Ειδήσεις

Στιγμιαίος καφές και θρεπτική αξία Τροφογνωσία

Ολοένα και περισσότερες μελέτες που έχουν συμπεριλάβει τον στιγμιαίο καφέ δείχνουν ότι έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Ο στιγμιαίος καφές περιέχει αντιοξειδωτικά που ανήκουν στην κατηγορία των πολυφαινολών και περιέχει υψηλότερη περιεκτικότητα των ουσιών αυτών σε σύγκριση με άλλους τύπους καφέ.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Food Chemistry διαπίστωσε ότι ο στιγμιαίος καφές διαφέρει  ελάχιστα από τον φρέσκο καφέ στα επίπεδα χλωρογενικού οξέος, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να έχει καρδιαγγειακά οφέλη. Μεταξύ τριών στιγμιαίων καφέδων που αναλύθηκαν στη μελέτη, ο ένας  που περιείχε πράσινους (δηλαδή, μη καβουρντισμένους) κόκκους καφέ είχε τα υψηλότερα επίπεδα χλωρογενικού οξέος.

Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Nutrition and Food Research διαπίστωσε ότι οι υγιείς άνθρωποι που έπιναν  στιγμιαίο σε πέντε ημέρες είχαν σημαντικές μειώσεις σε ορισμένους βιοδείκτες του οξειδωτικού στρες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο καφές μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία έναντι των χρόνιων ασθενειών που συνδέονται με την οξείδωση, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Μερικές μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι ο στιγμιαίος καφές έχει οφέλη για τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Για παράδειγμα, σε μια δημοσιευμένη έρευνα στο περιοδικό Journal of Nutrition and Metabolism, υπέρβαροι άνδρες με ήπια έως μέτρια αύξηση του σακχάρου στο αίμα που έπιναν 5 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ την ημέρα (κανονικό ή ντεκαφεϊνέ) για 4 μήνες είχαν κάποιες βελτιώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, ο στιγμιαίος καφές περιέχει μια σειρά από ιχνοστοιχεία, κυρίως κάλιο και μαγνήσιο. Από την άλλη πλευρά, έχει μηδενική περιεκτικότητα σε θερμίδες και χοληστερόλη.

 

Ποσότητα ανά 100γρ

Θερμίδες

0kcal

Χοληστερόλη

0mg

Μαγνήσιο

4mg

Κάλιο

30mg

 

Τέλος, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, τα ροφήματα με καφεΐνη, όπως είναι ο στιγμιαίος καφές, συμβάλλουν  στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά παρόμοια με τα μη καφεϊνούχα ροφήματα, μιας και η περιεκτικότητα τους σε νερό κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα (90-100%).

Συμπερασματικά, η μέτρια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ (2-3 κούπες ή ποτήρια καθημερινά) στο πλαίσιο μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά στην υγεία του οργανισμού.

Γεωργία Καπώλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kapoli @ logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Τα οφέλη της β-γλυκάνης στην υγεία

Τα οφέλη της β-γλυκάνης στην υγεία

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς συνδέονται με μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά, όπως το κριθάρι και η βρώμη, μιας και είναι πλούσια στη διαλυτή ίνα της β-γλυκάνης.!

10 τροφές που καίνε το λίπος

10 τροφές που καίνε το λίπος

Οι υπερτροφές είναι στην ουσία, εμπλουτισμένες τροφές που ενισχύουν την αναδόμηση των οστών, αποτρέπουν την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, βελτιώνουν την όραση και ενισχύουν τη μνήμη.  !

10 τροφές ιδανικές για αποτοξίνωση

10 τροφές ιδανικές για αποτοξίνωση

Ο όρος αποτοξίνωση αναφέρεται κυρίως στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από τα νεφρά, το ήπαρ, τους ιδρωτοποιούς, τους σμηματογόνους αδένες και το παχύ έντερο. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία