Logodiatrofis.gr
Συμβουλες & Tips

Σούπερ Μάρκετ, οδηγίες, δίαιτα & μεταβολισμός

Σούπερ Μάρκετ, οδηγίες, δίαιτα & μεταβολισμός

8 tips για να προγραμματίσετε σωστά τα ψώνια σας από το Σούπερ Μάρκετ.

1)Φτιάχνουμε λίστα με τα τρόφιμα που χρειαζόμαστε:
Πριν πάμε στο κατάστημα, σκεφτόμαστε τα φαγητά που πρόκειται να μαγειρέψουμε την επόμενη εβδομάδα και κάνουμε μια λίστα με τα αντίστοιχα υλικά.

Μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρόνο στο σούπερ μάρκετ μένοντας συγκεντρωμένοι στα συστατικά της λίστα μας, ώστε να αποφύγουμε την άσκοπη περιπλάνηση σε τμήματα ή διαδρόμους, που περιέχουν τρόφιμα που δεν χρειαζόμαστε ή που δεν είναι τα πιο υγιεινά.

2)Αποφεύγουμε να πηγαίνουμε νηστικοί στο σούπερ μάρκετ:
Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά
λειτουργεί. Το να τρώμε ένα ελαφρύ σνακ πριν πάμε στο σούπερ μάρκετ, μας βοηθά να αποφύγουμε τους πειρασμούς, όπως να αγοράσουμε γλυκά ή λιπαρά τρόφιμα ή να γεμίζουμε το καλάθι με περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε.

Ιδανικές επιλογές σνακ για να μας μειώσουν την όρεξη είναι:· Μήλο ή μπανάνα & 10 ανάλατοι ξηροί καρποί
· 1 ποτήρι γάλα ή κεφίρ ή γιαούρτι με κανέλα & 2 μπισκότα πτιμ-μπερ βρώμης ή digestive χωρίς ζάχαρη ή 1 μπάρα από νιφάδες δημητριακών με σιτάρι & βρώμη
· 2 ρυζογκοφρέτες ή cream crakers σίκαλης & κρητική γραβιέρα light

3)Διαβάζουμε τις ετικέτες: Προσπαθούμε να αποφεύγουμε τρόφιμα που έχουν εξευγενισμένο (λευκό) αλεύρι, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, υδρογονωμένα έλαια, τεχνητά αρώματα, χρώματα.

Οι επεξεργασμένες τροφές είναι πιο πιθανό να είναι υψηλότερες σε θερμίδες και να έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και  μέταλλα που χρειάζεται το σώμα μας.

4)Ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης:
Πολλές φορές αγοράζουμε τρόφιμα σε μεγάλη ποσότητα, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν μας τον χρόνο διατήρησής τους, με αποτέλεσμα συχνά να λήγουν στο ντουλάπι ή ψυγείο και τελικά να τα πετάμε.
Επιπλέον, ελέγχοντας την ημερομηνία λήξης, αποφεύγουμε τον κίνδυνο να φάμε μη ασφαλή τρόφιμα, ιδιαίτερα παγωμένα ή κατεψυγμένα.

Η ημερομηνία λήξης δείχνει την ημερομηνία κατά την οποία ένα προϊόν πρέπει να καταναλωθεί, ενώ η ημερομηνία «κατανάλωση πριν από» δηλώνει την ημερομηνία μέχρι την οποία το τρόφιμο θα παραμείνει στην καλύτερη ποιότητά του.

5)Μένουμε μακρυά από τους διαδρόμους με «παχυντικά» τρόφιμα, που δεν υπάρχουν στη λίστα μας:
Προτιμάμε εποχιακά φρούτα & λαχανικά και εφαρμόζουμε την τεχνική του ουράνιου τόξου, με αυτόν τον τρόπο επιλέγουμε τρόφιμα με υψηλότερη διατροφική αξία, λιγότερα φυτοφάρμακα και χημικά και πιο οικονομικά.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (USDA), συνιστά να γεμίζουμε το μισό πιάτο μας με πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά κατά τη διάρκεια των γευμάτων, καθώς βοηθάει στον καλύτερο κορεσμό, στη διαχείριση της ποσότητας που τρώμε και εξασφαλίζει την κατανάλωση ποικιλίας θρεπτικών ουσιών.

Το καλάθι μας από το σούπερ μάρκετ πρέπει να αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτήν την εικόνα, όπου το μεγαλύτερο κομμάτι θα το καταλαμβάνει ποικιλία πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών.

6)Αποφεύγουμε τα τρόφιμα σε προσφορές: Πολλά καταστήματα προσφέρουν τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες. Μπορούν να φανούν σαν μια καλή συμφωνία για το πορτοφόλι μας, αλλά με μεγάλες ποσότητες φαγητού γύρω μας μπορεί να είναι εύκολη η υπερκατανάλωση τροφής.

Αν αγοράζουμε χύμα τρόφιμα, τα συσκευάζουμε σε μικρότερα δοχεία μόλις φτάσουμε στο σπίτι, μιας και όταν βλέπουμε μικρότερη ποσότητα τρώμε και λιγότερο.

7)Σκεφτόμαστε συνετά τις πιο υγιεινές επιλογές: αποφεύγουμε να αγοράζουμε προμαγειρεμένα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα το ήδη ψημένο κοτόπουλο που πωλείται σε πολλά σούπερ μάρκετ, μιας και κοστίζει περισσότερο στην τσέπη αλλά και έχει χαμηλότερη θρεπτική αξία, αφού το μίγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιείται στο ψήσιμό του, αυξάνει την περιεκτικότητά του σε αλάτι.

8)Δεν αγοράζουμε τρόφιμα που αργότερα θα μετανιώσουμε: Αυτό φαίνεται αρκετά προφανές, αλλά είναι εύκολο να ξεχάσουμε. Έχουμε υπόψιν τα τρόφιμα που μας αρέσουν πολύ (π.χ. γλυκά, τσιπς), αλλά δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα που τρώμε.

Έτσι, ίσως να είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε να αγοράζουμε τα συγκεκριμένα προϊόντα, προκειμένου και να ξοδέψουμε λιγότερα χρήματα και ταυτόχρονα να προσέξουμε την υγεία και το σωματικό μας βάρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ