (1κ.γλ.: 50 kcal & 5g λιπαρά), τη σαντιγύ (1κ.σ.=120kcal), το γάλα (1 μερίδα: 30 kcal περίπου).

Διατηρήστε τον καφέ πάντα φρέσκο: Ο καφές είναι ένα φρέσκο προϊόν και δεν του αρέσει καθόλου το οξυγόνο, το φως, η ζέστη και η υγρασία. Για να διατηρήσετε τον καφέ φρέσκο, φυλάξτε τον σε ένα αδιαφανές, αεροστεγές δοχείο και σε θερμοκρασία δωματίου.

Κάποιοι άνθρωποι στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν το καφέ φρέσκο, τον διατηρούν μέσα σε ψυγείο. Δυστυχώς αυτή η πρακτική δεν βοηθάει, ιδιαίτερα όταν ο καφές δεν είναι σε αεροστεγή συσκευασία στο ψυγείο. Ο λόγος είναι ότι κάθε φορά που μπαινοβγαίνει ο καφές από το ψυγείο μαζεύεται υγρασία που χαλάει το καφέ (ακόμα και σε ψυγεία no-frost).

Γεωργία Καπώλη, MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kapoli@logodiatrofis.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ