Logodiatrofis.gr
Παιδι

Συμπληρώνοντας τη διατροφή των παιδιών μας…

Συμπληρώνοντας τη διατροφή των παιδιών μας... - Διατροφή

Ο Γιωργάκης  δεν έφαγε μήπως πρέπει να του δώσω κάποια πολυβιταμίνη;

Αχ, τι τραβάνε αυτές οι μαμάδες !!!

Κάθε «γνήσια» μαμά – και δη Ελληνίδα! – την απασχολεί το θέμα της διατροφής και της ανάπτυξης των παιδιών της. Τις περισσότερες φορές, βέβαια, αυτή η ανησυχία δεν είναι δικαιολογημένη, αλλά το αίσθημα της υπερπροστασίας που χαρακτηρίζει όλες τις μαμάδες κάνει τα πράγματα να φαίνονται πιο σκούρα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα, όμως, από την αρχή !

Όταν το παιδί τρέφεται ισορροπημένα, αναπτύσσεται προβλεπόμενα (για το φύλο και την ηλικία του) και δεν έχει κανένα πρόβλημα υγείας, τότε κάθε μαμά μπορεί να.. κοιμάται ήσυχη !!!

Η θεωρία !

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι απαραίτητα στα παιδιά, εφόσον αυτά τρέφονται σωστά, αναπτύσσονται φυσιολογικά και δεν αντιμετωπίζουν θέματα υγείας.

(American Academy of Pediatrics – Committee on Nutrition. Vitamin and Mineral Supplement Needs in Normal Children in the United States. Pediatrics 1980; 66; 1015-1021)

Στην πράξη…

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια οι διατροφικές επιλογές των μικρών μας φίλων είναι αρκετά «φτωχές» σε θρεπτικά συστατικά. Αποτέλεσμα είναι να απουσιάζουν από τη διατροφή των παιδιών μας υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά, ψάρι και τα παιδιά να εμφανίζουν ελλείψεις τόσο σε μακρο όσο και μικροθρεπτικά συστατικά. Το πρόχειρο φαγητό, όλα εκείνα τα σνακ που είναι πλούσια σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι, δυστυχώς, έχουν γίνει αναπόσπαστο τμήμα της σύγχρονης διατροφής και αποτελούν τη νούμερο 1 διατροφική επιλογή των παιδιών.

Οι διατροφικές αυτές συνήθειες μπορούν να προκαλέσουν έλλειψη βιταμινών και μετάλλων και να οδηγήσουν τα παιδιά σε προβλήματα αδυναμίας, υπερκινητικότητας κτλ.

Περί βιταμινών ο λόγος…

Οι βιταμίνες είναι ουσίες απαραίτητες για τις μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού. Η ιδανική ποσότητα βιταμινών διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό, και επομένως κάθε άνθρωπος πρέπει να προσλαμβάνει διαφορετική ποσότητα. Τις βιταμίνες ο οργανισμός δεν μπορεί (!) να τις συνθέσει μόνος του, γι’ αυτό και τις προσλαμβάνει μέσω της τροφής του.

«Κούρεμα» σε ασβέστιο και σίδηρο…

Στα παιδιά οι πιο συνήθεις ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών και μετάλλων παρατηρούνται στο ασβέστιο και στο σίδηρο. Το ασβέστιο, βασικότατο δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών, προλαμβάνει την οστεοπόρωση στην ενήλικη ζωή τους. Ο σίδηρος, βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης, είναι απαραίτητος για τη μεταφορά του οξυγόνου. Η έλλειψή του προκαλεί αναιμία και το παιδί εμφανίζει συμπτώματα σωματικής αδυναμίας και πνευματικής κόπωσης. Ειδικότερα, στις έφηβες κοπέλες οι ανάγκες για σίδηρο είναι αυξημένες λόγω της έμμηνου ρύσης.

Συμπληρώματα διατροφής, το «μαγικό» φασόλι !

Παιδιά που υποσιτίζονται, παιδιά που παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και δεν μπορούν να απορροφήσουν σωστά τα θρεπτικά συστατικά από το γαστρεντερικό τους σωλήνα, παιδιά που πάσχουν από κάποιο νόσημα που αυξάνει το βασικό μεταβολισμό, παιδιά που υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες και έχουν αποκλείσει από το καθημερινό τους διαιτολόγιο σημαντικές ομάδες τροφίμων, παιδιά τα οποία ασχολούνται με τον αθλητισμό και οι θερμιδικές τους ανάγκες είναι αυξημένες, έφηβοι που καταφεύγουν σε ανορθόδοξες δίαιτες ή διατροφικές συμπεριφορές, όλοι χρήζουν ένα συμπλήρωμα διατροφής !!!

«Ιδανικό» συμπλήρωμα διατροφής θεωρείται αυτό που…

  • Είναι ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες κάθε παιδιού.
  • Έχει σύσταση με βάση τις επίσημες οδηγίες ημερήσιας πρόσληψης.

Προτιμάμε συμπληρώματα με χαμηλές δόσεις λιποδιαλυτών βιταμινών (Α,D,Ε,Κ) και με συστατικά που ενισχύουν την απορρόφηση ασβεστίου, όπως η Λυσίνη, η οποία και βοηθά την απορρόφηση του ασβεστίου.

SOS !

Η συστηματική λήψη συμπληρωμάτων ειδικά σχεδιασμένων για παιδιά, θα πρέπει σήμερα να συνιστάται κατόπιν αξιολόγησης του κάθε παιδιού μεμονωμένα, ώστε να μη χάνεται χρόνος μέχρι την αποτελεσματική εφαρμογή των κατάλληλων για αυτό διαιτητικών μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ