Logodiatrofis.gr
Παθήσεις

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: 6 συμπτώματα που δεν δίνουμε σημασία

Αν βιώνετε συχνά πόνους καψίματος στο στήθος ή στο λαιμό μετά το φαγητό, μπορεί να πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ).

Η ΓΟΠ είναι μία πεπτική διαταραχή που συμβαίνει όταν οξέα του στομάχου και άπεπτες τροφές επιστρέφουν στον οισοφάγο.

Μέχρι πρότινος, οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο γεγονός ότι όταν τα οξέα επιστρέφουν στον οισοφάγο, προκαλούν χημικά εγκαύματα και καταστρέφουν την επένδυση του λαιμού και των γειτονικών ιστών.

Μία νέα μελέτη ωστόσο, έρχεται να διαπιστώσει ότι τα συμπτώματα της ΓΟΠ προκαλούνται από οιδήματα και όχι από εγκαύματα.

Οι ερευνητές συνέλεξαν ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με ΓΟΠ και είχαν αντιμετωπιστεί επιτυχώς με φαρμακευτική αγωγή.

Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν μετά τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής με σκοπό να μελετηθεί η επανεμφάνιση ή μη της ΓΟΠ.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν παρατήρησαν ότι οι ασθενείς που εμφάνισαν τραυματισμούς – βλάβες στο εσωτερικό του οισοφάγου, οι δεύτεροι δεν είχαν προκληθεί από εγκαύματα λόγω των οξέων του στομάχου αλλά από την φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού στα οξέα αυτά.

Η ΓΟΠ πλήττει ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού. Ενδεικτικά σημειώνεται, ότι το ένα τρίτο των Αμερικανών βιώνουν συμπτώματα ΓΟΠ σε εβδομαδιαία βάση.

Η καούρα είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της ΓΟΠ αλλά υπάρχουν και «σιωπηλά» συμπτώματα της διαταραχής που ίσως πότε δε θα περιμένατε. Δώστε επομένως έμφαση στα παρακάτω συμπτώματα:

Δυσάρεστη αναπνοή

Εάν εξακολουθείτε να έχετε δυσάρεστη αναπνοή παρότι ακολουθείτε καθημερινή και ποιοτική οδοντική υγιεινή ίσως πρέπει να διερευνήσετε αν η ΓΟΠ είναι μια αιτία.

Η ΓΟΠ έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή των άπεπτων τροφών και των χολικών οξέων από το στομάχι στον οισοφάγο.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση μιας πικρής ή όξινης γεύσης στο στόμα η οποία με τη σειρά της οδηγεί με δυσάρεστη αναπνοή.

Ο οδοντίατρός σας θα πρέπει να φροντίσει να εξετάσει τα δόντια σας και τον λαιμό σας για να διαπιστώσει αν πίσω από την κακοσμία του στόματός σας υπάρχει κάποια ιατρική αιτία.

Λαρυγγίτιδα ή βραχνάδα

Παρατηρείτε συχνά να χάνετε την φωνή σας;

H ΓΟΠ θα μπορούσε να σχετίζεται και με αυτό. Αν η ΓΟΠ φτάσει στο λάρυγγα ή στις φωνητικές χορδές αλλοιώνει την φωνή σας ή καθιστά δύσκολη την ομιλία.

Ξηρός βήχας

Ο χρόνιος ξηρός βήχας είναι ένα άλλο σιωπηλό σύμπτωμα της ΓΟΠ που μαστίζει πολλούς πάσχοντες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικής Σχολής Βόρειας Καρολίνα, το 25 % των περιπτώσεων χρόνιου βήχα μπορεί να αποδοθεί σε ΓΟΠ.

Οι ειδικοί επαγγελματίες υγείας δεν έχουν πλήρως αποσαφηνίσει γιατί η ΓΟΠ μπορεί να προκαλέσει βήχα.

Ωστόσο, μία θεωρία βασίζεται στη θέση ότι η παλινδρόμηση των οξέων στον οισοφάγο μπορούν να εισχωρήσουν στο βρογχικό σωλήνα, προκαλώντας το σώμα να αντιδράσει βήχοντας.

Άσθμα

Σύμφωνα με την κλινική διεθνούς φήμης (Cleveland Clinic), περισσότερο από 75 % των ασθματικών ασθενών υποφέρουν και από ΓΟΠ.

Παρόλο που είναι σαφές ότι η ΓΟΠ και το άσθμα εμφανίζονται συχνά μαζί, οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει ακόμα αν η πρώτη κατάσταση προκαλεί τη δεύτερη ή αντίστροφα.

Σήμερα, οι επιστήμονες υγείας γνωρίζουν ότι η ΓΟΠ μπορεί να χειροτερεύσει τα συμπτώματα των ασθματικών ασθενών και από την άλλη ότι το άσθμα και τα φάρμακά για την θεραπεία του μπορούν με τη σειρά τους να επιδεινώσουν την ΓΟΠ.

Μία πιθανή σύνδεση μεταξύ των δύο παραπάνω παθολογικών  καταστάσεων εστιάζει στο ότι η ΓΟΠ μπορεί να προκαλέσει οίδημα στο εσωτερικό του λαιμού καθιστώντας δυσκολότερη την αναπνοή.

Αν υποφέρετε από άσθμα που δεν ανταποκρίνεται στην παραδοσιακή θεραπεία ή αν η κατάσταση χειροτερεύει μετά από τα γεύματα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να μάθετε αν η αιτία μπορεί να είναι η ΓΟΠ.

Ωτίτιδα

Πώς θα μπορούσαν τα οξέα του λαιμού σας να προκαλέσουν πόνο στα αυτιά σας;

Τα οξέα που επιστρέφουν στο λαιμό, μπορούν να επηρεάσουν τις αδενοειδής εκβλαστήσεις ή τους λεμφαδένες που βρίσκονται στο σημείο όπου ο λαιμός συναντά τις ρινικές διόδους.

H φλεγμονή των αδενοειδών εκβλαστήσεων στη συνέχεια οδηγεί σε συσσώρευση υγρού εντός των ιγμόρειων και των αυτιών.

Η συσσώρευση αυτή μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις και πόνους στα αυτιά. Ωτίτιδες και λοιμώξεις αποτελούν κοινές παρενέργειές της ΓΟΠ στα μωρά και στα μικρά παιδιά.

Aίσθημα κόμπου στο λαιμό

Τα οξέα στο λαιμό μπορούν να προκαλέσουν διόγκωση του ανώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα οδηγώντας σε αίσθημα εξογκώματος στο λαιμό το οποίο καθιστά δύσκολη την κατάποση των ασθενών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ